Знаете ли, че и сървърите в чужбина също подлежат на проверка.

Единият от митовете е, че ако използваме поща в gmail или yahoo например, никой не може да разбере какво си пишем, с кого и т.н.

От няколко години МВР има изградена процедура за бързо реагиране, именно за тази цел. Тази структура работи 24/7 и има за цел да пуска искания до подобни служби в почти цял свят за съхраняване на пощата и на журналните записи (лог-файлове) на определени акаунти.

Ако имате акаунт в Gmail например и някой ви подозира, че сте извършил престъпление, всичко което се съхранява във вашия е-mail акаунт, ще бъде предадено на съответната служба, дори и неща които сте „изтрили“. Тук става дума за всички писма, не само за трафичните данни или за това кога сте влизали/ илизали от пощата си и от от къде.

Запазването на тези данни (временно замразяване), за което вие няма и да разберете става без съдебна заповед и много бързо, но предоставянето им става само със такава и отнема известно време, освен ако не се касае за много сериозни престъпления като терористичен акт например.

Същата схема важи и за компании като Skype и други предоставящи уеб-базирани и уеб услуги.

18 мнения за “Знаете ли, че и сървърите в чужбина също подлежат на проверка.

 • Reply Николай Филипов 14.04.2009 at 0:16

  Богомиле, благодаря! Имаше нужда да се изясним ;) И без да се връщам към размяната на мисли (според мен много полезна), искам за публиката да стане ясно откъде произлиза всичко…
  (1) българска новина (препечатка):
  http://news.ibox.bg/material/id_1583388066/fpage_0/#clist
  (2) комюнике на Евроджъст (Евроюст):
  http://www.eurojust.europa.eu/press_releases/2009/25-02-2009.htm

  Моля, уважаемата публика да обърне внимание на пояснението в червено (в горната част на комюникето). Става ясно, че въпросният италиански магистрат се е развихрил и макар да цитира някаква неформална среща през 2006 г. (без конкретни резултати) и до днес (2009 г.) в Евроюст няма внесено конкретно искане в този смисъл.
  Ако това са основанията на нашето МВР да твърдят, че компанията Skype Limited щяла да им предоставя данни за потребителите – здраве! И хвала̀ на таквизи юнаци!

  (3) докато по тази новина:
  http://i.gizmodo.com/5209609/european-union-considering-a-ban-on-wireless-carrier-voip-filtering
  вече има подготвено проектопредложение… Честито!

  ПП И благодаря за чудесната работа, Богомиле, по-следващите ти инициативи и участия (описани по-нагоре в блога)!

 • Reply моля публикувай 11.04.2009 at 15:16

  „Ако чрез избори можеше да се оправи дереджето на народа, изборите щяха да бъдат забранени. Защото е невъзможно и вълкът да е сит, и агнето да е цяло. Осъзнайте се! Гласувайки, вие гласувате за статуквото, а не за промяна!
  Ради Чухлев – гражданин, Поморие.“

 • Reply NoMoreCopyRight Bull 09.04.2009 at 10:59

  Ниkолай, неотдавна МВР излезе с съобщение как е арестувал заподозрян и повдигнало обвинение на базата на подслушван skype и това не е единствения случаи когато те са подслушвали … И отгоре на всичко разследващия служител в едно от интервютата по телевизията се похвали как те вече не се нуждаели от съдействието на Skype за да подслушват.

  Бого, става ли да те помоля да затриеш поста ми от април 8, 2009 at 5:00 pm че е повторение?

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 09.04.2009 at 8:43

  @Ниkолай – това са данни изнесени от МВР – иди спори с тях

 • Reply Николай Филипов 08.04.2009 at 17:18

  „Същата схема важи и за компании като Skype и други предоставящи уеб-базирани и уеб услуги.“

  Уважаеми, Богомиле, омръзна ми пак да опровергавам непроверените „неистини“, които за пореден път си позволявате по адрес на Skype. Предлагам да ми цитирте един документално неопровержим случай с факти, че това, което твърдите е вярно, т.е. това е практика на Skype Limited. Определено взе да ми писва от тия глупости (непроверени), които пишете. Предлагам да прочетем фактите и после да твърдим нещо-си.
  Н.Ф.

 • Reply NoMoreCopyRight Bull**** 08.04.2009 at 17:06

  Nikolay, а ти помисли ли за разследващата журналистика какво означава това? Или за бизнесмени с дълбоки джобове? Или за конкуренцията в бизнес? Или за корупцията в държавата? А за Доставчиците сети ли се някой?

