технологии, политика, глупости

on 22.07.2008 by Богомил "Бого" Шопов in Мишмаш, 3 коментара

OpenID – малко повече информация

Какво е OpenID

OpenID e лесен бърз и сигурен (при някои обстоятелства) начин за представяне в Интернет. Потребителят може да влиза в много сайтове само с един идентификатор.

Освен това, потребителя може да вижда какви данни изисква уеб-сайта от него и да решава дали да ги даде или не

Така потребителя, може да знае във всеки един момент, кои и за какво използва данните му, поради факта, че само той позволява това да се случи.

Погледнато от друга страна, когато потребителя си асоциира OpenID, всеки ще знае, че това е той, без да става объркване от имена или прякори или потребителски имена в различни услуги.

На какво ниво е сигуростта в момента на OpenID
На каквото е и положението с паролите – openid идентификацията в повечето сличаи става с име/парола или с openid идентификатор/парола. Има частични решения със сертификати, но те зависят от браузъра на потребителя и в чести случаи това означава, че тази идентификация, може да става само от един компютър – този на който е инсталиран сертификата.

В СЕП ще въведем още едно ниво на сигурност, като позволим на потребителя да управлява достъпа до профила и информацията си в openid частта през мобилния си телефон.

Какво е и какво не е OpenID

Идентификация
OpenID показва на собственика на сайта, този който иска вие да се представите, че сте същия идентификатор преди когато сте го ползвали сайта и сега. Тоест OpenID не гарантира и не представя личност, а само идентификация, която не е потвърдена, но така функционира Интернет :)

В СЕП ще гарантираме, че зад този СЕП openID идентификатор стои човек , с определен телефонен номер и с определени удостоверени лични данни, но само ако потребителя пожелае това да се случи.

Одит
ОpenID се използва за вход в сайтовете и единствената информация, която се пази е кога и от кой сайт е била изисквана информация. Целта на този протокол е да идентифицира, в различна степен, а не да събира данни за това кой какво прави в Интернет.

В СЕП, ще му предоставяме и съхраняваме данни, точно за това – в кои сайтове е влизано с openid идентификатора на потребитела, по кое време и от кое IP.

Използване
Ако потребителят не е използвал досега openid, може би ще му е малко трудно, но протокола позволява така да се направи, че само с 2 реда, да можете да използвате собствен домейн или страницата си в Интернет като идентификатор. Нея няма как да я забрави нали?

Няма и ограничение в използването като местоположение. Може потребителя да използва своя идентификатор и във фирмения портал и в интернет клуб на другия края на света и в библиотеката в Лисабон, ако тези електронни системи използват OpenID, а към момента го правят огромен брой сайтове и приложения.

Пример:
Ако идентификатора на потребителя е :
http://bogomil.mobisafe.bg

А, потребителят има уеб-сайт, примерно:
http://bogomil.info

Той може да използва този свой адрес за да управлява идентичността си и няма нужда да помни http://bogomil.mobisafe.bg

От друга страна, ако се налага да се помнят много пароли и потребителски имена в различни сайтове, социални мрежи, корпоративни профили, библиотеки и т.н, то алтернативата да помниш само един идентификатор, изглежда доста примамлива, нали?

Сигурност
Така или иначе абсолютна сигурност няма. Единственото, което потребителя, трябва да прецени добре и избора на своя доставчик на OpenID идентификация. Доверието в този доставчик е най-важното и е основата на сигурността на този тип комуникация.

Използване на ОpenID

Aко погледнем пак примерната схема:

виждаме основния модел на комуникацията.

1.Потребителя отива на сайта some.bg
2.Потребителя иска да се представи на сайта, за да може да работи с него, ако сайта изисква това
3.Потребителя въвежда своя OpenID идентификатор, който е URL адрес (http://bogomil.info, aко искаме да работим с примера по-горе)
4.Потребитела бива насочен към OpenID сайта, където може да се отиризира и да види какви данни some.bg иска от него и да реши дали да продължи или да отмени този процес
5.Ако реши да продължи потребителят бива пренасочен към some.bg вече със оторизиран и може да използва всички функционалнсоти на сайта.

Мислете за openID, като за име и парола на сайта, който сте решили да използвате. A сега си помислете за друг сайт. Може би имате еднакво име и парола на другия. С OpenID ще имате СЪЩОТО. Ако случайно решите да смените паролата си, няма нужда да ходите на всичките сайтове, а само на един – този на доставчика ви на уеб-идентичност.

Tags: , , ,

3 коментара

 1. Колегите говорят - от 16 до 22 юли 2008 | Интернет журнал

  22.07.2008 @ 22:52

  […] от Alabala.org • Де го чукаш RSS-а, де се пука? – от Alabala.org • OpenID – малко повече информация – от Bogomil.info • Asus EEE PC 901 вече и у нас… – от Bloodys.com • Луната на […]

 2. OpenID

  23.07.2008 @ 10:07

  […] Това е блог. OpenID – малко повече информация в Личен блог

 3. Интересното от деня 22.07.2008

  23.07.2008 @ 12:43

  […] e изписал чудесна статия за OpenID , a MySpace въведоха използването на тази […]

Leave a comment

XHTML: Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>