NFC – идеи и примери

NFC е начин за високочестотна безжична комуникация, която позволява обмен на данни от близко разстояние. По принцип тя е разширение на досега съществуващите RFID стандарти, но комбинира в едно и картата и предавателя.

Тоест, имате устройство, което може и да чете и да предава данни, на друго подобно устройство, което се намира близо до него, в рамките на до 10 сантиметра.

Ето как изглежда един NFC телефон:

kyocera-nfc-1.jpg

Устройството е готово за приемане на данни и очаква да бъде доближено до предавател на такива. С помощта на NFC, можете да си плащате сметки, вместо банкова карта, да си отваряте гаража, да си влизате у вас, без да е нужен ключ и всичко, което може да хрумне във въображението на изборетателите.

За момента цената на един такъв телефон е много висока, но много скоро конкуренцията ще свали цената им много и бързо. След лидерите на пазара на такива устройства,Kyocera, който прототип се вижда на снимката, напредва с яки темпове. В играта са се включили и други големи играчи, които ще нарравят борбата много интересна.

Примери

В Ханау, Германия, хората използват мобилни телефони, снабдени с NFC, за да купуват, записват и използват билети в системите на обществения транспорт. В Лимбург, Холандия, футболните фенове имат клубни карти, подходящи за NFC телефони. Те ги използват, за да влязат на стадиона, да купуват храни и напитки, както и сувенири от магазина на клуба.

В същото това време жителите на Каен, Франция, използват телефоните си за плащане в магазини и паркинги, за получаване на туристическа информация и за изтегляне на мелодии и разписания на автобуси от интелигентни постери.

Спортните фенове в САЩ също откриват удобството на NFC. На стадиона „Филипс арена“ в Атланта, щата Джорджия, се провежда голямо проучване на база NFC, което позволява на феновете да влизат на терена само като покажат своите NFC телефони. А като ги покажат отново, те могат също толкова лесно да си купят стоки от щандовете на стадиона и от магазините за облекло.

O2 Wallet

Британският оператор O2 обяви начало на тестовете на технологията NFC (Near Field Communications), съобщава NewLaunches.com. Чрез специалното приложение O2 Wallet британците ще могат да плащат с мобилния си телефон покупки в магазини и пътувания в градския транспорт, както и други подобни услуги.

Засега технологията не се радва на особена популярност – поне в Европа само Великобритания е започнала тестовете й. Там в продължение на шест месеца с NFC ще работят 500 доброволци, подбрани от O2, живеещи в различни райони на Лондон. За употребата на услугата обаче е необходим специален телефон (най-малкото такъв, поддържащ специалната SIM карта, използвана за NFC); в конкретния случай това е Nokia 6131 NFC с предварително инсталиран софтуер O2 Wallet.

Aзия

Междувременно технологията се тества активно и в Азия – тайванският Chunghwa Telecom съвместно с Taipei Smart Card Corporation през януари 2008 започва на свой ред изпитания на реализация на NFC, съобщава Digitimes.com. Там за целта ще се използва телефонът BenQ T80. Освен градския транспорт и покупките в магазини потребителите ще могат чрез NFC да получават и платена информация за пътния трафик и задръстванията.

Използвани са материали на Philips и Technozone

4 мнения за “NFC – идеи и примери

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.