  „В момента е с вързани ръце.“ Би ли ми казал кое им вързва ръцете в сега действащия закон? Това че ако случая е достатъчно важен министъра може да даде разрешение за получаване на информацията веднага (на негова отговорност) с уговорката да осигури съдебно потвърждение/разрешение до 24ч?
  Това че МВР не може да си оптимизира взаимоотношенията с другите държавни структури е единствения проблем който им вързва ръцете в момента и решението е в техни ръце + съдействие от страна на прокуратура/съд … Според мен искането на безконтролен достъп от тяхна страна само срина и малкото доверие което ни беше останало в тях.

 • Reply ... 08.04.2009 at 17:00

  Nikolay, а ти помисли ли за разследващата журналистика какво означава това? Или за бизнесмени с дълбоки джобове? Или за кункоренцията в бизнес? Или за корупцията в държавата? А за Доставчиците сети ли се някой?

  „В момента е с вързани ръце.“ Би ли ми казал кое им вързва ръцете в сега действащия закон? Това че ако случая е достатъчно важен мисистъра може да даде разрешение за получаване на информацията веднага (на негова отговорност) с уговорката да осигури съдебно потвърждение/разрешение до 24ч?
  Това че МВР не може да си оптимизира взаимоотношенията с другите държавни структури е единствения проблем който им вързва ръцете в момента и решението е в техни ръце + съдействие от страна на прокуратура/съд … Според мен искането на безконтролен достъп от тяхна страна само срина и малкото доверие което ни беше останало в тях.

 • Reply Ариел 08.04.2009 at 15:31

  Свежо: :D :D :D

 • Reply dimitrov566 08.04.2009 at 15:23
 • Reply Ариел 08.04.2009 at 5:47

  Свежо: Димитров,хората са качили сериозна статия,теб все на борба те избива ;)

 • Reply Лъчезар Томов 07.04.2009 at 23:08

  Добре, а как може да се противодействува на това?

 • Reply ал 07.04.2009 at 20:54

  Едно е да ти поискат официално всички писма и т.н. , друго е ако информацията е в Бъглария – може и без официални заповеди, а чрез изнудване да речем. Така, че gmail и yahoo са по-сигурни в това отношение.

 • Reply igra4or 07.04.2009 at 15:37

  баси наглите куки – ми аз като сам си наблъскал всички голи снимки на гаджетата в гмаил са ще трябва и да ги трия / Абе да ви следат у гробищата – шибана полицеиска теритиория. Еи аз съм терорист – елат ми у пощата да полъскате на аванта докато е време …

 • Reply Nikolay 07.04.2009 at 15:03

  Честно да си призная след разговор с шурея съм съгласен да се лиша от малко свобода. Нека и GSM-а да ми подслушват и разпечатват. Той е инспектор криминална полиция и ми разказа няколко случая, които е успял дори само с разпечатка да разкрие. А ако има достъп и до разговорите може да е още по-лесно. В момента е с вързани ръце.
  Проблемът е единствено „кой ще пази пазачите“. Иначе всичко е ОК. Ако има добър контрол съм ЗА почти всякакви форми на „следене“. Ако човек е честен няма от какво да се притеснява.

 • Reply dimitrov566 07.04.2009 at 14:30

  Свежо: Да се борим за една истинска България 08.04.2009 пред НС от 11.00

 • Reply email40 07.04.2009 at 13:02

  И не само, почти всички електронни писма минават през филтри както и телефонните разговори и skype, при определени думи всичко се записва. Затова криптирането на е-мейлите и използването на secure протоколи е много важно. HTTP, IMAP и POP3 не трябва да се използват. Все пак всичко е въпрос на приоритети…..

 • Reply И.Е. Станков 07.04.2009 at 9:42

  В случая с имейлите, според мен борбата е безмислена, в смисъл да не се следят. Винаги са се следяли и винаги са били напълно транспарентни и лесни за снифване, поради самата технология.
  Според мен, обаче, голямото мнозинство не го знае това. От тази гледна точка, според мен, е по-важно образованието на потребителите и информирането им, че имейлите са на напълно публично достояние.

 • Reply От днес е-пощата ви вече не е лична в Блог на Богомил "Бого" Шопов 07.04.2009 at 9:25

  […] избори 2009. « Защо е важно Интернет да е неутрален? Знаете ли, че и сървърите в чужбина също подлежат на пр

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.