Пак за ЗЕС

Знаете, че има вече нова редакция на ЗЕС, с което МВР се опитва да въведе още повече регулации на Интернет и на телекомуникационните канали, като цяло.

Тук, можете да видите предложението на вътрешното министерство, а тук можете да се запознаете с мнението на Mинчо Спасов, за това предложение, както и с мненията на различни присъствали на срещата в МВР.

Защо не се прави така?
Тази материя е много чувствителна. Тя се отнася до трафични данни, които сами по себе си, не могат да свършат работа, но в комбинирането им може да се разбере много за поведението на всеки един от нас и за движението ни и за познанствата ни и за начина ни на живот.

Евро-директивата (Директива 2006/24/ЕО ) ясно казва, че това може да се прави изключително в случаите свързани с тероризъм и с тежки престъпления и то при режим на доказване на съмненията (разрешение от съдия)

В нашата версия и дума не може да става за това, което е описал и Минчо Спасов, а ще опишат и още хора, нядявам се, който имат повече юридически опит.

Компютърни престъпления
В предната версия на закона измислено и под натиска на лобисти, се появи, че данни от телефонните разговори и трафични данни от Интернет комуникацията, могат да се използват и за компютърни престъпления по глава 9а от наказателния кодекс. В мотивите си пишат, че това било изискване на директивата и депутатите, без да знаят за какво става дума го гласуваха.

В директивата и ДУМА не става за компютърните престъпления. Тя бе приета с много малко мнозинство, именно с цел да се противодейства на тероризма, но повече за самата директива, можете да прочетете тук.

Така или иначе мистериозния текст отново е тук и отново виси, сложен без основание и приет без основание.

л. 250а. (1) За нуждите на разкриването и разследването на престъпления, за които е предвидено наказание лишаване от свобода две или повече години и престъпления по глава девета “а” от Наказателния кодекс

Ето и какво написах преди време по този проблем:

Директивата на ЕС, на която се обляга предложението на МВР е създадена за борба с тероризма и тежките престъпления, които по един или друг начин влияят на националната сигурност. В предложението внесено в комисията, това действие се разширява до всякакво престъпление и вместо да служи за опазване на демократичните и правови устои на държавата, ще изпълнява частни интереси, на каквито случаи попадаме всекидневно.

Този чудесен текст би служил примерно на BSA да следи кой сваля уж незаконно съдържание или за търсене на информация даден опонент с кого си е писал. Това какво общо има с националната сигурност? Не обслужва ли корпоративни и лични интереси това предложение. Отговорът е ДА.

Затова ние държим да има дефиниция, че:

7. Приложението на тези мерки да става само за разследване и преследване на “тежки престъпления”.

Това изрично е посочено и в Директивата, която трябва да бъде въведена в нашето законодателство, именно с това предложение.

НЯМА да коментирам другите текстове, защото Минчо го е направил добре. Други ще го направят отново, но все пак липсват и две много важни неща в допълнение на позицията на всички в мрежата:


1. Срокът за задържане на данните да бъде намален от 24 на 6 месеца.
2. Искаме гарантирана възможност всеки един български или чуждестранен гражданин, за който има събрани данни да има право на достъп до тях по определен ред и безплатно, по всяко време през срока на действие на активното задържане на данни.
3. Искаме заложени компенсации при злоупотреба със задържаните трафични данни.

Още ресурси:
Дискусия по проблема
Кой ще пази пазачите?
Мнение на Николай Камов по тези проблеми в блога му

20 мнения за “Пак за ЗЕС

 • Reply Кирил 11.12.2009 at 16:33

  Най-смешната част е оправданието / мотива за такъв закон : „В своето изложение вицепремиерът и вътрешен министър Цветан Цветанов заяви, че е предвиден съдебен контрол върху бъдещите действия на МВР. Той обеща, че силовото министерство няма да злоупотребява с данните. Цветанов оправда прокарването на тези промени основно с бавното предоставяне на информация от страна на трафик-операторите към МВР.“ Тогава, приемете закон, в който се казва, че операторите ще ви предоставят тази информация по-бързо и недейте да дразните лъва. Ясно е, че и сега подслушвате – един приятел си направи тест със споменаването на „бомба“ в телефонен разговор – след 10 дни го бяха налазили полицаите. Аз лично нямам какво да крия, но да ми гледат паролите и навиците – е не, стига, това да не е Биг Брадър. Какво толкова интересно има в разговора на Мими с Митко по Скайп, в който тя му казва, че довечера ще е с червените прашки ? А момента със съхраняването на данните от страна на операторите ? Кой ще им даде пари за техника – софтуер и хардуер ? Колко ще скочат различните услуги ? Малките ЛАН ИСП-та са dead в такъв случай.
  И още по-лошо – като знеаем всички колко са кадърни господата, които ще имат достъп до тези данни – ЛЕЛЕ МАЙКО с главни букви.

 • Reply Vlado 11.12.2009 at 9:10

  Интернет общество пише тъжба до парламента

  http://technews.bg/article-15322.html

  Защо ли се сещам за филма „Параграф 22“

 • Reply Галина 12.11.2009 at 16:29

  Много благодаря! Много благодаря на всички хора, които раздават от времето и компетентността си, за да те светнат по някой въпрос! Благодарна съм за всяка информация, която ме ограмотява, това е истинското взаимодействие между хората!

 • Reply guest 11.11.2009 at 20:27

  Това по принцип не е пряко свързано със ЗЕС, но кой знае, може и да се комбинира след време..

  Имайки предвид, че става въпрос за малка сума и че вероятно не си струва, да ангажират юристите си с въпроса, може да поискаш разговор с управителя, като заявиш ясно принципната си позиция и поясниш, че възприемаш това като подвеждаща реклама. (привлекли са те като клиент с тези бонуси, които първоначално не са изисквали лични данни, а сега изведнъж изискват).Това са само предположения без да се знаят точните условия по тази „промоция“. Поне натрупаното до момента, трябва да ти го дадат, ако първоначално не са се изисквали тези данни.

  Още едно предположение, ако първият вариант не сработи, можеш да подадеш (с входящ номер, дата,печат,подпис) една молба или както и да се нарече там, до управителя на фирмата и поясниш категорично, че би желала да ползваш точките си до момента, като не желаеш да си издаваш нова карта, която изисква предоставянето от твоя страна на лични данни.

  Ако пак ти откажат, което не ми се вярва, можеш да сигнализираш КЗП (www.kzp.bg) за това че си подведена от търговеца с реклама за подобна бонусна карта, която не е изисквала първоначално подобни данни, а сега изисква и ти на практика не можеш да се възползваш по начина, който е била първоначално и на практика те е привлякъл като клиент (примерно).

  Не пречи да опиташ. Поне ще знаеш каква ще е реакцията им :)

  Можеш да разгледаш и сайта: http://www.cpdp.bg за повече инфо относно личните данни. Има секция съдържаща доста решения и съответните сигнали до комисията, които могат да ти помогнат да се ориентираш по-добре в тематиката.Но принципно защита на личните данни не означава, че никой няма право да изисква личните ти данни. На сайта е описано доста разбираемо.

  Ако ти искат копие на лична карта, имаш доста добри шансове да ти бъде уважена жалбата. Основен принцип при обработката на лични данни е, че не трябва да се изискват повече от необходимите за целта, за която се събират, която те като администратор на лични данни трябва да са заявили и обосновали предварително и това да е записано заедно със заявения регистър.
  Може да се поинтересуваш и за регистрацията на въпросната фирма като администратори на лични данни, както и за причините за изискването и мерките за опазването на личните ти данни и в случай, че нещо не ти изглежда правилно, сезираш комисията за защита на личните данни.

 • Reply Галина 11.11.2009 at 16:13

  На мен ми стана неприятно напоследък от следното нещо – имам карта от един магазин за хранителни стоки – „Бурлекс“ , която набира някакви точки при пазаруване и са ми се натрупали 7-8 лв.Сега обаче сменят картите и, за да ми издадат нова и да ми прехвърлят в нея сумата, трябва да попълня едно формулярче, в което да напиша неща от рода на № НА ЛИЧНА КАРТА. Това ми е неприятно и аз исках просто да си я изхарча и да приключа. Обаче НЕ МОЖЕ! НЕ МОЖЕ! Може ли някой да ми обясни защо? Защо не може да си ползвам натрупаните при пазаруване в техния магазин точки, ако не желая да си направя нова карта? Не че е сума, но бях си нарекла нещо и въпросът освен това е принципен! Какво мислите?

 • Reply Vlado 06.11.2009 at 10:58

  Ето какво открих днес
  http://www.cilaw.org/
  доста изчерпателна статия за философията на правото и личната непркосновенност.
  Надявам се линка да е от полза на хората които казват: „НЯМАМ КАКВО ДА КРИЯ“.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 06.11.2009 at 11:00

   Да, това отдавна го има :)

 • Reply Vlado 05.11.2009 at 10:48

  Малко хора осъзнават истинската същност на проблема. Днес си пуснах един снифер в офиса само от любопитство. Не е истина какво може да научи човек от трафика който минава в един офис. В момента разполагам с всички пароли и юзери на колегите и сайтовете които посещават!!! Мога да влезна на Мими във фейсбука, на Митко в любимата му онлайн игра (не че има право да го прави в работно време). На пазача в програмата за видеонаблюдение. Знам шефа в кои руски порносайтове влиза (и преди го знаех). А секретарката какви сайтове за запознанства посещава (много сладки любовни послания пише- направо поетеса). Мога да чета всички мейлове.
  Да не изпадам в подробности, ама мога да почерня живота на всеки един от тях за 2 часа слушане по мрежата.
  Какво се случва когато някой подслушва ВСИЧКИ и то 24 часа?- има неограничена ВЛАСТ!!!
  Хайде и аз на работа, че знам ли шефа може да ме подслушва ;)

 • Reply Добри Бoжилов 05.11.2009 at 10:30

  Всеки народ заслужава съдбата си. Аз ли избрах тези милиционери на власт. Народът ги избра, вкл. много от Интернет потребителите. Ако сега се направят избори, ще ги избере с още по-голямо мнозинство. За какво да спасяваме глупаците. Аз себе си съм спасил. Знам как да се защита и да не могат да ме следят. Сървърът със сайтовете ми е в САЩ. Съществува философският въпрос трябва ли знаещите да спасяват глупаците, или е по-полезно за глупаците никой да не ги спасява, за да се научат.

