• Електронни терористи ли сме?

  Ето видеото от моята лекция на тема „Електронни терористи ли сме“, изпята по време на OpenFеst 2008 в Русе.

  В нея се разглеждат Наредба 40, телеком пакета, анонимните сим карти, търговското споразумение и разни други неща, които нарушават грубо нашите цифрови права.

  Извинявам се за качеството на звука, трябва малко да се напрягате за да се чува.

  Видео

  Слайдове

  Ако искате да си го свалите за вашия iPod или друг видео-кастинг клиент, можете да го направите, кликайки тук

  Гласуване
  Ако ви е харесал материала, можете да гласувате за него, като кликнете на малкия бутон ‘свежо’ в долната част на текста. Благодаря !

 • Дебат по Дарик за правата и заблудите

  Днес комитата, като представител на „Електронна граница“ влезе в дебат с  Ина Килева от Българската асоциация на музикалните продуценти по едно от най-слушаните предавания на най-слушаното радио в България – „Челюсти“ по Дарик радио.

  Дебатът, разбира се се измести в зоната на авторските права и на това какво се случва в Интернет като цяло, а не клаузите на наредба 40. Водещата и Комитата се мъчиха да озаптят дамата от БАМП, да се придържа към темата, но тя ‘едно си знае едно си бае’.

  Интернет е зле и не може без тотално наблюдение на всички, за да можем да хванем пиратите, което и издава последните тенденции в Европа, под натиска именно на такива организации – Ще следим всички, за да може да спрем торентите и незаконното съдържание.

  Комитата се опита да я убеди, че архаичния модел на авторските права, може да бъде опреснен и авторите да печелят , че дори и издателите, но темата пак отиде в плоскостта, че всички са популисти, че на нея и писнало от глупости в мрежата и че трябва да се наблюдават всички, за да може те да си запазят хляба, което пак доказва, че именно такива организации са натиснали за доста от наредбите, което е пряко доказателство за груб лобизъм

  Да се върнем на проблема. Дамата добре беше си научила нещата, но не беше много добре с идеите вътре в наредбата, постоянно грешеше и пак залиташе в това как всички в Интернет са престъпници и че трябва да има тотално наблюдение и контрол.

  Ще ме извините за тавтологията, но целия разговор беше една такава поредица от твърдения извън тематиката. Разбира се като възпитаник на френска жилка, тя не можеше да не намеси и Саркози и Франция, която макар и страна на демокрация в момента жителите й се срамуват от сената за приетия закон за принудително спиране на Интернет и за сертификация от държавата на софтуера, който ще се използва от цялата страна, приет само преди няколко дена, пак под натиска на тези организации.

  Лобизма, мамата си е ебал, уважаеми.

  Хубавото е, че след второто гласуване на Телеком пакета такива закони няма да могат да бъдат приемани и прилагани, ак оса били приети, заради защитните клаузи, които съм сигурен, че ще бъдат приети.

  Бърка се сигурността и личното пространство с това определни бизнеси да следят за своите интереси. Всички ще трябва да станем жертва на асоциации като БАМП, които вместо да накарат властите да спазват законите, които вършат чудесна работа, подлагат всички на репресивни мерки, като наблюдение, филтрация и събиране на информация със скрита цел да могат да запазят хляба си.

  Ние не сме против авторските права да бъдат спазвани, но не е това начина и госпожата от БАМП само помогна с неконтролираното си поведение в ефира на Дарик. Писнало й от недоверието в Държавата и че всички не са доволни от нея (държавата). Лично на мен тя не ми е показала, че с нещо мога да й вярвам, а вас госпожо?

  Ето и какви агрументи използва тя:

  – Наредбата е само за престъпления, както ги пишело в заглавието.

  Е, пише го. Но вътре има и изискване за достъп от страна на службите до тези масиви без причина и без знанието на този който е събрал данните, да не говорим за този на който принадлежат – тогав как може да се контролира, че се използват за престъпления, а не за други цели

  – Това, че се събира само информация за трафика, не може да навреди на отделната личност.

  Е, да, ама друг път. Събирането на пърченцата информация, може да се комбинира по такъв начин, че да стане опасно – вижте нашето тестово приложение с примерни данни, но по изискванията на тези и други законови наредби.

  – Третия беше, че тези наредби вършат работа и че ако тези наредби работят сега, случая с тайнствените SMS от вчера до всички журналисти би бил разрешен лесно.

  – Ами частта за мобилните комуникации вече работи – видяхте, още едно доказателство, че тези мерки НЕ ВЪРШАТ работа.

  Има голяма пропаст в реалността в която живеят някой хора и истинската реалност включваща революцията Интернет и който не се пригоди и се опитва да натиска и да тероризира хората, които са потребители и клиенти на същите тези бизнеси, ще излезе от пазара.

  Тя спомена и за серия разговори, които са водили с МВР и други за подобни закони, само, че другия път да викнат и кръчмаря, защот она него ще му писне да го правят на идиот и ще им ебе майката.

 • Общ фронт или българска работа

  Нели пише вчера за делото срещу наредба 40.Това дело като че ли е обречено на провал. Ако не мине, се отива в Страсбург, от там може и при господ, а може и да се върне, ама това не е проблем.

  Аз бях писал и преди за това, но проблема се крие в .. манталитета на българина. Не, не наредбата, а действията срещу нея и подобни. Защото наредба 40 е вече много малка като нарушение на правата спрямо подготвяния телеком пакет, но това, ще се осъзнае, когато той бъде вече вкаран в законодателството ни.

  Има няколко организации, които работят срещу тази наредба. В предния си пост бях протегнал ръка за обединение, защото само така, може тази наредба да се спре, защото си мислех, че всички имаме общи цели, но съм бъркал. Целта не е да се спре наредбата и гражданите да са със защитени права, а е НИЕ да спрем наредбата. Е, тогава работата е обречена.

  От едната страна имаме добре смазана машина, която и идея си няма какво прави, но може добре да мели и да замазва и да печели, а от другата страна имаме отбор, който се състои от 5-6 отделни малки отборчета, които се опитват да играят с техните си схеми, но без да си подават топката. Резултата е ясен, вече е 1:0, скоро ще ни вкарат дузпа, защото и съдията е от техния отбор.

  ПДИ съди наредбата с правни аргументи. В една система , където ВАС идея си няма за новите тенденции в човешките права в цифровия свят. Те не са виновни, за решенията си, защото според техния морал и разбирания и аспекта на закона в който те вярват, са си прави.

  Вени Марковсеки събира тайно екип, за да предложи промяна в закона, започната от друг екип, с цел да се ограничи действието на наредбата.

  Група хора планират медийна атаката

  Електронна граница се опитва да тръгне от човешката страна на проблема и да върви нагоре.

  Всеки един от тези играчи сам не може да постигне нищо.  Проблема има много компоненти:

  _ професионален

  – правен

  – човешки

  Всеки един от тях е добре изучен, но отделните екипи са на принципа НИЕ можем да се справим сами, ама не можем и за това докато се борим за изкласяване или за пари по някоя програма, проблемите ще се множат.

  „Електронна граница“ отново ще протегне ръка за сътрудничество, но и този път ще остане да виси в пространството, защото егото е на-първо място в българските НПО и професионалисти, а мисълта за обществото е на второ.