Валентинки,Трифон Зарезан и поздрави за 14 февруари

тази публикация, беше публикувана точно преди 1 година, нещата стават и по-зле, що се отнася до правата ни, така, че можем отново да правим валентинки на любимите си хора и тази година

Ако приемате присърце идеята за това да не бъдем следени в Интернет, което ще стане скоро по силата на промени в закона за електронни съобщения, можете да изразите обичта си към някой по случай празника , защо не и ежедневно, чрез тази картичка със социално послание.

Обичам те – са последните думи на главния герой от “1984”, насочени към Големия брат, вие на кого искате да ги кажете?

Трифонееее

Aко празнувате Трифон Зарезан – ето картичка и за този повод.

P2P конференция в България – P2P Conference

Нещо наистина интересно и уникално по замисъл.

A каква ли дефиниция може да дадем на P2P:

logo

Person2Person : Web 2.0 и 3.0 проекти и инвеститори. Срещни се със хора, говори си за бизнес;
Person2Privacy : Какви знаем за цифровите права и как да ги браним. Срещни се със хора, говори си за лично пространство;
Presence2Presence: Какво е това блог. Срещни се със хора, говори за свобода.
Programming2Programming: Уеб технологиите като цяло. Срещни се с програмисти, говори в байтове.
Personal e-identity2Personal e-identity: Каква е твоята електронна самоличност? Срещни се с експерти, говори в протоколи.
Politics2Politics: Каква е политиката и законите за ИТ сферата сега. Трябва ли да се промени нещи? Срещни се с политици, говори умно.
Participation2Participation: Добави свое P2P определение. Срещни се с нас, сподели идеи.

Ела !

100 балона за независимост

На 22 септември се навършват 100 години от обявяването на независимостта на България. На същия ден се пpазнува и деня на Интернет.

Ето и повода на този малък празник да се превърне в голям такъв. Нека да пуснем 100 балона с логото на празника на Интернет ден преди честванията на нашата независимост и по-този начин да пожелаем независимостта на Интернет да бъде неприкосновена.

Кога, къде
Пускането на балоните ще стане в неделя 21 септември пред крепостта Царевец във Велико Търново.

Хей и аз искам
Ако желаете да участвате в това предизвикателно събитие – пишете на bogomil@spisanie.com с това какво значи за вас Интернет и ще получите инструкции как да станете притежател на балона и кога да дойдете за самото пускане.

Настаняване
Ако търсите информация за настаняване в Търново, вижте страницата, тук.


Изборажението е под CC лиценз с автор satirinstituteoftherockies.org

Полезен сайт за пътувания дава съвети

Ако обичате да пътувате или искате да пътувате и с наближаването на лятото “Пътуващата уста”, започна предлагането на няколко услуги, както и на много нова информация, освежен дизайн и нов домейн.

Ако планирате да пътувате, като мене – доверете се на “Пътуващата уста”.

210416781115.png

Какъв си ти?

Как ще отговориш на “Христос Воскресе!”

1. Воистина воскресе (традиционалист)
2. Наистина възкръсна – (новатор, неокултурист)
3. true (програмист)
4. Ъ?!? или “Ама, чакай сега” (комунист)

Можете да отговорите или да допълните

Пак за сигурността

Темата за сигурността пак властва в Интернет. Аз пак казвам, че не съм специалист по сигурност, аз гледам нещата от бизнес гледна точка, но точно този поглед е много важен за разбиране на целия аспект на проблема.

Калоян  пак е хванал темата, а в BW са публикували едно мое мнение, което съм готов да защитавам. Рядко се мисли за сигурността преди проблемите да сринат бизнеса, защо?

RSS защо и как

Ето, че дойде време и аз да ви предложа повече съдържание, чрез RSS. Знам, че има доста хора, които четат този блог всеки ден по RSS (около 500) и още повече, които го четат през Уеб. Тъй като ще ви предложа още няколко RSS ресурса, мисля, ще има нужда от малко разяснения.

