БлогКамп мина и замина

Както обещах започвам да пиша от организаторска гледна точка за събитието, което мина през уикенда. Аз му давам оценка от 3.5, клоняща към 4, поради това, че:

– Не се бях сетил за кафе, а и честно казано не можеше да си позволим фирма за кетъринг, но вече имам идея за другия път.

– Не бях координирал добре нещата със спонсорите, получиха се неща, които не трябваше да се случват.

– Интернета не издържа на наплива, но аз ги бях предупредил.

– Трябваше да има човек, който да посреща гостите и да им дава анкетна карта – 200 лева за карти и материали отидоха на вятъра, защото почти никой не попълни анкетната карта.

– Доста хора дойдоха да се наядат и да пийнат бира без пари, без да участват в дискусиите или да допринесат за повишаване на качеството на събитието, а без да се случи това, няма как събитието да е добро. Ако си мислите, че ако дойдете и стоите по столовете и чакате някой да говори ще се получи атмосфера, каквато искате – заблудили сте се.

– Не бях помислил за шума в залата за кетъринг – трябваше да карам хората да пазят тишина прекалено често – добре, че лекторите викаха от време на време.

– Трябваше все пак да направя играта, която имах предвид.

Това стига за намаляне на оценката на добър, ще се радвам, ако напишете и вие какво според вас не беше както трябва, за да може следващия път да се подобри събитието.

От лична гледна точка, много лични средства заминаха, а не мога да си го позволя повече. Идеята да се запозная с хора, които чета всеки ден, не се получи, поради това, че нямах сили, след като екипа за помощ се успа и трябваше да мъкна бутилки и храна 2 етажа, но пък се радвам, че се получиха 90% от нещата, които бях искал да станат.

17 мнения за “БлогКамп мина и замина

 • Reply БлогКемп 2011 ще е яка сила в Блог на Богомил "Бого" Шопов 10.11.2010 at 17:45

  […] си първия голям блогкемп, който организирах преди 2 години и малко. Спомням си и няколкото по-малки след това в […]

 • Reply Веселин Василев 28.02.2008 at 0:04

  Аз ще дам оценка отличен 5.50!

  Защо?

  Повечето събрали се хора не бяха дошли за кафето. На мен когато ми се припи отидох и си купих.

  Интернет-а този път беше в самата зала, а не по кабелите и въздуха.

  Винаги ще има хора, които предпочитат да си седят по местата, винаги ще има и хора, които искат да се изказват повече от веднъж (като мен, е бре липсва ми слава).

  За спонсорите едно ГОЛЯМО БРАВО! Това не е лесна работа да се привлекат такива. Тук обаче има загуба на 50 стотни от оценката, защото би било добре наистина да се попълнят анкетните карти, каквото е било и желанието на спонсорите.

  Формата бе предразполагащ дискусия, дори шума от кетъринга допринасяше за домашна атмосфера, лесно усвояване на казаното и предразполагане към изказвания. Да за съжаление пречеше на лекторите.

  Съжалявам само, че трябваше да бягам по-рано и не можах да пия бира с вас (Бого имаш бира от мен – няколко).

  Самокритиката по горните точки не мога да не кажа, че има известно основание, но ще е валидна ако се повторят грешките!

  За подобно събитие организирано за първи път в този формат оценката не може да не е отличен – 5.50

  П.П.
  И наистина ако трябват хора за хамалогия – брой ме!

 • Reply Бележки от BlogCamp в кратки списъци — Аз, света и сметачите 26.02.2008 at 17:28

  […] Оплаквания/похвали за Боги: […]

 • Reply Biser Valov 25.02.2008 at 15:27

  Ето и моят искрен и просторен коментар за събитието:
  http://biservalov.blogspot.com/2008/02/blogcamp-2008.html

 • Reply monstruesque » Blog Archive » блогкамп2 25.02.2008 at 15:11

  […] блога на Б. Шопов с надеждата поне той да спомене и то поне косвено […]

 • Reply Краси Стойчев 25.02.2008 at 13:26

  Какво се е случило със спонсорите, което не е трябвало да се случва?

