Добрата новина от днес е OpenID

Днес се зарадвах на следната добра новина:


Вероятно скоро потребителите ще могат да използват много по-малък брой пароли при посещение на любимите си сайтове в интернет, пише BBC, цитирана от БГНЕС.

Гигантите в компютърната индустрия Microsoft, IBM, Google и Yahoo обединиха усилията си за разработване на системата Open ID, която опростява процеса на оторизиране в световната мрежа. Смята се, че потребителят ще има нужда от само един идентификатор.

В момента ползването на много интернет услуги предвижда трудна процедура за регистриране. С много търпение трябва да въведете доста информация за себе си, че и да измисляте име и парола.

Open ID предвижда потребителят да се регистрира веднъж и когато в друг сайт му поискат име и парола, системата автоматично да се насочва към мястото на първична регистрация за потвърждаване. Това означава, че няма да се налага да се измислят ново име и парола за всяка нова регистрация.

До момента над 10 000 сайта са въвели новата система. Преди присъединяването си към разработването на Open ID, Yahoo и Google опитаха да разработят аналогични системи самостоятелно.

Аз мога да кажа само – ‘Амин’, това да се случи.

5 коментари относно “Добрата новина от днес е OpenID

 1. И кое му е за амин? Следене на потребителя и по име, освен по другите начини… Не амин, а аман.

 2. амин, амин, ама …
  ако схващам идеята, то тогава ще имам само един user/pass за където и да е, както примерно услугите на гугъл.
  ако е така, то тогава аз ще съм един от НЕползващите тази услуга.
  (само като се замисля на колко хора мога да отгатна паролите…)

  а ако не схващам добре идеята, то тогава ще имаме нещо като “попълвачка за форми” (т.е. всичката ти информация без паролата), от такава услуга бих се възползвал.

  ще се зачета сега, пък да видим каква ще излезе накрая.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *