Корпортивен блог ли?

Хайде и аз да се впусна в манията да се пише за ПИБ. Ама няма да пиша за скандали и фалити, нито за самата банка, защото нямам честа да и бъда клиент. Ще се спра на това, че от няколко дни имат блог и незнайно кой маркетинг гений, вече започна да го обрича към провал.

Как се стигна до блога на банката?
Всички помните разразилия се скандал със слухове за фалита на банката. След седмици умуване, от там започнаха ‘активна маркетинг стратегия’ за защита на брандовете си, включваща реклами с нови лица, други похвати и блог.

Какво е корпоративен блог каква е разликата с този на банката, чиято препратка умишлено няма да дам.

От самото начало трябва да кажа, че корпоративния блог не е средство за публикуване на прес- информация, а е средство за намиране на точния подход за работа с клиентите ви. Най-често допусканата грешка е да се мисли, че блога е мястото за преместване на прес-съобщенията от сайта.

Блогът като идея и замисъл е направен за споделяне на лична информация и се приема с голямо доверие от доста големи кръгове читатели. Тези читатели могат да бъдат или вече да са ваши клиенти. Споделянето на корпоративна лична информация под формата на кратки новини могат да бъдат доста полезни.

Нека да видим един пример:

Имаме нова услуга, която трябва да се предложи на пазара. Защо да не започнем предлагането й или пък проучването за очакванията от корпоративния блог.

Какво да направим:

* 1. Слагаме препратка на уеб-страницата на компанията със заглавие водещо до определена секция в блога;
* 2. Започваме да публикуваме идеята за услугата стъпка по стъпка. Стъпка 1, може да е кратък филмов материал или пък част от дискусия когато се взема такова решение. Стъпка 2, може да е описание на услугата, заедно със кратки бележки как се е стигнало до тази идея. Стъпка 3 може да е – “а вие какво мислите по въпроса”;
* 3. Предлагаме на показ на аудиторията екипа създаващ тази услуга. Предлагаме лицето на компанията за обратна връзка;

Кои сме ние?

Основната идея на един корпоративен блог е да отговори на въпроса – “Абе, кои сте вие”. Кой стои зад титлата CEO и защо той пише толкова интересни неща. Този начин на комуникация и представяне на компанията води до по-голямо доверие и до достигане до съзнанието на евентуалния клиент, че лицето на компанията това сме ние. Комбинацията на корпоративен блог с наченки на социална мрежа също не е за пренебрегване и дава още една малка брънка от веригата на по-лесно разпознаваема медия с оглед на корпоративния ви имидж.

Идеи
Всичко зависи от това какво целите с този блог. Голяма част от компаниите искат да имат блог, за да публикуват скучни материали под формата на съобщения за пресата, защото така е най-лесно. Друга част от компаниите изобщо не публикуват нищо и блоговете им пустеят. Трети публикуват новини от Интернет свързани с дейността им.

Блогът не е информационен канал, той е канал за пряка комуникация с клиента. Информационен канал е уеб-сайта ви, там се очаква потребителите да намират информация за вас, а в блога те искат да имат начин да се запознаят с вас и ако сте достатъчно умели да ви помогнат така, че да излезете от сивото лице на общия бизнес и да се покажете кат омодерна и иновативна компания.

Какво да направите за да имате корпоративен блог

1.Замислете внимателно концепцията на блога преди да го пуснете. Нама смисъл да се пуска блог и тогава да се мисли за концепцията;
2. Помислете как блога ви ще пасне на цялостната ви маркетинг концепция и бранд (брандове);
3. Изберете техническото решение, което най-добре да изпълнява концепцията;
4. Поддържайте блога си, поддържайте и съдържанието му
5. Защитавайте и градете бранда си он-лайн. Наемете специалисти или компания, която знае какво и как да го прави.

Не разчитайте на традиционни рекламни агенции, защото те мислят традиционно. Блоговете и новите медии изискват умни, но смели решения.

P.S: Материалът отразява само личното ми мнение.

6 мнения за “Корпортивен блог ли?

 • Reply Любомир Петров 06.08.2008 at 15:09

  За съжаление доста хора имат лошото впечатление, че блога е „за новини“. Повечето компании си мислят, че това е начина хората да следят какво ново става около тях, а това да превърнат в „маркетинг“. Грешно е наистина, но за съжаление е редовната практика.
  Доста време търсих един свестен корпоративен блог, исках да видя какво е това (с реален пример), но не намерих български, може би не съм търсил достатъчно, жалко.

  В сверата на уеб2.0, хората трябва да научат едно основно нещо: един уеб сайт/блог може да е средство за двустранна комуникация. Въпроса е, как най-полезно може да се използват тези технологии с цел повишение на ROI%
  За съжаление незнайно защо, „агресивният маркетинг“ е на мода при нас и трябва всяко второ нещо да е „реклама“, а по този начин нещата не стават.

  Както и да е, темата е дълга според мен и до някъде малко неприятна. Много се радвам, че Бого е писал за нея, защото все някой трябва да им го каже, пък дано да си вземат поука за в бъдеще!

  Поздрави,
  Любомир Петров

 • Reply Банка с блог 02.06.2008 at 19:12

  […] Еленков, Калоян Цветков, Велян Стайков, Никола Павлов, Богомил Шопов, Красимир Стоев, […]

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 02.06.2008 at 10:04

  А дали прeдполагат, че минават през pingnime :)

 • Reply Mila 02.06.2008 at 10:02

  Първото впечатление – очевидно не са proudly to be powered by WordPress – що така ве…
  Все пак са се обърнали към дизайнер, дето си пие бирата с най-добрите (виж css-a) Author: Michael Heilemann и Виктор Каменов. Евалата.
  Най-много ме умили обаче viki – get sidebar beshe predi get footer (view source). Съчувствам. Не е ич лесно да изместиш сайдбара вляво…

 • Reply Mrasnika’s Lair » Пълфа инфистиционна панка 02.06.2008 at 9:34

  […] ПППС: Ето днес и нещо интересно по темата от Богомил: Корпортивен блог ли? […]

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.