ZRTP като лекция на P2P конференцията

ZRTP  протокола е предложен от автора на PGP, като идеята е да се пренесе логиката на защита на комуникацията и в гласовата комуникация.

Лекцията си заслужава слушането и надявам се демонстрацията. Лекторът е италианец, който много добре говори български и доста добре познава материята.

Повече за този протокол и за имплементацията му наречена zPhone, може да намерите в Wikipedia, а ако искате да чуете лекцията – марш да се запишете за участие в конференцията.

PHP за Symbian

И преди съм писал за това, но сега вече инсталацията е успешна. Да на моята N95 вече имам PHP,MSQL и Апаче :)

Ако и вие искате да го имате, трябва да направите следното:

Свалете си  pamp_1_0_1.zip от SourceForge.

Файла съдържа следните пакети за вашия Symbian телефон:

  • pips_s60_1_3_SS.sis
  • ssl.sis
  • pamp_1_0_1.sis

Инсталирайте ги в горната последователност, като задължително трябва да имате карта с памет, поне по време на инсталацията.

След инсталацията влизам в меню Applications

След това намирам PAMP и влизам вътре

От там можете да пуснете apache, PHP или MySQL, както и да се вържете към безжична мрежа. Аз пуснах всички въжможни неща

и когато отидох на даденото IP, видях тестовата страница – ура !

PHP

Oсвен, че можете да си пускате любимите PHP приложения на телефона, ще можете да ‘бърникате’ и из него, благодарение на PHP модулите, създадени за целта.  Можете дори да работите с MMS-и :)

Мобилна версия

Направих си версия на блога за мобилен телефон. Сега като се влезе с мобилно устройство се показва компактна версия на блога, оптимизиран само за мобилни телефони. Тъй като бъдещето е в мобилните технологии и съдържанието ще трябва да е достъпно по всички възможно начини такава стъпка беше наложителна.

Ако използвате мобилен телефон с браузър или iPhone ще виждате тази нова версия. Ако и вие искате да си имате такава, можете да използвате това разширение за wordPress.

Разбира се, ако можете и имате време да си я направите сами, би било най-добре.

Проблеми на сигурността, банките и всичко останало

След проблемите на ПИБ, дойде време и за шум около мобилните оператори. Някой пуснал мухата, че ако въведеш таен код, може да се получи отдалечен достъп до SIM картата. Все едно да можеш да пиеш вода от Марс със сламка от Земята. Глупости, ама народа вярва ли вярва.

Какъв е проблема
Когато хората не познават технологията всичко им се струва реално и може да бъде прието за истина. Тук, разбира се освен всички други аспекти, изниква въпроса за сигурността. Може ли да бъдем сигурни, че няма да ни източат парите от картата или че няма да ни копират информацията от телефона или да се обаждат от нашия номер за наша сметка?

Я, да видим
Как всъщност се справят в Европа и останалата част на света? Ами…никак. Този проблем не може да бъде решен – не и по традиционния начин. Чиповете в картите /дебитни или кредитни/ не могат да ме успокоят, защото ПИН кода го въвеждам къде ли не – точно на банкоматите се слагат “сканиращите” устройства, а пък и не мога да бъда сигурен, че продавачката в магазина не е “в играта”. Значи картата определено не е сигурна, колкото и да я рекламират като такава с някакви клипове по телевизията или с промяна на идеята, че от магнитна лента се минава на ‘сигурна’ чип-технология

Как стои въпросът със телефона – ами пак по същия начин. Едва ли ще ми копират информацията от телефона, не че не е възможно, но все пак не се чувствам сигурен.

Какво ми остава тогава ?
Да се върна пак на това как стоят нещата в Европа и по-скоро какви алтернативни методи са дали те /освен плащането в кеш и карта/ – плащане с мобилен телефон. Разбира се, това определено не е новост – в много страни го има, включително и в България има плащане с…SMS, което е сигурно, като това да пратиш мейл от кварталния доставчик.

Новото е появата на Trusted services manager (TSM), който най-точно може да се определи като медиатор, който свързва банките и мобилните оператори при извършването на плащанията. Проекта е на Асоциацията на мобилните оператори, в която членуват водещи мобилни оператори.

