Даитс пак сгази лука

Сигурно сте чули за новата инициатива на ДАИТС :

Кирилицата може да бъде въведена в Интернет комуникациите до 2010 година,
още повече, че българският език става един от официалните в Европейския съюз. Това заяви председателят на Държавната агенция за информационни технологии и съобщения/ДАИТС/ Пламен Вачков на среща днес, 28 юни с Го Кун, който е бил премиер на Република Южна Корея в периода 2003 – 2004 година, изпълняващ длъжността президент през 2004 и два пъти кмет на столицата Сеул. Г-н Го е на частно посещение в България във връзка с удостояването му с титлата Доктор Хонорис Кауза на СУ”Св. Климент Охридски”.
Възможността за изписване на Интернет адресите на кирилица се реализира с българо-корейски проект.

България ще използва корейския опит и в разработване на стратегията за широколентов достъп до Интернет и електронни услуги, посочи председателят на ДАИТС. Като политик който има основна заслуга за прокарването на високоскоростен Интернет до всеки корейски дом, г-н Го посъветва в България този въпрос да се реши комплексно – още при проектирането и построяването на новите сгради.
България има добри перспективи за развитие на сектора на информационните технологии, съдейки по управленския състав на държавата агенция и по наличието на добри ИТ специалисти в страната, каза в заключение Го Кун.

Какво обаче се случва всъщност. Българската страна ще работи с небезизвестната фирма Netpia, която се предполага да бъде многомилионна компания, но всъщност е пред фалит, според сигурен източник, който държи да не споменаваме името му. Водят се доста дела срещу нея и се очаква да бъде обявена в несъстоятелност до края на годината.

Това българската страна го знае много добре или корейците се прикриват и искат да спечелят пари преде да “потънат гемиите” им. От ДАИТС отказват да дадат повече информация за проекта, като се оправдават с незнание. Страннo поведение на неинформираност по важен проблем, не мислите ли. Благодаря на Илия от Тиликс, за това, че ме насочи към следата, а аз ще продължавам да ровя, докато разберем имитира ли дейност държавата и защо ще си даваме парите на компания, която отива към фалита.

Не е и странно, че и ICANN и идея си няма по въпроса, а от тях зависи това да се случи. 2010 година изглежда като много близка цел. Кое ли правителство ще “опере пешкира” за тези действия на Вачков…

Този материал е под Крейтив Комънс лиценз и можете да го използвате свободно в сайтовете си и в печатни и електронни издания.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.