• Един месец от протестите срещу наредбата

  Ето, че мина един месец и малко от протеста срещу наредбата на МВР и ДАИТС, станала по известна като наредбата за ‘подслушване на Интернет’. Много впечатления събрах и много реакции. Този протест, макар и малоброен освободи куп реакции от пресата, от телевизии, радиа и над 4000 сайта в мрежата.

  Имахме участие в ток-шоута, сутрешни блокове, срещи с народни представители, адвокати, специалисти, Омбудсмана и много експерти.

  Проблема е сериозен и се простира отвъд нарушенията в наредба 40. Въпроса е доколко трябва да се ограничат правата на гражданите в името на сигурността им и какво трябва да жертваме за да можем да сме сигурни, че живеем сигурно.

  Разбира се, това има много фактори и когато обществото е уплашено е готово да даде всичко само и само да не се повтори това, което се е случило или да се предотврати.

  Пример ли? След трагедията във влака, от БДЖ прокараха наредба за събиране на имената на пътниците и дадоха права на персонала по гарите да пребърква багажа с цел да не се носят спиртни напитки. В общото мислене за трагедия и паника, това се прие безропотно от обществото, а както всички знаем тази мярка е повече от глупава.

  Едностранчивото оповестяване на новините също е проблем, когато обществото не разбира проблема е много лесно да се манипулира.

  Пример ли? МВР казва – с помощта на skype заловихме този педофил и този наркобос, вижте колко хубаво е да събираме данните. И стадото потегля след „водачите си“.

  Нивата

  Друг голям проблем в България е, че всеки иска да копае сам в нивата. Към момента на протеста никой не беше чувал за наредбата и никои не беше осъзнавал проблемите, които тя носи. След като се разшумя, много ‘организации’ се хванаха с нея и започнаха да ‘работят’ във своята си насока и разбирайки или не разбирайки те продължават да копаят и вместо да се обединят в името на правата на гражданите или в името на махането на тази наредба, те се мъчат да станат велики, като бъдат първите, които да направят нещо и по този начин да попречат на другите да ги изпреварят, но не и с мисълта да свършат работа.

  Обединението на интереси не е възможно в България. Дали поради културата ни, дали поради доверието или силата на разделението, не се получава и затова, ‘разделяй и владей’ си е направо попадение в целта, понеже срещу големия проблем се борим с малки оръжия, вместо да се обеденим и да имаме голямото оръжие, което да ни е съюзник.

  Проблема с Наредба 40 не е само правен, той е и социален, той е и психологически, той минава и в една друга плоскост на доверието. Борбата му само с правни термини и аргументи ще е загуба и ще даде повече възможности за обличане в по-неатакуема правна дреха в последствие.

  Това са нещата, които ми направиха впечатление.

  Aко сте градивни хора, които искат да помагат и да работят в сферата на цифровите свободи – станете част от „Електронна граница“.

  Имаме нужда от хора във всяка една област и във всеки един град на страната. Станете част от нас, за да браним заедно правата си. Имаме нужда от помощ.

  Снимка Емил Иванов

 • Ще ни проверяват и парите в банките

  След като наредбата, която ще даде право на МВР и службите да следят какво правим в Интернет и къде се намираме в момента, се появи в Държавен вестник, а протестите срещу нея във всички медии, днес попадам на следното:

  Експертите от ДАНС ще могат да влизат свободно в банкови сметки и да изискват информация от трезорите, без за това да е необходимо разрешение на съд или прокурор. Това е едно от най-значимите от гледна точка на правораздаването промени в Закона за ДАНС и приетия вече правилник на агенцията, съобщиха депутати за „Стандарт“. Вследствие на тези проверки топразузнавачите ще могат да се самосезират и да започват собствени разследвания. Едва когато успеят да се доберат до доказателства за престъпления, те ще предават на прокуратурата събраната информация.

  Аз не искам пълен контрол върху живота си, а вие?

  Нов национален протест ще се проведе в края на месеца. Очаква се във всички големи градове на страната свободомислещите граждани да изкажат своето мнение против опитите на МВР да налага контрол върху личността и начина на живот на всеки един от нас.

 • Какво MВР ще прави с личните данни

  Ето една ситуация, която може да се каже, че е породена от моя опит или от моето въображение.

  След като службите имат информацията, могат много лесно да направят съпоставка на отделни взаимовръзки:

  Е-маил

  Когато изпращате и получавате e-mail информацията за това кой е получателя и кой е изпращача се записва от МВР, по силата на приетата вече наредба, тоест имаме:

  • bogomil@spisanie.com – като изпращач
  • bogomil@spisanie.cc – като получател
  • Изпратено на 21.12.2009 в 11.11, получено на 21.12.2009 в 11.15, прочетено в 11.16:45

  От друга страна имаме и мейл от bogomil@spisanie.cc до iwan.kaimankovki@gmail.com

  • bogomil@spisanie.cc – като изпращач
  • iwan.kaimankovki@gmail.com – като получател

  И после имаме писмо от iwan.kaimankovki@gmail.com до mitio@ochite.com.

  В софтуера на МВР, който те могат да използват, работещ по принципа на social networking, което в частност се използва за Web 2.0 приложения, но е доста по-дълбок, имаме връзка:

  path32141.png

  Тоест за да разполага с такава информация, която „уж“ може да докаже някаква връзка с някого, МВР, трябва да ‘слуша’ всичките мейли и по горната схема, всички ще бъдат заподозрени за извършване на престъпление.

  Ако тази карта от горе, се наложи със подобна за телефонни разговори, чийто данни пак се пазят от нашите родни служби, може да се получи интересна картинка, когато се добавят и другите данни, добити по други методи, се получава ясна картинка за това, кой с кого е свързан.

  Ето за това им трябва на МВР информацията за всичко в Интернет. Ама няма да я получат.