Утре разговор по НОВА за авторските права

Не за първи път влизам в сблъсък именно на тази тема. Преди година Комитата си говори, именно с Ина Килева, с което ние с Григор, ще си говорим утре.

Преди някои и друг месец, си говорихме с рапъра Енчев в предаването Челюсти по Дарик, пак по същата тема.

Утре, ще се срещнем и с Любо от група „ТЕ“. Един напълно безполезен разговор, ще проведем отново. Авторските права трябва първо да посрещат новите технологии и да се нагодят, второ да не бъдат толкова рестриктивни, трето да не забраняват личната употреба и свободното споделяне….

Още малко за правата
Както каза един приятел, преди секунди по jabber, то и робството е било законно някога, но сега не е. Хайде да променим нещата.

Когато авторските права били създадени, те имали за цел само да регулират правото на създателя да бъде припознат като такъв. По-късно те биват разширени дотам, че да покриват търговското копиране на творбите, както и да ограничават естествените права на отделните граждани и не-търговските организации.
Ние заявяваме, че това нарушение на баланса е довело до неприемливо развитие за цялото общество.

Икономическият и технологичен напредък е тласнал закона за авторските права напълно извън равновесие и го е довел дотам да предлага несправедливи предимства за неколцина големи пазарни играчи за сметка на потребителите, творците и обществото като цяло. Милиони класически песни, филми и книги биват държани като заложници в складовете на огромните медийни корпорации, недостатъчно желани за повторно разпространение от съответните целеви групи, а потенциално твърде доходоносни за разпространение.
Ние искаме да освободим нашето културно наследство и да ги направим достъпни за всички, преди времето да разложи целулоида на старите филмови ролки.

Законите за нематериалните неща са начин да се узаконява материална собственост над нематериални ценности. Идеите, знанието и информацията по природа са не-изключителни – в същността си не допускат да се придобиват изключителни права над тях и тяхната обща ценност лежи в присъщата им способност да бъдат споделяни и разпространявани.

Ние заявяваме, че авторските права се нуждаят от това да бъдат възстановени в своя първоначален вид.

Законите трябва да се променят, за да регулират само търговската употреба и копиране на защитени материали. Споделянето на копие или друг начин да разпространиш или използваш творби с нетърговска полза, не трябва никога да е незаконно, защото такава честна употреба облагодетелства цялото общество.
Ние искаме реформа в търговските авторски права. Основната цел на авторските права винаги е била да се намира справедлив баланс между противоположни търговски интереси. Днес този баланс е изгубен и се нуждае да бъде преоткрит.

Ние предлагаме намаляване на защитите за търговските авторски права, т.е. монополът да създаваш копия на една творба с търговска цел да бъде намален на 5 години от публикуване на творбата.

Правата да създаваш вторични/производни творби трябва да бъдат нагодени така, че да дават свобода на всички да ги произвеждат веднага. Всички изключения от това правило, например, преводи на книги или използване на защитени музикални партитури във филми, ще бъдат упоменати специално в законодателния акт.

Ние искаме да сътворим едни честни и балансирани закони за авторските права.
Всяко не-комерсиално събиране, използване, обработване и разпространение на култура трябва с предимство да се окуражава. Технологии, които ограничават законните права на потребителя да копира и използва информацията или културата, така наречените DRM (Дигитални Права за Ползване), трябва да бъдат забранени. Всеки продукт, който съдържа DRM трябва да има ясно обозначени указания на опаковката, за да информира купувача за това, особено в случаи, когато това води до очевидни щети за купувача.

Договорни съглашения, които имат за цел да възпрепятстват това законно разпространение на информация, трябва да бъдат обявени за недействителни и невалидни. Не-търговско разпространение на публикувана култура, информация или знание – с ясното изключение на личните данни – не трябва да се ограничава или наказва. Като логично последствие от това, ние искаме да отхвърлим данъците за чисти носители.

Ние искаме да създадем едно творческо общество.

6 мнения за “Утре разговор по НОВА за авторските права

 • Reply адв.Атанас Костов 15.10.2009 at 17:18

  Чудно ми е само едно, ако тезата развивана в горния коментар е хипотетично вярна и авторът на тази статия е и автор на песен, филм, картина, литературна творба, танц и т.н и се е трудил години над създаването и, вложил е цялото си творческо вдъхновение, усилия, средства и човешката си същност в един авторски продукт, дали още ще пледира за „нетърговско“ разпростравнение на творбата си?! Странно какво би обядвал тогава днес и как би създал следващата си творба. Защото едно е да си творец и да се издържаш с това, съвсем друго е да крадеш творчество и да искаш чеждата творчество да е безплатно за теб!!! Да не говорим, че обикновено точно пиратите са най-големите търговци……на черно естествено. Що се отнася до свободното използване на произведения ЗАПСП(Закон за авторските права и сродните му права) е хармонизиран с всички международни конвенции по въпроса. В крайна сметка е доста дилетантско меко казано, да говориш за нещо, което не познаваш и дори не си си направил труда да прочетеш. Така че все пак си прочетете чл.23 от ЗАПСП. Поради същите тези причи в българия няма нито шоу, нито пък бизнес….да не говорим за комбинацията от двете. Защото никой не иска да си купува авторски неща с авторски права, иплементирани например в един диск. Защото това означава да си ФЕН….и да стоиш зад един артист. Затова между другото и в България има чалга…….защото единствените хора, които си купуват дискове с авторски права и плащат 50лв. за БГ банда, била тя и чалга…са самите чалга ФЕНОВЕ……тъжно но факт. Та останете си пирати и чакайте културата да падне от някъде…..БЕЗПЛАТНО естествено….нали така.

  • Reply Богомил "Бого" Шопов 15.10.2009 at 21:04

   @адв. Костов – никой не говори за без пари. Говорим за свободно споделяне и да аз си изкарвам част от парите с писане, което разпостранявайки се свободно ми носи средства.

   Но, ще се радвам да поговорим (пишем) по тази тема чрез блога ми

 • Reply Yordan 15.09.2009 at 15:39

  цено казва:
  „бого колкото и да вдигаш парата тази гнусна кражба един ден ще свърши не се съмнявай приятелю!!!!“

  Цено по-скоро ще свърши водата в световния океан, ама тогава на никой нама да му е до твоите проблеми с мп3-ките :)

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 15.09.2009 at 9:22

  @Цецо – коя кражба?

 • Reply цено 15.09.2009 at 8:53

  абе мишка що ми триеш коментарите не ти ли харесват ?????????

 • Reply цено 15.09.2009 at 8:23

  бого колкото и да вдигаш парата тази гнусна кражба един ден ще свърши не се съмнявай приятелю!!!!

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.