Летен конкурс за 100$ – Кое е българското ястие?

Много чужденци ме питат кое е най-специфичното ви ястие и аз се затруднявам да им кажа. В главата ми минава всичко от шопската салата (която не е изцяло българска), през кебапчето, шкембето, боба и какво ли не.

Конкурс

Ето защо обявявам летен конкурс с награда 100$ (*) за определяне на това, което другите наричат традиционно ядене. Италия има пицата, Гърция фета и мусака, а ние?

Как да участвате

От днес (16 юни) до 20 юли (??) 2011 можете да участвате по един от следните начини:

 • Да напишете коментар тук с ЕДНО предложение за ядене (или комбинация от такива) , които вие считате за българско.
 • Да сложите някъде снимка и описание на това ядене и да пуснете коментар в блога с препратка (линк) към мястото където сте го публикували (или trackback на http://bogomil.info/4201)
 • Да споделите снимка или мнение в социалната мрежа която ползвате (Facebook, twitter или друга) и да посочите като коментар отново линка (препратката)
 • Да го наготвите и да напишете в блога си как става това със снимки и/или видео и отново да напишете коментар тук.
 • Моля да сложите линк към инициативата (http://bogomil.info/4201) и логото (http://bogomil.info/wp-content/uploads/2011/06/logo-bgdish-262×300.png) на блога си или в социалната мрежа, за да може и други да разберат за него, когато пишете материала си.
 • Важно: Публикации, които не са в този блог под формата на коментар НЕ участват в конкурса.

Наградата

Наградата е точно 100$ , които можете да използвате да си купите нещо от Amazon.com. (ваучер).


Тя ще бъде грабната от един от вас които са публикували коментар под тази статия с предложение или идея. Ето как:

– Ако сте публикували рецепта със снимки и/или видео вашият мейл, с който сте коментирали се въвежда в системата 3 пъти;

– Ако сте сложили снимка и описание на ястието или комбинацията, вашият мейл се въвежда в системата 2 пъти;

– Ако сте писали коментар и във всеки друг случай, ще бъдете въведен само един път.

След като всички са въведени по горната схема, ще бъде изтеглен на случаен принцип един от всички и ще му бъде изпратена наградата.

(*) Ако мислите, че има по честна система – пишете ми през формата за контакти.

Спонсори

Ако желаете да спонсорирате конкурса и да дадете повече награди, пишете ми през формата за контакт.

93 коментари относно “Летен конкурс за 100$ – Кое е българското ястие?

 1. боб естествено :)

 2. За мен традиционно българско ястие е баницата със сирене.

 3. Шкембе чорба!!! Класика!

  П.П. Залагам също така и на пататник (това, че картофите са от Америка не означава, че яденето произхожда от там,то и повечето подправки са от Индия ,ама ги слагаме в нашите традиционни манджи), марудник, рогатник.

 4. Аз давам моя глас за баница със домашно краве сирене. Прабаба ми ми правеше още когато минавах прав под масата :)

 5. Според мен традиционните български ястия са кьопоолуто и гювечът

  1. Те не са ли чисто Турски?

 6. Не мисля че ще намериш нещо съвесем българско. Границите на балканите през последните столетия са толкова подвижни че е някак си адски трудно да се дефинира специфично национално ястие. По скоро може да се говори за типични за балканите ястия. Към изброените до тук бих добавил БАНИЦА.

  1. Капама: турско. Пататник – картофите са и те от Америка… Ако се съди по историческата литература, едно време българите са маали само ряпа и зелева чорба :-)

   1. въпроса е какво се прави с картофите, а не от къде са все пак.

 7. Кебапчета, боза, шкембе чорба, мусака, гювеч – все турски манджи. Луканка – римска (сега я имат испанци, италианци и гърци, даже и думата им е същата). Боб – внесен от Америка. Сарми – гръцки. За български манджи, аз съм за: таратор, лютеница, пръжки (правят ги и в Унгария, ама сигурно са ги отмъкнали от нас :-)).

  1. Пръжки има в Румъния също

 8. Миш маш май се готви само в България. Като цяло е безформен буламач, а и последните няколко пъти като ядох ме болеше стомах след това и вече не употребявам :) Та по тези причини няма как да го снимам, а и не мога да намеря CC снимка.

  1. Ела аз да ти направя :)

 9. Сложих банер в блога и споделям своето мнение.
  Живяла съм в чужбина и трите български храни, които най-много са ми липсвали, са били: луканка, хляб и кисело мляко.

  1. На мен ми липсваше лютеницата, бях я заменл с айвар от близкия арабски магазин

  1. Иска парола, а аз в Капитал няма да се регистрирам :)

   1. „ Не на последно място появата й е част и от стремежа, тръгнал също от 30-те, за цялостно тематизиране и систематизиране на “българска национална кухня”, както и развитието на международния туризъм в страната след средата на 50-те години и по-конкретно дейността на ДСП “Балкантурист”, основано още на 1 април 1948 г.“

    „От 1956 г. насетне започва да се среща приближаваща се до днешната “шопска салата”, но във вариант без сирене (!). Тя е съставена от печени обелени и нарязани на дребно пиперки капия, червени домати и една краставичка, нарязани на дребни кубчета, малка печена белена изчистена и нарязана люта пиперка, кромид лук, нарязан на тънки филийки и леко смачкан, магданоз, нарязан на ситно, олио и оцет. “

    „Явно още в края на 60-те и началото на 70-те определено към салатата се проявява подчертан интерес в ресторанти на “Балкантурист” и тя започва да добива видимо първенство като “типична българска салата”. Така например в менюто на реномирания столичен ресторант “София” в непосредственото начало на 70-те години чуждестранните гости и туристи биха могли да научат за салата “София”, салата “Гастроном”, “доматена”, “салата от краставици” и … “шопска салата”. Но само срещу последната чуждият посетител би могъл да прочете пояснението, че това е “TYPISCH BULGARISCHER SALAT”. Видимо в непосредственото начало на 70-те години салатата е вече атракция и любимо ястие на чуждестранните туристи.“

    1. Toва не ме убеди, че е измислена в България :) Може готвача да я е краднал от някъде

  1. Да или “първо, второ и трето” :)

 10. Бозата :) прави се незнайно, гадна е на вид, гадна е на вкус, но по непонятни причини е любима на ужасно много хора! Съвсем като родната действителност

  1. Едно време боза са продавали албанците с гьомове по улиците
   – дали е българско питие бозата? Трябва да се разровя
   да прочета.

 11. Българско традиционно ястие – трябва да помисля :))Излизат ми няколко.
  Слушах по телевизията, че когато поискали предложение от чужденците, заселили се в България, за емблема на страната ни, повечето отговорили – печени чушки и мириса на печени чушки през лятото. Та, може би те са прави.
  Много е български мирисът на печени чушки, веднага разбираш, че си у дома:)

 12. Аз залагам на Таратор. Основната му съставка е чисто българското кисело мляко. По-Българско от това, здраве му кажи…

 13. Всъщност шопската салата е изцяло българска. Създадена е през 60-те години на 20-ти век за целите на Балкантурист. Това че сърбите се опитват да я присвоят като своя, е вследствие на опитите им да обяват шопите за сърби.

Коментарите са затворени.