Плащане през Интернет от СЕП.

Вчера имаше демонстрации на всички платежни услуги от СЕП, както и на други такива, за които можете да прочетете от тук.

Аз ще драсна малко повече за това как става плащането през Интернет с което се занимавам през последните 2 години и малко.

Плащане през Интернет
То е много елементарно като процес. Всъщност ние не предлагаме нищо ново. Даваме възможност на този който продава да вземе парите на един човек и да му прати стока или да му извърши услуга.

Сигурност
Смея да твърдя, че успяхме да решим проблема от който се плашат 90% от хората пазаруващи в Интернет- някой да не им открадне номера на картата или каквото там използват за да се разплатят или все още се чувстват несигурни, поради това, че не знаят какво се случва с парите им в световната мрежа, подклаждани от интересните новини за кражби на самоличности в Интернет.

Да 90% от българите се чувстват несигурни за пазаруват в Интернет или поради ред причини не за започнали да го правят.

Решение: Всяко ваше плащане се криптира от сайта на търговеца през целия процес обратно до вас с доста добри алгоритми. Второ, разполагате с безплатен универсален електронен подпис (УЕП), с който се идентифицирате и с който подписвате всички съобщения. Забравих да кажа, че и потвърждавате всяко плащане, което направите от мобилния си телефон, като въвеждате PIN. Тоест, всяка една транзакция лично я одобрявате, преди да се случи.

За по-технически навътре читатели, ще вметна, че частния ключ се генерира на самия телефон в момента на активацията и си го знаете само вие. Ще добавя, че ползваме и криптиране с елиптични криви в чипа.

Ползваемост
Около 50 % пък не знаят изобщо как да работят с сайтове за разплащания. Трябва да помните (преписвате) номера на кредитната карта или да ходите на сайт на някаква организация за разплащане или да помните някакви идентификатори, имена пароли и най-вече сложни интерфейси, които понякога трябва да учите доста или нямат версия на български език.

Решение:

Ние решихме и този проблем – всичко, което трябва да помните е … нещото , което не забравяте – номера на мобилния си телефон.

С него правите плащане през Интернет или през мобилния си телефон с него и на него, дори могат да ви преведат пари. Менютата за работа с плащането са както сте работили и досега (цитирам: „нагоре надолу, ок и cancel :)“), не трябва да учите нищо ново, а получавате много нови неща.

Търговци
Разбира се винаги я има гледната точка и на търговеца. за него създадохме един изключително гъвкав интерфейс, с който той може да автоматизира целия процес на приемане на покупката, плащане, дори и доставка. Може да използва, разбира се и част от процеса – да приема плащанията и да обработва на ръка останалото.

Ако търговеца разполага с магазин базиран на Oscommerce и/или Zen Cart, както е нормално имаме разработени модули. Освен това изгодното е, че когато потребителите усетят силата на сигурността, те ще започнат да пазаруват повече през СЕП и всеки търговец включен към системата ще усети увеличението в своя джоб.

Търговец тук, може и да е физическо лице, не е задължително да си регистриран като фирма или свободна професия, за да приемаш плащания.

Цената
Другото нещо, което успяхме да направим е да превърнем пазаруването през Интернет от ПРИВИЛЕГИЯ в нещо достъпно за всеки. Като краен клиент вие не заплащате нищо, освен цената, която ви даде търговеца. Ако стоката струва, 5 лева, вие ще платите само 5.

От друга страна търговеца ще дължи най-ниската за момента такса на нашия пазар. Без месечни абонаменти и без високи проценти.

Само, че кажа, че за плащане на стока от 10 000 лева, търговеца, ще ни дължи … 1 лев. Да, нека не забравяме, че има и високи транзакции, които другите не могат да оторозират, тоест можете да плащате наведнъж стойност от 10 000 лева, което покрива почти всичко като изискване на пазара към момента.

Друго
Освен плащането през Интернет, има и още доста благинки, които можете да видите на този сайт или в описанието от Моbile Bulgaria.

Как става?
Ето с думи прости:

1. Избирате си стока и решавате да я платите. Избирате метод за плащане „SEP/СЕП“ и въвеждате телефонния си номер:
sep1
2. На телефона ви пристига искане за плащане (ако телефона ви не е кирилизан, ще излезе на шльокавица):
искане за плащане
/снимката е от Mobile Bulgaria, а телефона е моя :)/
3. вие можете да изберете да го платите, можете да изберете от коя сметка да го платите (ако имате сметка в повече от 1 банка) или да откажете плащането. Можете да обявите плащането за СПАМ, ако не е от вас.
4. След успешното плащане, вие получавате потвърждение, а ние уведомяваме търговеца.

Всичко това става за броени секунди и най-интересното е че не изисква нови телефони. Можете да видите как работи на моята мноооого стара нокия :)

Въпроси?
Ако имате такива, питайте. Ако пък имате добър електронен магазин и искате да бъдете включен за първата фаза, пак ми пишете …

14 мнения за “Плащане през Интернет от СЕП.

 • Reply Климатици 11.12.2009 at 18:02

  Чудесна новина, въпроса е колко бързо ще се събере достатъчно количество клиенти и търговци.
  Всички помним колко години трябваха за навлизането на кредитните карти.
  Ползите от тази система са безпорни- бързина, сигурност и ниски разходи.
  Успех.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 11.12.2009 at 18:08

   това вече не е мой проблем

 • Reply Търсим електронни търговци в Блог на Богомил "Бого" Шопов 21.10.2009 at 9:14

  […] с електронна търговия и ви се иска да изпробвате един иновативен продукт, като партньор във първата ни фаза, което ще ви донесе […]

 • Reply xotspot 08.10.2009 at 21:53

  Явно СЕП работи като соц компания. Забавихте старта с две години и все още чакам отговор на въпроси, които съм задал на вапия PR преди година.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 09.10.2009 at 10:50

   Зависи къде си ги задал.

 • Reply Ник 05.10.2009 at 22:29

  Адмирации наистина ще улесни потребителя, стига да има достатъчно търговци и съответно клиенти, но както казваш – клиентите не са обвързани, така, че проблема е единствено за търговците/сайтовете.

 • Reply xotspot 05.10.2009 at 21:57

  Бого

  На 2.5 Ghz ли трансмитирате сигнала? Какъв амплифайър ползвате и колко е рейнджа? Банков или оператор центриран модел ползвате?

 • Reply Orlin Borislavov 03.10.2009 at 13:14

  Изглежда добре, поздравления!

 • Reply Васил Бадев 01.10.2009 at 18:17

  Ако съдя по екрана който си показал и вашата система няма версия на български език :)

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 01.10.2009 at 20:59

   Има, ама не четеш до края какво съм писал

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 01.10.2009 at 10:35

  @jd – в началото на 2010 година, ако си абонат на Глобул

 • Reply jd 01.10.2009 at 10:33

  Бого, кога и как може да е достъпна тази услуга и до не-тестери (заинтересуван съм и като краен потребител, и като търговец)

 • Reply Марто 01.10.2009 at 10:26

  С една дума: чудесно! В България основния проблем е лесното разплащане, а това решава този проблем. Чудесно!

 • Reply Marfi 01.10.2009 at 9:57

  Супер, ше ползвам с кеф!

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.