Заблуди за гражданското общество

Така или иначе темата е за протеста на 14.01, който освен по форумите, вече плъзна и по медиите. Разбира се от ДСБ, скочиха и те да правят митинг (по информация на Нова телевизия) на същата дата и повечето хора си помислиха, че гражданския митинг и този на политическата партия са едно и също.

Винаги е по-лесно да се откажеш да направиш нещо по някаква причина, отколкото да го направиш. Има една много добра сентенция – „Ако искаш да направиш нещо – намираш начин, ако не- намираш причина“.

Второто заблуда е че протеста е форма на омраза. Грешка и пак грешка. Сигурно има хора, които мразят всичко и събирането на гражданското общество ги кара да пречупват през техния си мироглед, всичко което се случва и така стигат до извода, че с „омраза не се постига нищо“. А ако си седим в хола и не реагираме адекватно на всичко, което става в държавата и я прави лошо място и за живеене и за бизнес, дали е по-добре?

Третата заблуда, е че няма гражданско общество. Ей, тази реплика, можете да я чуете от всякакви усти по всякакви медии. Може би защото е по-лесно, да кажеш, че няма едно нещо, отколкото да помислиш защо то съществува и как да му помогнеш. Гражданско общество в България има, дами и господа, но е много младо и прави своите грешки и ако искате един ден да живеете свободно, започнете с първата стъпка – признайте си, че има проблем и че гражданското общество съществува.

Четвъртата заблуда е, че протеста не може да промени нищо. Отново поредната грешка на малодушните хора, можещи само да търпят хомота и да дърпат в посоката в която ги карат с остена. Самият акт на протестиране променя много и в начина на мислене на хората и в Държавата, но промяната няма да се види веднага, а лека по-лека, ще се промени начина на управление. Това е неизбежния начин за промяна на начините на управление на държавата и на мисленето на тези, към които е предназначен протеста. Колкото и да ни се иска, формата на протест с излизане на улиците и скандиране не е бърз начин за решаване на проблемите.

Eто тук, можете да намерите мнение на няколко човека за протеста в сряда.

Вземете банер за подкрепа на протеста:
Аз подкрепям националния протест на 14 януари

Какво мислите вие? коментирайте на воля.

Гласувайте за този материал, като натиснете „свежо“ бутончето: