Акция „обади му се“ – част 2

Тъй като вчера през комисии на Парламента мина закона за подслушване на Интернет (прочети повече за него тук), единствения начин, който в момента може да помогне е да се обадите по телефона на депутата от ГЕРБ от вашия район или на друг депутат от друга партия.

При търсене в мрежата лесно се намират телефоните, ето например тук има част от тях,, а тук има всички телефони на ГЕРБ ако намерите други, напишете ги като коментар.

Тъй като няма друг начин за връзка с депутатите ни, телефоните остават единствен начин за да изразим мнението си. Виж, ако депутатите имаха e-mail на страниците си в парламента, би било друга работа.

Банер
Сложете банер на сайта си, който да сочи към тази публикация. Ето логото на кампанията:
call_mp

Как да се обадя

Ето как бихте провели един такъв разговор:

Вие

– Добър ден господин …/госпожо … Казвам се Иван Петров и се обаждам по повод престоящото гласуване на закона за електронни съобщения, може ли да ми отделите 2 мин, аз съм от вашия избирателен район и това за мен е много важно.

Депутат:

– Не съм запознат(а) с проблема

В много малко случаи ще бъдете „отсвирен“. Ако аргумента е че не се познава материята, помолете ги за e-mail, на който може да изпратите повече информация и на другия ден пак се обадете. Напомнете им, че трябва да има информиран избор, при гласуване и че това е важен въпрос, който касае 99% от гражданите и правата им.

Вие:

Съвсем скоро ще гласувате по закона за електронно съобщения. В неговите клаузи, се крие опасност от нарушаване на човешките ни права и от безконтролно проследяване от страна на много служби на нашата комуникация в Интернет и по мобилни телефони.
За пример мога да ви дам, че по всяко време по което вие държите мобилния си телефон включен, мобилните оператори, записват данни къде се намирате с голяма точност и тази информация безконтролно може да стане достояние на почти всеки, каквито примери има в последно време по медиите.

Друг интересен пример, е че когато използвате Интернет, много хора, ще могат отново безконтролно да знаят с кого си комуникирате през мрежата, какви познати имате и те съответно какви познати имат.

Принципа на нашето право, е, че всеки е невинен до доказване на противното, а сега се обръща принципа, че всеки ще бъде следен, къде се намира с кого говори и какви познати има, което аз считам, че не е демократично,

Можете да споменете, че сте гласували за тях, именно защото им имате доверие, а сега те го предават. Споменете също, че тези мерки ще се прилагат към всеки гражданин, включително и към тях.

Ето още аргументи, които е посочил съдът в Румъния при отмяната на техния закон със същата материя:

* Нарушените, чрез предвиденото задължение за събиране на данни, права на тайна кореспонденция и лична неприкосновеност са важна част от правото на личен живот, което представлява основа на свободата на всеки човек.
* Чрез предвидените мерки, лицата, ползващи публичните съобщителни мрежи са подложени на постоянна намеса в личния им живот, отнета им е тайната на кореспонденцията и са лишени от възможност за свободно изразяване. Единствената оставена възможност е личното общуване, което изключва възможността за използване на основните съвременни средства за комуникация.
* Мярката се прилага по отношение на всички, независимо дали са извършили престъпление или са обект на разследване. Това е вероятно да преобърне презумпцията за невинност и да превърне всички потребители на електронни съобщителни услуги или публични мрежи в заподозрени в извършването на терористични актове или други тежки престъпления.


снимка от първия протест срещу закона, преди 2 години

Депутат:

– Това и изискване на ЕС, ние сме длъжни да го въведем

Вие:

В момента настоящият закон за електронните съобщения, вече е въвел директивата в България и според мен, вече е намерена средата между гражданските права и възможността полицията да си върши работата. Директивата предвижда задължение за страната-членка да постигне определен правен резултат, но не задължава използването на определени мерки за неговото постигане. Страните имат свободата да адаптират директивата, като се съобразят с особеностите на местното законодателство и мироглед

Депутат:

Полицията не може да си върши работата, защото данните не идват при нея.

Вие:

В момента закона дава гаранции до някаква степен за защитата на правата ни и същевременно дава силен инструмент, с който службите не са разполагали никога до сега. Гражданското общество иска гаранции, че данните ще се използват само за целите посочени в директивата – тоест за тежки престъпления. Единствения аргумент, който бих приел е този, че данните трябва да се предоставят за 8 часа, след постъпване на заявката подписана от съдия, което може да се направи в под-нормативен акт, а не със смяна на закона

В крайна сметка целта на този разговор е ако депутата има нужда от повече информация, да му поискате мейл за да му я изпратите или да му кажете, че от НПО които се занимават с проблема, ще му се обадят да му отговорят на конкретния въпрос. Ако имате такъв контакт, който има нужда от специфична информация, можете да му изпратите координатите на bogomil@efb.bg или да ми звъните на 0897 615128

Депутат:

– Доставчиците така или иначе събират тези данни, за да ви правят фактурата, защо МВР да не ги използва

Вие:

Това не е така. Данните за местоположението на всеки мобилен телефон не се събират от мобилните доставчици, също това кой на кого е изпращал е-mail не се събира от доставчиците на Интернет. Точно тези нови данни нарушават правата ни.

Депутат:

дайте ми пример?

Вие:

Мобилният ви телефон през определено време и по време на разговор изпраща информация къде се намира, за да може технически да обслужи разговора. Тази информация се използва само за технически цели и не се съхранява от оператора. Сега това местоположение, къде се намирате винаги и по всяко време, без значение дали говорите по телефона или не с точност от 30 до 200 метра се съхранява и може да се използва безконтролно от МВР.

Другият пример е , че вече нямаме нужда от доносници, явочни квартири и агенти, за да се знае кой с кого в говорил, кого познава и къде се движи и с кого. Това става автоматично благодарение на новите технологии и се трупа в електронно досие за всеки един от нас , включително и за вас и службите – над 200 офиса в цялата страна, могат да го разглеждат по всяко време, почти без основание.

Тези два факта са доста смущаващи не мислите ли?

Целта на кампанията е:
– Вие като гражданин да споделите със своя депутат, че той с гласуването си „ЗА“ закона, ще наруши много от вашите права, а вие не сте гласувал за него, за да го прави. Дори и да не сте гласувал за него, той е депутата от вашия район и трябва да ви чуе.

– Как да разберете кой точно е вашия представител. Ето от тази форма, можете да видите кои депутати са от вашия район. Уви, намирането на телефоните им е трудна работа, но не и невъзможна.

При търсене в мрежата лесно се намират телефоните, ето например тук има част от тях, ако намерите други, пратете ги. Тъй като няма друг начин за връзка с депутатите ни, телефоните остават единствен начин за да изразим мнението си. Виж, ако депутатите имаха e-mail на страниците си в парламента, би било друга работа.

logo EFB

Прочетете и това:
http://malwkgad.livejournal.com/209593.html