“Скайп” призна, че в Китай разговорите се записват

Значи технически и юридически нещата могат да станат под натиска на правителствата. Ей това е най-страшното.

Като знам, че сме тръгнали към Китай по отошение на дигиталните ни права, няма да се учудя и в Европа да се появи такова нещо.

Четете тук

Доколкото имах информация от компанията се бяха заклели, че никой не може да прави тези неща, които сега се появяват, че са правени. Дори ако не се бъркам, някой беше споменал, че и полицейски органи за били отпращани, заради законодателството на държавата в която е регистрирана компанията.

Мен юридическите неща не ме интересуват, важното е че в една страна СКАЙП записва разговори и прави анализ на целия трафик, за да може да реагира на ключови думи и да ги предава на недомократичен режим. Това се случва !!!

Хъх?!?

Най-тъпото в случая, че хора борещи се за демокрация, за свободата в Тибет и други дисиденти са били хванати, съдейки по информацията, че те са считали програмата и протокола за “сигурен” и са вършели част от дейността си свободно и без страх и че властите са слушали точно за тези думи. Абе … майната им на програмите със затворен код.

А дали Skype е сигурна и за бизнес комуникация? А дали не се събират данни и някъде другаде? Едва ли, но не съм сигурен вече …

Единствения сигурен начин за комуникация остава Jabber с PGP. Скоро ще излезе документ, как да се използва този сигурен начин от “Електронна граница”. Ако сте забравили, вече има документ за това как да се защитим от мониторинг на трафика, намиращ се тук.(PDF)

Инициатива “Създай Късмет”

Вижте, какво намерих на блога на Alia.

Изискванията за участие са съвсем простички: днес изпусни/остави/забрави нещо мъничко, някъде, на улицата, на пейката в парка. Със сигурност от десет души, които минат от там, поне един ще го види и ще си каже: “А, късметче! Днес ще ми върви!” и ще си повярва. Най-лесно е да изпускаш стотинки, всякакви малки джунджурии, фибичка, ластиче, запалка. Може да “забравиш” книги, днешния вестник, който вече си прочел. Не можеш да си представиш твоите изпуснати 10 стотинки какви чудеса биха извършили с някой неуверен човек, тръгнал на интервю за работа, например.

Изпусни нещо !

Дишаме прах в пъти над допустимото.

След като на сайта на столична община се появи информация за показатели в атмосферата в София, се оказва, че дишаме прах ‘като за световно’.

Допустимата граница на фини прахови частици е 50 µg/m3

Нека да видим при нас как е:

1_1_11.jpg

1_3_8.jpg

1_4_11.jpg

Сами можете да видите къде е цифрата 50 и къде сме ние. Регламентите на EС, позволяват превишаване само 35 пъти на година, а ние на ден ги имаме толкова :)

Честита ни отрова !

Графиките, могат да бъдат видени в оригинал тук.

Според запознати след Кайро, София е втората с най-високи показатели. В Кайро имат пустиня, а ние какво имаме?

Да не говорим за серния диоксид, който е поне 5 пъти над евро-нормите.

Търсим си човек за екипа – Специалист “Интеграция и бизнес анализ”

Ето, че дойде време да търсим още хора за Enterprise 2.0 екипа. Aко искате да се развивате в нова област и да допринесете за една млада, но мощна компания, погледнете следното:

Специалист “Интеграция и бизнес анализ”

Изисквания:
Отлично да познава начина на работа на уеб-приложения и принципите на Уеб;
– Да има явно залитане по принципите на отворения код и свободния софтуер;
– Да има минимум начални познания по Линукс;
– Да има познания по един или повече от следните програмни езици: PHP, Python, Ruby, Perl или Java;
– Да може да интегрира приложения в не-хомогенна среда;

– Да пие бира;

Описание: Човекът, който търсим, трябва да помага при реализацията на вътрешната Е 2.0 структура на СЕП България, като пише конкретни изисквания за всеки един от модулите, тества и оптимизира приложенията след като бъдат инсталирани и работи тясно с R&D екипа за осигуряване на нормалната им експлоатация. Освен това той трябва да може да прецени как интерфейсите им трябва да бъдат променени или информацията им по какъв начин може да бъде използвана, за да се постигне оптималната им ползваемост.

Ако Уеб 2.0, Общество, социални мрежи и отворен код са неща които са в кръвта ви, вие сте нашия човек. Ако можете да преведете нещо писано от продукт мениджът така, че да бъде разбрано от програмист, вие сте нашия човек.

Ако искате да кандидатствате, пратете си актуално CV и очаквания за заплащане на bshopov@sepbulgaria.com до 21.12

Какво е СЕП?

