A ти имаш ли блог

Здравей читателю,

Ти вече знаеш моя блог, а ти имаш ли си такъв? Напиши ми го като коментар, за да мога да те опозная, да те чета и да сложа адреса му в страничната си лента, ако и ти сложиш моя.

Благодаря.

Пак молба за промяна на връзките и още нещо

Моля, всеки, който има препратка към този блог и сочи към стария адрес http://spisanie.cc/nb , да я промени към http://bogomil.info.

Aко нямате препратка и блога ви харесва, сложете си, а аз ще сложа към вас в страничната си лента и в специалния блок за блог на седмицата.

Хайде да се линкваме :)

RSS защо и как

Ето, че дойде време и аз да ви предложа повече съдържание, чрез RSS. Знам, че има доста хора, които четат този блог всеки ден по RSS (около 500) и още повече, които го четат през Уеб. Тъй като ще ви предложа още няколко RSS ресурса, мисля, ще има нужда от малко разяснения.

Ако знаете какво е RSS и как до го използвате, ето ви ресурсите (някой от тях са изкарани и в страничната лента на този блог):

rss_link.gif Какви ИТ събития има в България? Ето с този RSS ще се информирате веднага, когато се появи такова събитие:

http://events.oicl.org/rss/rss2.0.php?cal=..%2Fcalendars%2Fbasic.ics&cpath=&rssview=year

rss_link.gif http://travel.oicl.org/bg/feed/ – информация за евтини пътувания в чужбина под формата на съвети и идеи. Този блог стартира в моя, като отделна категория, предоставящ информация как да идем на концерта на IronMaiden в Белград, след това се появиха местата за евтина почивка във Виена и Будапеща, а сега, тази информация се изнесе на свой сайт и ако планирате да идете някъде или да помечтаете за делечни места, запишете се за feed-а му.

rss_link.gif http://spisanie.cc/feedСписанието, което в началото излизаше на PDF и се занимаваше с отворен код, свободен софтуер и други подобни теми, мина през няколко фази на живо и вече е ‘само блог’, които скоро ще ви предложи нови медии и интересни ресурси и информация. Ако сте фен на свободата в софтуера и искате да научите новостите в тези и други области, задължително се запишете и за този feed.

rss_link.gif http://www.bogomil.info/feed/ – Aтова е feed-а на този блог, които четете в момента.

rss_link.gif http://spisanie.com/web2.0/feed/  – Списание за нови технологии – Уеб 2.0, Интеренет, бизнес, сайтове и блогове. Разгледайте го и се абинирайте и за него.

Какво е RSS

RSS (Really Simple Syndication) е технология, която събира на едно място връзки към материали публикувани на различни Интернет сайтове. RSS потока съдържа в себе си заглавие, автор, коментари и връзка към конкретния материал. Повечето съвременни браузъри (Mozilla Firefox, Opera, Safari) разполагат с вграден RSS четец. Също така може да ползвате и други RSS четци, които не са вградени в браузър.

Получените чрез RSS новини се обновяват автоматично, така че вие разполагате по всяко време с актуална информация. При използването на RSS не е нужно да отваряте интернет страниците, на които са поместени новините, достатъчно е да отворите вашия RSS четец (виж по-долу), който ще извлече необходимата и актуална информация.

Как да се запишете?

Ако браузера ви не поддържа записването за RSS, може би имате нужда от допълнителен софтуер. Ако сте с Firefox, погледнете в лентата където записвате адреса. Ако там има иконката на RSS, можете да кликнете на нея и да се запишете за новините, които да бъдат показвани направо от отметки или от друга лента на браузера.

Ако използвате Thunderbird, можете да си създадете нова сметка, която да бъде от тип ‘Новини’, вместо e-mail адрес.

Ако не разполагате с такъв софтуер, можете да си свалите безплатно, този, например, който да ви показва новините веднага след излизането им или за използвате Google инструментите.

Въпроси

Ако се затруднявате с настройката и четенето на RSS новини, можете да пишете като коментар и ще ви отговоря.

n^2 прости правила за да си намериш свястна ИТ работа

Много хора ме търсеха за съвети и за помощ при намиране на работа. На доста от тях съм успял да помогна защото съм знаел, ето тези правила:

0. Знай добре английски – или поне се преструвай

Повечето HR агенции правят интервютата си на английски, защото или работят за чужди клиенти, които са 60% от всички работодатели тук или пък фирмите работят с много чужди клиенти. Странен е е факта, че дори и за български компании, езика е едно от задължителните изисквания.