 • Reply БлогCamp идеи oggin.net 25.02.2008 at 13:06

  […] в тематичен разбор на събитието озаглавен БлогКамп мина и замина Богооооооу , всичко беше прекрасно ! А ти даде всичко […]

 • Reply След Баркампа « Размисли и страсти на Маркуча 25.02.2008 at 12:52

  […] има при: Ворце, Kомитата, Нели, Боримечката, Дзверо, Богомил. […]

 • Reply cybercrackerbg 25.02.2008 at 12:52

  @Бого, благодаря за усилията, които положи. Беше позитивен, тичаше непрекъснато, не се спря. И другия път свиркай – всеки ще помага с каквото може.

 • Reply Michel 25.02.2008 at 12:22

  Ето и моите два цента по темата (не знам дали моят блог ще „пингне“ автоматично твоя, та един ръчен линк няма да навреди…;-) – малко съм критичен, но пък така всеки като си добави коментарите и следващото такова събитие може да се получи много по-добро! :-)

 • Reply optimiced | bg » БлогКамп: две думи 25.02.2008 at 12:17

  […] браво на Бого за положените усилия да организира цялото […]

 • Reply Ворце 25.02.2008 at 12:16

  Смятам, че си много строг към себе си. Аз бих оценил събитието с много добър 4.50/5. Знам какво е да организираш подобни срещи, конференции и т.н. събития. Коства страшно много усилия и нерви. За теб- едно голямо браво и благодарности. Винаги има едно неизвестно Х, което може да обърка и най- добрите планове.
  А за кафето не се впрягай- не е проблем, наоколо имаше кафенета и всеки можеше да си вземе. Аз лично така направих. Принципно пия по 4 кафета на ден. Впоследствие на обяд преминах на бира, макар че ми беше малко рано, ама щом се предлага.;)
  Както казва гореизказалият се Любомир Петров, ако имаш нужда от помощ, трябваше да кажеш. С удоволствие бих се включил. Можеше да пишеш на страницата за БлогКамп-а: нужни са хора за това или за онова. Така и така дойдох в 10.00, нямаше да е проблем да дойда и в 09.00 например, за да помогна за подреждането и т.н. Също така не си длъжен да поемаш толкова голяма част от финансирането. Имаше идеи за някаква такса, което според мен не е лошо. Освен ако не е от порядъка на 50- 100 лева де. :) Това е в кръга на шегата.
  Що се отнася до дискусиите- аз лично съм доволен. Може да не съм се изтъпанил пред всички, за да взема дейно участие, но мразя да се самоизтъквам, а и съм „тъмен субект“ :), който не обича да се изказва, когато наоколо има толкова камери. Освен това не смятам, че имах какво повече да кажа при присъствието на толкова хора с изявено обществено мнение и позиции. Между другото, дискусии се водеха навсякъде- не само около микрофоните. А и нали май това беше целта.

 • Reply Yasen Pramatarov 25.02.2008 at 12:08

  Ти видимо положи много усилия и успя да събереш доста хора, така че това е успех. Хей, дори аз дойдох — вярно не ме изкуши с идеята да се представям пред такава смеена публика, но все пак… ;)

  Това, което мен ме отблъсна още в началото беше, че с влизането в залата видях един огромен афиш на ФъКолор, все едно съм на тяхно рекламно представяне. След разговорите после на по бира с други блогери мога да кажа, че това беше най-„гафовото“.

  Вярно, за солети, кщроасани и бира в кутийки трябват пари, следователно трябва и спонсор. Но аз смятам, че такива събирания могат да се правят в малко по-малки мащаби и без никакви общи пари. В някое приятно, тихо и проветриво заведение например. Сега е лято, например в градината на някоя пицария. Без нужда от безплатна бира в кутийки (между другото, аз така и не се добрах до нищо такова, не че и съм се стремял де; макар да ми пишеше да баджа „аз сърце бира“.