TSM изгражда инфраструктурата, гарантира сигурността на плащанията и предлага електронни услуги. Проблема със въвеждането на ПИН кода е решен /въвежда се от телефона естествено/, а SIM картата е от ново поколение UICC. Проектът се нарича Pay-by-mobile и предлага отворен бизнес модел, в който имат възможност да се присъединят всички, които желаят. Това е в Европа, но и ние вече имаме TSM и това е СЕП.

Свързани статии
iPhone, Android и СЕП
Ще пазаруваме с мобилния телефон

Fring – говори с много хора през мобилния си.

Днес докато се мотах из интересни сайтове, изморен от многото задачи попаднах на интересно приложение наречено Fring.

С няколко думи това е приложение, което ви позволява да си говорите с познати в мрежите на Skype, Gtalk и всеки jabber, ICQ, AIM, Twitter и други. Интересното в този прдодукт, е че дори нямате нужда от SIM карта за да говорите с приятели и познати.

Освен текстовата комуникация, можете да говорите и по VOIP, а освен това, можете да говорите през приложението с реални телефонни номера, на ниски цени.

screen

Какво по-чудесно от това. Единственото условие е да разполагате с телефон с wifi и свободно място за инсталация.

Има версии за symbian, iPhone, UIQ и дори за Windows mobile.

Хайде на фринга :)

Микроблогинг платформата има 60 сваляния на ден.

60 изтегляния има микроблогинг платформата, която сглобихме, модифицирахме и преведохме на български. новото от днес е, че има вече и учебник как се инсталира тя и какво трябва да се направи за да тръгне от нулата :)

Ако искате да стартирате собствен микро-блог – хайде на платформата. Скоро ще направим и подобрения в нея, така, че да отговаря на всякаквите нови благинки, които са модерни в тази област. А освен всичко това, интеграцията с pingnime.com ви носи и добро количество трафик към микроблога.

Ето и какви са предимствата му още:

* 1. Изцяло на български език
* 2. Поддръжка на аватари
* 3. Цялостна система за контрол на съдържанието
* 4. Възможност за създаване на неограничен брой потребители
* 5. Интеграция с pingnime.com, което носи трафик
* 6. Възможност за добавяне на нови функционалности по заявка. Подобрения и настройки в зависимост от клиента.
* 7. Възможност брандиране на микроблога – с вашия дизайн и марка. Подходящ за компании, които искат да си направят микро-блог платформа
* 8. Можете да публикувате съобщения и през e-mail, уеб и мобилния си телефон, скоро и през SMS и jabber.

Хайде да микроблогваме!

NFC .eu одобрен

Не веднъж съм писал в блога си и на други места за NFC. Ето, че вече е одобрен и от ETSI:

От Eвропейския стандартизиращ институт по телекомуникации (ETSI) най-сетне одобриха финалната версия на технологията NFC. Оказва се, че от ETSI са се бавили с решението си заради комуникацията между NFC чипа и SIM картата на телефона, която явно е създавала проблеми. Те обаче вече са разрешени и GSM асоциацията дава зелена светлина на операторите да се подготвят за въвеждането на новите услуги за безконтактно разплащане, които ще бъдат достъпни благодарение на технологията NFC.

Ако пък искате да научите много и то от дълбочина за този нов начин за комуникация, можете да прочетете статията ми в новия брой на списаниеBusiness Web“.

Как да превърнем телефона си в Wifi видео-камера

От както си имаме бебе, наблюдението на това какво става в другата стая стана важна задача. Тъй като имам wifi телефон с камера си помислих, че е много добра идея да мога да го използвам за това. Заинатих се и го подкарах. Ето как:

  1. Телефон Nokia N95 (би трябвало да работи с всеки wifi телефон със Symbian).
  2. Софтуер :TrendCam

Сваляте софтуера (пробна версия),  слагате го на телефона и го стартирате.

Той е настроен да създаде едната страна на Ad-hoc мрежа, остава само да настроите компютъра си за другата страна и да използвате удобния уеб- интерфейс за достъп до видео или снимки на определено време.

Има много настройки, за това дали да използвате камера и коя, ако имате повече от една или да покаже това което се случва на екрана, за някаква демонстрация.

Няма нужда от Интернет, но ако имате wifi към която и двамата да се вържете (и телефона и компютъра), скоростта на обмен на данни е повече от добра.