Ако знаете какво е RSS и как до го използвате, ето ви ресурсите (някой от тях са изкарани и в страничната лента на този блог):

rss_link.gif Какви ИТ събития има в България? Ето с този RSS ще се информирате веднага, когато се появи такова събитие:

http://events.oicl.org/rss/rss2.0.php?cal=..%2Fcalendars%2Fbasic.ics&cpath=&rssview=year

rss_link.gif http://travel.oicl.org/bg/feed/ – информация за евтини пътувания в чужбина под формата на съвети и идеи. Този блог стартира в моя, като отделна категория, предоставящ информация как да идем на концерта на IronMaiden в Белград, след това се появиха местата за евтина почивка във Виена и Будапеща, а сега, тази информация се изнесе на свой сайт и ако планирате да идете някъде или да помечтаете за делечни места, запишете се за feed-а му.

rss_link.gif http://spisanie.cc/feedСписанието, което в началото излизаше на PDF и се занимаваше с отворен код, свободен софтуер и други подобни теми, мина през няколко фази на живо и вече е ‘само блог’, които скоро ще ви предложи нови медии и интересни ресурси и информация. Ако сте фен на свободата в софтуера и искате да научите новостите в тези и други области, задължително се запишете и за този feed.

rss_link.gif http://www.bogomil.info/feed/ – Aтова е feed-а на този блог, които четете в момента.

rss_link.gif http://spisanie.com/web2.0/feed/  – Списание за нови технологии – Уеб 2.0, Интеренет, бизнес, сайтове и блогове. Разгледайте го и се абинирайте и за него.

Какво е RSS

RSS (Really Simple Syndication) е технология, която събира на едно място връзки към материали публикувани на различни Интернет сайтове. RSS потока съдържа в себе си заглавие, автор, коментари и връзка към конкретния материал. Повечето съвременни браузъри (Mozilla Firefox, Opera, Safari) разполагат с вграден RSS четец. Също така може да ползвате и други RSS четци, които не са вградени в браузър.

Получените чрез RSS новини се обновяват автоматично, така че вие разполагате по всяко време с актуална информация. При използването на RSS не е нужно да отваряте интернет страниците, на които са поместени новините, достатъчно е да отворите вашия RSS четец (виж по-долу), който ще извлече необходимата и актуална информация.

Как да се запишете?

Ако браузера ви не поддържа записването за RSS, може би имате нужда от допълнителен софтуер. Ако сте с Firefox, погледнете в лентата където записвате адреса. Ако там има иконката на RSS, можете да кликнете на нея и да се запишете за новините, които да бъдат показвани направо от отметки или от друга лента на браузера.

Ако използвате Thunderbird, можете да си създадете нова сметка, която да бъде от тип ‘Новини’, вместо e-mail адрес.

Ако не разполагате с такъв софтуер, можете да си свалите безплатно, този, например, който да ви показва новините веднага след излизането им или за използвате Google инструментите.

Въпроси

Ако се затруднявате с настройката и четенето на RSS новини, можете да пишете като коментар и ще ви отговоря.

Мечти …

Йовко си има мечта и вече започва да я реализира . Хубаво е човек да има мечти. Аз имам много, някой от тях вече реализирах, като WebTech събитията, като BarCamp представянията, скоро ще предстоят много неща в тази посока.

Другото, което започвам да бутам лека по лека е ето това. Един независим и много интересен проект, който се надявам да успея да организирам и да се включа в него както намеря за добре.

Пожелавам си успех

Мартенички бели и червени

След като вече мога да си поръчам чорапи он-лайн, днес видяx и сайт за изпращане на мартенички и доставката им – отново он-лайн. Такива услуги са много полезни за заети хора, които разчитат на малкото свободно време в Интернет, за да зарадват себе си или другите.

Бих се радвал, ако знаете други полезни сайтове, който се занимават с доставката на едно нещо и го правят както трябва.