 • Reply Руслан Трад 04.11.2009 at 23:24

  Болезнена тема. Още с идването на новото правителство се появи желание не за демократичност, а за тоталитаризъм. Следя темата с интерес и тревога, тъй като се занимавам с нея отдавна, но в нейние облик при арабските държави.
  За съжаление можа да кажа, че родната картинка не е много по-различна, просто тук се прави „демократично“. Не трябва да спираме да повдигаме въпроса, да дискутираме и обръщаме внимание на проблема. Иначе би било пагубно.

 • Reply Позиция на ПП ЗЕЛЕНИТЕ по исканите от МВР промени в Закона за електронни съобщения | ЗЕЛЕНИТЕ 04.11.2009 at 23:19

  […] повече информация по тази позиция: Богомил Шопов, Координатор на работна група ”Политика в областта на […]

 • Reply Борис Луканов 04.11.2009 at 17:56

  Oще на 31.10.09 обърнах внимание на един интересен детаил от тази голяма тема…. http://borisdomain.blogspot.com/2009/10/blog-post_31.html

 • Reply Минчо 04.11.2009 at 12:06

  СРС са тежката картечница в борбата с престъпността.
  Никой не дава тежка картечница на неумеещо дете или на престъпник.
  Със снемане имунитета на Станишев и образуването на дело срещу него заради секретен доклад, МВР има чудесен повод да докаже пред обществото дали може и дали иска да разкрие престъпниците. Защото Станишев не е сам. Той е само съучастник, помагач на истинския престъпник, който е изнесъл държавната тайна публикувайки я на файлов сървър. МВР може и трябва да открие кое е това лице – ръцете му са развързани юридически с образуването на наказателно производство по случая.

  Ако МВР не може- значи е неуко дете, на което не бива да се дава картечницата.
  Ако МВР не иска- значи прикрива престъпниците и така само върши престъпление. Картечницата пак не бива да им се дава

 • Reply Vlado 03.11.2009 at 17:17

  Миро, банкирането е https , но банката която ползвам и честотата на посещение на виртуалният клон също е информация, която не бих искал да е достъпна. Това е равносилно на някой друг да си постави камери пред банката и да вижда колко често и колко дълго стоя в клона.
  Още по гадно е че ти знаят мейла и е достатъчно едно изпипано скам (phising scam) съобщение с препратка към сайт-копие на твоята банка…. за последиците не ми се говори, доста изгорели има по нета.

 • Reply Миро 03.11.2009 at 14:26

  Само да питам, че не разбирам. В момента запазва/записва ли се съдържанието на мобилните разговори или на трафика? За мобилните телефони знам, че се записва само когато има назначено СРС? А за интернет?

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 03.11.2009 at 14:28

   Трафичните данни за мобилните се пазят от 2 години, за Интернет от месец април насам. Съдържанието не се пази. Гледай клипа и виж приложението за повече информация

 • Reply Миро 03.11.2009 at 14:20

  Дайте да правим протест, щото ще го прекарат бързо и журналята няма да помогнат. Трябва шум!

  @Владо – онлайн банкирането е кодирано (https), POP3 също може да се кодира, почти всички го предлагат.

 • Reply Vlado 03.11.2009 at 9:25

  За съжаление това е реалността. Бого както винаги е прав!
  Тук е мястото да спомена че събирането на информация по този начин е опасно за потребителите. Цената на един реален майл продаден за спам е 1$. Ако някой „умник администратор“ продаде списък с всички активни мейлове в момента си е бая сума! Как този закон ще ме защити от някой недобросъвестен „умник“? Никак!
  Това вече ми се е случвало и е реална опасност, за мой късмет пострада само един мейл. Какво може да се случи ако някой разполага с всичките ми мейлове- не ми се и помисля за това.
  Другото е че информацията за трафика съдържа и:
  -онлайн банкирането
  -всички блогове са достъпни поради факта че User и Pass се предават в прав вид.
  -Паролите и юзерите на POP3 и ICMP също не са кодирани. ICQ също.
  -Това някой да има пълен достъп до ресурсите които ползвам.

  ТОВА НЕ МИ ХАРЕСВА !!!

 • Reply Личните ни данни, та личните ни данни « Радо / Rado 02.11.2009 at 16:19

  […] Още по темата – както обикновено, при Бого. […]

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.