Ако разполагате с такъв телефон – пробвайте и вижте как работи. За момента ми върши работа, че мога да следя какво става в другата стая.

NFC – идеи и примери

NFC е начин за високочестотна безжична комуникация, която позволява обмен на данни от близко разстояние. По принцип тя е разширение на досега съществуващите RFID стандарти, но комбинира в едно и картата и предавателя.

Тоест, имате устройство, което може и да чете и да предава данни, на друго подобно устройство, което се намира близо до него, в рамките на до 10 сантиметра.

Ето как изглежда един NFC телефон:

kyocera-nfc-1.jpg

Устройството е готово за приемане на данни и очаква да бъде доближено до предавател на такива. С помощта на NFC, можете да си плащате сметки, вместо банкова карта, да си отваряте гаража, да си влизате у вас, без да е нужен ключ и всичко, което може да хрумне във въображението на изборетателите.

За момента цената на един такъв телефон е много висока, но много скоро конкуренцията ще свали цената им много и бързо. След лидерите на пазара на такива устройства,Kyocera, който прототип се вижда на снимката, напредва с яки темпове. В играта са се включили и други големи играчи, които ще нарравят борбата много интересна.

Примери

В Ханау, Германия, хората използват мобилни телефони, снабдени с NFC, за да купуват, записват и използват билети в системите на обществения транспорт. В Лимбург, Холандия, футболните фенове имат клубни карти, подходящи за NFC телефони. Те ги използват, за да влязат на стадиона, да купуват храни и напитки, както и сувенири от магазина на клуба.

В същото това време жителите на Каен, Франция, използват телефоните си за плащане в магазини и паркинги, за получаване на туристическа информация и за изтегляне на мелодии и разписания на автобуси от интелигентни постери.

Спортните фенове в САЩ също откриват удобството на NFC. На стадиона “Филипс арена” в Атланта, щата Джорджия, се провежда голямо проучване на база NFC, което позволява на феновете да влизат на терена само като покажат своите NFC телефони. А като ги покажат отново, те могат също толкова лесно да си купят стоки от щандовете на стадиона и от магазините за облекло.

O2 Wallet

Британският оператор O2 обяви начало на тестовете на технологията NFC (Near Field Communications), съобщава NewLaunches.com. Чрез специалното приложение O2 Wallet британците ще могат да плащат с мобилния си телефон покупки в магазини и пътувания в градския транспорт, както и други подобни услуги.

Засега технологията не се радва на особена популярност – поне в Европа само Великобритания е започнала тестовете й. Там в продължение на шест месеца с NFC ще работят 500 доброволци, подбрани от O2, живеещи в различни райони на Лондон. За употребата на услугата обаче е необходим специален телефон (най-малкото такъв, поддържащ специалната SIM карта, използвана за NFC); в конкретния случай това е Nokia 6131 NFC с предварително инсталиран софтуер O2 Wallet.

Aзия

Междувременно технологията се тества активно и в Азия – тайванският Chunghwa Telecom съвместно с Taipei Smart Card Corporation през януари 2008 започва на свой ред изпитания на реализация на NFC, съобщава Digitimes.com. Там за целта ще се използва телефонът BenQ T80. Освен градския транспорт и покупките в магазини потребителите ще могат чрез NFC да получават и платена информация за пътния трафик и задръстванията.

Използвани са материали на Philips и Technozone

SIM картата може да издържи до голяма температура

general_dual_sim_card.jpg

Поредното попълнение в секцията ми ‘Mobile’ е много интересно проучване на тема до каква темература, може да издържи картата преди да повреди данните си. Това малко ми прилича на серията Брейнияк на ‘Дискавъри’, но все пак резултатите си заслужават вниманието за всеки притежател на такава карта – тоест за всеки, който има мобилен телефон.

Експеримента бил да се съберат 12 различни SIM карти и да се подложат на нагряване с определено ниво на темературата и после да се види как се отразява това на четенето на данните. Ето и какво се получило:

  1. 180 по Целзий – няма никакво нарушение на данните. Тяхната цялост е запазена.
  2. При 450 градуса по същата скала само 1 от всичките карти е оцеляла и 1 е дала малко данни преди да отиде в “рая на SIM- картите”

Изследователите са установили, че 450 градуса е максималния праг при който данните за една такава карта биха могли да оцелеят. Полезно или не – решете сами.