Национален семинар за системни администратори организира ДАИТС

Новината звучни все едно фирма за производство на лютеници, организира семинар за андронен колайдър.

Звучи ми малко смешно и че семинара, ще се проведе в …. Народното събрание. А освен това, най-важната лекция е следната:

ИНФОРМАЦИОННА СИГУРНОСТ И КИБЕР ПРЕСТЪПЛЕНИЯ: ролята на системния администратор за предотвратяване, необходими мерки при установяване – гл. инспектор Дарина ОБРЕТЕНОВА, Главна дирекция „Криминална полиция“; Владо ХРИСТОЗОВ, консултантантска фирма ИНТЕЯ

Ролята на пионерчето за добруването на чавдарчетата. Хайде всички сис-админи да отиват, ей.

Пари от Интернет

От сложено банерче на един мой сайт за 1 месец успях да си изкарам следната сума:

Като погледна статистиката:
само 14,275 импресии
от които 244 клика, сумата си изглежда направо космическа.

Сега остана и да си я получа някой ден :)

Писна ми

Чудно как толкова неща ми показват, колко е кратък живота и колко е важно да се живее пълноценно. Винаги съм защитавал Държавата и съм спорил с хора, които искат да се махнат, само защото нещо не им харесва и си мислят, че накъде другаде, ще е по-различно, само защото няма намесени българи.

Писна ми да гледам 13 годишни тинейджъри да се наливат с бира по пейките в парка.

Писна ми да гледам как всички са се увълчили за пари и си мислят, че всичко става с тях, дори и партия базирана само на тази идея има.

Писна ми да имам усещането, че 4 години след тази ще ни управляват ченгета и хора за които морала в политиката се определя от човек, който не може да управлява един град и разбирането им за всички ценности е изкривено до голяма степен.

Писна ми от цялата политическа система, която прави всичко друго, но не и да върши онова за което е предназначена – да гради и да подобрява. Не споря, че има отделни личности, които си вършат работа, чудесно, но не е достатъчно.

Писна ми от родовата принадлежност на българите и от това всичко да е по роднински или по приятелски, а не да се гледа професионализма и визията за развитие.

Много неща не ми харесват в тази Държава и ми се иска да мога да го променя, стига да намеря подходящия начин и ще го направя. Не искам да съм паразит, който по цял ден мисли как да печели пари или пише в блога си и да се мисли за велик. Искам да намеря начин да развивам и себе си и околните и Държавата и …

Как да увеличим коефициента си YSlow

YSlow анализира уеб-страници и ви казва какво е положението им, спрямо правилата за добрата производителност на сайтовете дефинирани от Yahoo. Колкото по-висок е коефициента, толкова по-бързо се зарежда сайта ви. Днес стартирах от YSlow 37, a сега съм на 90. Ето няколко трика:

Анализът става на базата на няколко критерия, който няма да изреждам, но вие веднага ще видите, след като си инсталирате разширението с което да видите вашия показател, ако вече го нямате.

1. Как да добавим Expires header
Във .htacess файла на сайта сложете следния код:


ExpiresActive On
ExpiresByType text/html "A7200"
ExpiresByType text/javascript "A604800"
ExpiresByType text/css "A604800"
ExpiresByType image/x-icon "A31536000"
ExpiresByType image/gif "A604800"
ExpiresByType image/jpg "A604800"
ExpiresByType image/jpeg "A604800"
ExpiresByType image/png "A604800"
Header set Cache-Control "must-revalidate"

2. Как да се справим с Etags

Пак в .htaccess сложете следното:

FileETag none

3. Как да компресираме .css файловете.
Отворете файла и в началото му сложете следното парче код:

<?php
ob_start ("ob_gzhandler");
header("Content-type: text/css; charset: UTF-8");
header("Cache-Control: must-revalidate");
$offset = 60 * 60 ;
$ExpStr = "Expires: " .
gmdate("D, d M Y H:i:s",
time() + $offset) . " GMT";
header($ExpStr);
?>

След което запишете .css файла, като .php файл и използвайте него вместо .css


Как да видя моя статус?

За да можете да видите вашия YSlow коефициент, трябва да имате Firefox и инсталирани разширенията Firebug и YSlow.

След като ги инсталирате, ще можете да проверите за колко време се зарежда страницата ви и как да подобрите нейната производителност, за да се зарежда по-бързо. Аз успях да сваля от 4 секунди на 0.9 секунди с горните мерки и със съветите на самото разширение.

До пушачите

Граждани пушачи,
Съзнавам, че това да пушите е ваш личен избор и право, но от вашето тютюнопушене умират над 200 000 човека всяка година без да са запалвали цигара, а 700 милиона са пасивните пушачи – да тези, които всеки ден опушвате с дима от цигарите си.

Знам, че ще кажете, че това е право, което вие имате. Правото, обаче свършва до лапането на цигарата. В момента, в който я запалите, вече започвате да вредите и на мен, аз не искам да съм един от 200 000 които ще умрат, заради правото ви на избор.

Направете си стая у вас, сложете си хубави плакати и пушете колкото искате, но когато влезете в асансьора или излезете на улицата – нямате правото да ме задължавате да поемам отровата, което изпускате от устата си.

Оправдания много може да намерите за да лапнете цигарата. Не ви виня, а ви моля да не ми пречете да живея още много, вместо да умра от белодробна инфекция или рак, породена от вашите цигари.

Благодаря Ви предварително.

Zapishime – нова услуга за блогъри

След като Pingnime започна своя възход и скоро ще стане част от 2 по-мащабни проекта за блоговете у нас, се появи неговото братче, наречено Zapishime, което в началото си, че представлява проста rss2mail и atom2mail услуга, но в плановете на екипа се включват и следните нови неща:
1. Възможност за персонализация на получаването – кой източник, на кой мейл и на колко време да го получават. Дали един път на ден, на месец или веднага след като излезе?

2. Възможност за филтрация – изпращай ми на мейла съобщенията от ресурсите с които съм се записал(а), отговарящи само на определена ключова дума (Примерно „Троян“). Ще се предлага и обратната услуга – не ми пращай публикациите с тази ключова дума, а всички останали.

Скоро, ще има и още чудесни нови функционалности. Ако искате бутончета за блога си или за сайта си, който има RSS или повече информация, можете да посетите сайта, който за да се развие има нужда от вашата помощ.

Хайде на Zapishime.com (може временно да не се вижда от определени доставчици, заради обновяването на DNS).