“СЕП България” АД /”СЕП”/ е първият и независим банков оператор, който ще превърне мобилния телефон в регламентирано и сигурно платежно средство, утвърдено от Българската Народна Банка. По този начин СЕП се определя, като системен оператор на платежна система, работеща с електронен платежен инструмент „мобилно разплащане“.

Системата ще се базира на отворения бизнес модел, гарантиращ равен достъп на всички участници до нея при стриктно спазване на Общите публични операционни правила, създадени от СЕП. В системата много участници ще предлагат общо услугите на СЕП, а потребители на услугите ще бъдат, както българският бизнес, така и всяко физическо лице, което желае да се възползва от тях. Мисията на СЕП като технологична компания е да създаде инфраструктурата и да бъде средата, в която ще се осъществяват услугите.

Въпроси?

Ако имате въпроси – пишете ми на мейла или джабъра – bogomil@jabber.minus273.org (това не е e-mail :)),може и по скайп (bogomilshopov)

Wimax – 2

Wimax продължава да работи добре, но за съжаление обхвата на МаксТелеком в Русе и Варна не е наличен и няма да мога да го използвам за да си правя VPN до офиса. В Русе имат представителство, но там ми казаха, че ще имат чак март месец догодина. Във Варна информация нямам.

Довечера ще пробвам да си пусна VPN през него от у нас до офиса, да видим как ще се държи. Вече осъзнавам , че 1 Мбит ми е малко, ама аз съм свикнал на много :))

Как да използваме N95 като модем, посредством bluetooth

1. Трябва да имате инсталирана следната малка програмка wvdial, която я има в повечето дистрибуции.

2. Трябва да имате активиран bluetooth и на компютъра и на телефона.

3. Въведете следното в /etc/bluetooth/rfcomm.conf

rfcomm0 {
bind yes;
device mac адреса на телефона;
channel 0;
}

4. Въведете следното в /etc/wvdial.con

[Modem0]
Modem = /dev/rfcomm0
Baud = 115200
SetVolume = 0
Dial Command = ATDT
Init1 = ATZ
Init3 = ATM0
FlowControl = crtscts

[Modem1]
Modem = /dev/rfcomm0
Baud = 57600
SetVolume = 0
Dial Command = ATDT
Init1 = ATZ
Init3 = ATM0
FlowControl = crtscts

[Dialer gprs]
Username = un
Password = pass
Phone = телефонен номер

Stupid Mode = 1
Inherits = Modem0

[Dialer dialup]
Username = un
Password = pass
Phone = телефонен номер
Stupid Mode = 1
Inherits = Modem1

5. Стартирайте wvdial


wvdial grps

Снимките от БарКампа

Снимките от БарКамп 3, вече са качени. Благодаря на Любо, които ги направи. В последния за тази година камп си говорихме за микроформати, WordPress, решения за съхранение на файлове, за Уеб 2.0 дизайн. Станаха доста интересни дискусии…

Малки блогъри – растете

Докато големите блогъри ще се видят на 13 декември в София, в среща която се очертава да бъде интересна, тук се появи едно предложение за малките блогъри, които не могат да бъдат с мама и тати на срещата. Клуб “Веселите Жаби” е готов да посрещне и малките блогъри, заедно с големите.

Wimax-нах се.

За мене връзката с Интернет е жизнено важна. Дали защото все правя нещо в мрежата или защото половината ми телефони (към 5-6) са през SIP или просто защото обичам да чета и да уча или пък защото това ми е работата, но да бъда постоянно он-лайн е почти задължително.

По случайно стечение на обстоятелствата и аз бях на представянето на MaxTelecom преди няколко дена. Както е нормално нямах лична карта в мене, затова Силвия се наложи да подпише договора, който дори според мене беше значително изгоден.

Три месеца безплатно тестване, а след това поносима сума на месец, но за 1 Мбит, което за момента напълно ме устройва, като второ решение разбира се :)

Първото тестване на услугата беше неуспешно, защото беше в О’ Шипка, Второто у дома също беше неуспещно и леко се разочаровах, но в последствие разбрах какъв е проблема.

Сигурно обхвата у нас е много слаб, но трябва да съм близо до прозорец за да мога да имам сигнал и то в посока на бул “Сливница”.

Като знам колко зор видяха от Булстаком да сложат антената от другата страна не се учудвам, но според мене принципа на разпръскване на Wimax в друг. Скоро ще разбера за какво става дума, а и ще го тествам активно и във Варна и в Русе (ако има обхват).

Като идея е полезно. Компанията, предлагаща услугите е млада по дух и най-вече по идеи и наистина ми се иска да пуснат нещо страшно добро, а и … да пускат повече услуги, примерно в тяхната мрежа платените канали на IpTV да са безплатни :)

Тестовете продължават. С Пешо (още един от wimaxерите) мислим да правим live blogging по време на срещата на блогърите през Wimax на Макс Телеком. Да видим какво ще стане :)