  Накратко — събитието беше готино и ти направи страшно мног онеща. Най-малкото е първото такова в такъв мащаб и за начало е добре. Има и много грешки, но те нали са за това, за да се поправят в следващите издания.

  Пък това за по-малките срещи на блогери в заведения ако не стане организирано и „официално“, ще си стане от само себе си.

  Тъй че заеби спонори и други натегачи, фколор, депутати и всякакви кибици — ако няма безплатна храна и пиене (тоест ако няма нещо, дето вече да е платено от някого и този да е благодетел един вид), повече от блогващите блогери ще участват/участваме.

  Поздрави за усилията и мерси за приятните разговори, които имах въмоността да проведа ;)

 • Reply Emerald 25.02.2008 at 11:50

  Боги, съжалявам, че нямахме възможност да останем за повече от час и половина. Ето няколко неща от мен:
  1. Трябваше да представиш спонсорите още в началото. И да е ясно, че биричката не пада от небето.
  2. Откриващата дискусия трябваше да бъде организирана поне в някаква част. Тук и Крокодила е виновен заради закъснението, затова когато наличието му е важно в ранен час се организира събуждането му и домъкването му. За последните 3 феста сутрин му звъня за проверка дали е станал, след това когато излезем от вкъщи и след това когато сме пред тях и го чакаме да слезе (е, последния път аз закъснях, а той ни чака… но това са подробности) :-D
  3. Столовете в залата трябваше да бъдат наредени в кръг. Подозирам, че това щеше да намали броя на местата, но пък хората щяха да се виждат взаимно и да участват по-активно в дискусията.
  4. Виновна, че не помагах за случването :-(

 • Reply velqn 25.02.2008 at 11:44

  Аз бях доволен от цялото събитие, хареса ми презентацията на Николай Бачийски и представянето на новата версия на wordpress.

  Мисля, че усилията си струваха и се надявам другия път да е по-добре.

  Една малка идея за повишаване на интерактивността и въвличането на повече участници в диалога – безжичен микрофон.

 • Reply Любомир Петров 25.02.2008 at 11:07

  Не съм аз точният човек да пиша относно събитието защото дойдох по късно поради причината че се поуспах малко :(
  Но ето моето мнение:
  – готино беше, стига хората да не се бяха настроили така „“агресивно““, бяхме там да се забавляваме, да лафим, а не да спорим (между спор и дискусия има разлика :)) (поне за това дойдох аз)
  – относно помоща, смятам че ако беше написал че имаш нужда от такава щяха да се намерят доста хора да помагат ако щеш и за 10 етажа :P
  – Кафето може би е по добра идея от бирата, аз като стигнах (14:00) някой спомена покрай мен че бирата е свършила още в 12:00, незнам шега ли беше, но …. знам ли, странно е :)
  – Като си тръгнах, понеже имах доста работа и едвам дойдох на събитието, покрай столовете имаше доста боклуци, а в залата нямаше толкова много хора, колкото бутилки се търкаляха…това не е нормално
  – не слагайте таблека на центъра на софия „безплатно пиене и ядене“, че след 2-3 такива събития и ще имаме subscribers, само заради него (ака това което е станало по рано преди да дойда с жената от улицата :D)
  – интернета може би беше добър, но това със съобщението беше много скапано, защото има приложения които ползват порт 80 за други неща (xmlrpc..) и по този начин те не работеха – говоря за Fring, което служи доста добре за микроблогинг и куп други неща.
  – Браво на фколор, ще освем като спонсори се появиха и като участници :)

  Горе долу това успях да видя аз, останалото ще го каже някой друг присъствал, като цяло БРАВО на Богомил :)

 • Reply Longanlon 25.02.2008 at 11:05

  Не, че аз взех участие в дискусията, ама наистина ми беше много странна стръвта, с която някои се нахвърлиха на яденето. Сякаш баничките и кроасаните са ебаси деликатесите, които никъде другаде не могат да опитат и само за това са дошли…

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.