Не, не се изисква да сте филолог за да минете интервюто, важното е да можете да се представите на този език, да не правите забележка на интервюиращия, че не знае толкова колкото вас езика и да се държите любезно.

1. Бъди свеж

ИТ сферата не е като друга сфера. За да си намерите работа, трябва да можете да пиете бира, да разбирате вицове за програмисти и да бъдете свеж. Усмихнете се, когато влизате на интервю. Разчупването на леда е работа на HR специалиста, но ако го направите вие, ще е един голям плюс. Дори и да сте си льольо – постарайте се да не го показвате – репетирайте.

2. Облечи се добре, освен ако …

Освен ако не сте най-добрия в сферата, ама наистина най-добрия и компаниите се изтрепват за вас, дори и да сте гол, облечете се добре. За бога, не слагайте костюм на интервюто за HR агенцията. Програмист или ИТ специалист в костюм изглежда като крава в панталон – макар, че кравата не си мисли, че изглежда добре.

Забавна тениска с хубав надпис би свършил добра работа. Разбира се, помислете и за това да не миришете на пот или на манджа от близкото заведение. Интервютата се провеждат в малки помещения и това дразни всички.

3. Знай, каквото знаеш.

Често срещано е на въпрос, знаеш ли ‘F–‘, да отговорите – “Да” или пък “Чувал съм” с цел да покажете, че сте велик или със страх да не би да не ви харесат. Покажете знания в областите в които ги имате. Така ще помогнете на човека срещу вас и ще му дадете по-добра представа за това кои сте и какво можете. Няма смисъл да знаете всичко и да се правите на велик – така имате доста по-малък шанс. Помнете, че скромността краси човека.

4. Не кради, не чети, не ….

Aко имаш странности – не ги показвай. Повечето ИТ компании търсят хора по шаблон. Прецени какво искаш да правиш и в какава компания искаш да работиш. Спомням си, че ние търсихме хора, които да пият бира, това беше нашето изискване към тях, заедно с уменията им по системна администрация. На такова интервю да кажеш, че любимата ти бира е … е повече от нормално, но на друго не е много правилно.

Проучи компанията и разбери какво искаш от нея.

5. Питай

Мястото на интервюто е да питаш. Да, това е интервю с тебе, но е и обратното. Човекът, който стои срещу теб е този, който ще ти отговори на въпросите. Бъдещето ти може да зависи от това, което ще питаш. Нали не искаш да попаднеш в компания в която няма да ти е интересно и след 3 месеца, пак ще ти се наложи да се видиш със същия този човек за нова позиция?

Отговаряй като те питат, бъди харесван и ще постигнеш това, което искаш. ИТ сферата не е като друга сфера. Там правилата са различни и макар и леко хаотични са свързани в един нов начин на живот.

Успех!

Промени по блога

Тъй като доста хора, четат само по RSS, реших да зарадвам тези, които все още четат този блог през Уеб-браузър и да им дам една нова визия. Освен новите дрешки, има нова функционалност и новo желание за справяне с проблемите.

Има неща, които трябва да се вършат и за да не ги забравя съм ги изкарал на първа страница, всяка помощ е добре дошла.

Ще се радвам на коментари и на идеи. А ако не ви харесва, запишете се за RSS емицията от поленцето в ляво на сайта :)

Постоянна проверка за е-готовност

След като изказах мнение за е-услугите на правителството, сега реших да направя малка проверка и да видя какво е положението с отделните министерства. Тъй като се налага да комуникирам с доста държавни органи, ще мога и да имам по-потребителско насочено отношение.

Тук ще описвам историята на комуникацията с …

1. Министерство на Културата – Там приемат подписани Mime писма и няма нужда от ‘специален’ формат (за момента), странното е че имат изискване, всички е-документи да се подават на точно определен e-mail, който се оказва, че не работи и всички пратени до там заявления не се проверяват към момента. Комуникацията с министерството е относно казуса с Амфитеатъра и Банка ДСК

2. Агенцията по вписванията – Единствената, която приема и други формати, освен, описаните от мене зависими такива. Е-документите се изпращат на който и да е от адресите на агенцията, но най-вече на office@. Пуснах .sxw според техните изисквания, подписан с УЕП, чакам резултат. Комуникацията ми с агенцията е относно невъзможността да чета документи, ако нямам MSOffice.

Скоро още:)

Brra.bg – а.к.а Търговски регистър

Понеже в предния ми материал за проблемите с brra.bg, Мike Ramm ми каза, че съм критикувал напразно и всичките проблеми с в моя телевизор, ето и пореднотo доказателства.:

1. Пиша http://brra.bg – излиза ми чисто новия сайт на агенцията, която трябва да ползвам за пререгистрация на фирмата:

brra_1.png

2. Боже, то било www.brra.bg, ехх, как не се сетих. Айде от мен да мине http://www.brra.bg. Зареди се ! Ура. Аз като човек, който иска да е запознат с много неща, цуквам на условията за ползване. Напомням, че това е ДЪРЖАВНА структура, която създава в мене доверието към държавата. Ето и условията, заедно с информация, че и моите данни са (c) на агенцията, тоест аз НЕ мога да използвам името на фирмата си повече, щото е Cоpyright на Агенцията. Така де, ето условията за позлване на сайта:

brra_2.png

Дали съм съгласен с тях, а?

3. Хайде да се разходя из секцията за справки. Цъквам, гледам, искам пак да се върна в началото за да видя какво друго има. Кликам на логото. Аииии, ама какво стана:
brra_3.png

Почвам да цъкам по линковете за начало и помощ, ама не, не става. айде пак на адресната лента с www.brra.bg

4. Искам да се регистрирам, за да получа достъп и до други функции на сайта. Въвеждам си данните, и след малки перипетии от недовиждане на кода се регистрирам и получавам мейл с тема: Registration for CRPortal

  • ?!?. Какво е CRPortal и защо е на английски? А ето и текста:

“За да потвърдите регистрацията си в портала на Търговския Регистър на РБ отворете следния адрес и натиснете “ЗАПИС”:”

  • Какво е РБ?

5.Разбира, се че исках и да прочета документи по сайта предложени любезно в затворен формат с тейното име doc.doc – така, се казват всички генерирани документи. Освен всичко, те все още са нечетими за мене и да изглеждат ето така:

brra_problems.png

Много ще ми е кеф, някой от агенцията да ми каже, да ми обясни защо се случват всички тези проблеми, които открих само за 10 минути, а ако се заровя повече?

Mike, аз критикувам, когато има нужда от критика, а не без причина. Сам разбери, че оправданието “ти нямаш такъв шрифт” за да четеш генерирания документ звучи смешно. Агенцията е длъжна според законите на държавата да усигури достъп, без значение дали имам някакъв шрифт (който в интерес на истината аз имам) или пък дали съм достатъчно богат за да си купя Windows за да мога да чета документите. Да не говорим за сайта, които би трябвало да представлява държавна институция, а за момента, аз не го виждам дори с качеството на личен сайт. Срам за фирмата, която го е разработила е той, ама голям.

Update:

От коментари, разбирам, че основната цел на агенцията е да работи оф-лайн, според познати- тя и там не работи, ама може и да заработи – дай Боже. Обаче, когато си пуснал уеб-сайт, той става официален сайт на агенцията, която е държавна структура, следователно, ако нещо не работи равно за всички, то е проблем.

Моите вечни албуми

Тъй, като Тери, вече ме предизвика, нямам избор и ще ви покажа, моите 8 албума, които бих взел на необитаем остров, макар, че никога няма да отида на такъв. Поредната зарибявка тръгна от Mike Ramm

Eто ги:

  1. Death: Sound of Perseverance
  2. Deep Purple: Machine Head
  3. Rainbow: Rising
  4. Metallica: Ride The Lightning
  5. Creedence Clearwater Revival – Creedence Clearwater Revival (първи албум)
  6. Щурците – Вкусът на времето
  7. Черно фередже, о йе
  8. Iron Maiden – Best of the Beast

Сега подавам топката на Пешо, Тихомир, Ники и Рали