Pingnime.com – интересна услуга

Когато пишете в блога си или в сайта си, искате другите да знаят за това. Тази услуга уведомява няколко сървъра, които от своя страна или уведомяват други подобни или минават и събират информацията от вашия сайт и я показват в себе си, като Google и Technorati.

Ето няколко причини, защо да изпробвате сайта

  • Ние сме базирани в България – достъпа до нас е бърз;
  • Ние проверяваме сървърите с които работим и ще добавяме нови по категории;
  • Aко излезе българска услуга за събиране на информация от блогове, ние ще можем да реагираме и да подадем информацията за вашия блог веднага;
  • Ние ще подобряваме услугата, като ще предлагаме допълнителни екстри – като абонамент, автоматичен ping, статистика и много други;
  • Ние показваме последните сайтове минали през нас и така, популяризираме сайта ви, а скоро и последните материали от вас;
  • Ние сме гъвкави и сме готови да работим със всеки;

Ще се радвам, ако помогнете в тестването и/или разпостраните информацията за Pingnime.com

Kакво представлява услугата и как точно да я използвате се намира тук. Помогнете, тествайте и докладвайте грешки, още сега.

Пингни ме?

Clix.bg или Savex

Днес открих прекрасния сайт Clix.bg, за който писах вече. Странното е, че когато се изпрати SMS при на номера посочен от тях се получава отговор, че играта на Savex прпдължава до 20. април и аз не съм спечелил. Изпробвах всичките варианти на префикса, но уви продължава проблема.

Ето и малко картинки:

Clix.bg

А на сайта на Фикосота, който прави играта на Свекс, четем следното:

„5. Начин за провеждане на промоционалната кампания.
1.През периода на провеждане на промоцията, участващите могат да изпращат СМС-и на номер 1723 с цена на sms 0,30ст с ДДС към всички мобилни оператори с текст: Специалния код, който се намира който се намира отстрани на кутията, или на гърба на пакета, като на случаен принцип 1000 от потребителите, изпратили СМС на съответния номер ще спечелят един от 1000 немски апарата за кръвно налягане.

Последно кой отговаря на този номер? Да пера или да блогвам – това ли е въпроса.

Според този блог, пък

Новото тук е, че можете директно да пишете, откъдето си пожелаете чрез SMS на номер 1721 като напишете xs1 текст, като в текста можете да напишете каквото си поискате. Така отвсякъде можете да пишете в сайта и се чувствате като у дома си. Това е уникално за България. Наистина!

Уникално е, ако работи. Хайде направете го.

Clix.bg – портал за микроблогинг

clixbg1.png

Днес се появи поредния портал за микроблогинг, наречен Clix.bg. Както винаги се регистрирах, ето и впечатленията ми:

Плюсове
1. Добър дизайн (то аз си падам по синьото, де). Харесва ми.
2. Има възможност за въвеждане на местоположението ви на картата (не е автоматично). Можете да си правите много местоположения и да избирате с кое от тях да пишете. Примерно (на работа, от офиса и т.н)
3. Има изтриване на акаунта ви, ако желаете.
4. Moже да добавите снимка към поста, ако желаете

Минуси
2. Трудно се регистрирах – не казва, че паролата НЕ може да съдържа специални знаци (като @ # $). Заблуждава, че е наред, след като измерва ‘силата на паролата’ и дава, че е ок.
3. Буквите се четат трудно – за защитата за спам
4. Изисква много лична информация – не може без да я попълниш.
5. Изпратих SMS за да пробвам как става публикуването и получих отговор – (не печелиш играта на Savex продължава) – причината е, че не съм въвел подходящия префикс (ама хайде без такива неща).
5. Пробвам пак с префикса – пак дава същото, може би трябва и да е с големи букви – оправете го, моля (дължите ми 0.5 лева) и с големи букви – пак (1 левче)
6. Трудно се намира от къде да напиша ново съобщение.

clix.png

Ако трябва да избирам между едно23 и този сайт, гласувам за едно23. Защото е направен доста по-професионално с мисъл за потребителя и няма малки досадни проблеми, като на горния, който открих.

Уеб 2.0 означава и качество и мисъл за потребителя. Прегледайте и двата сайта и решете сами кой искате да позлвате. Аз ще ползвам и двата.

Oще за проблема с SMS -ите, прочетете тук.

Pogo AT&T : Ще става ли погото

Телекомуникационната компания AT&T се включва във войната на браузерите, като предлага своя версия на това как трябва да изглежда Уеб. Според компанията времето на третото измерение вече е дошло и може да се предлага ив Уеб.

Цялата навигация е посредством много интересен интерфейс, където вместо тагове, се виждат екрани на посещаваните от вас сайтове и можете да си навигирате, използвайки анимация.

Ето малко представяне на този браузер, който реално няма бъдеще все още сред сериозните играчи, но е интересна визия за бъдещето:

Хайде на погото, докато още е в бета версия. Интересното е, че те използват доста уеб-базирани услуги и се опитват да работят малко по модела на Flock. Това е любопитното за мене – минаването към Уеб 3.0, където всичко ще става посредством уеб-услуги и ново мислене.

Eто и още едно доста интересно видео:

Абонирай се
Ако този материал ви е харесал, можете да се запишете за RSS и да четете новините веднага, кохато излязат –ето как.

IPhone, Android и СЕП: Бъдеще в телефона.

Ако вече имате бижуто, наречено IPhone, вече можете да управлявате колата си с него. На течащото изложение в Лас Вегас в момента, беше показан продукт, с чиято помощ можете да палите колата си, да и правите проста диагностика, да контролирате прозорците и още интересни неща.

Демонстрацията, можете да видите, тук.

Интересното в случая не е новата благинка, която вече желаят повечето потребители в САЩ, а е развитието на общата технология и схващането, че телефона вече не е само ‘алото’, а е дошло време, телефона да се превърне в едно многофункционално устройство, чрез което, можете да извършвате ред дейности, като това показано по-горе.

Началото
Тази концепция, според мене, първи подхванаха Нокия, като направиха телефона, машина за слушане на музика, навигация, разходка в световната мрежа и за гледане на видео. Следващото поколение такива устройства, ще бъде като това, което виждаме тук. С помощта на няколко бутона, можем да управляваме колата си. Сигурен съм ,че скоро ще видим и отговора на Google, с техния телефон и цяла нова серия идеи, които се очаква да изкарат съвсем скоро.

У нас?
Нека не забравяме и българските СЕП-аджии, които освен, че ще превърнат телефона ни в средство за плащане, ще ни предложат и други приложения на това, с което досега само се налагаше да говорим.

Бъдещето
Общото между IPhone, Android на Google и дори на СЕП, е това, че те са обърнати и отворени към потребителите за създаване на нови услуги и за генерирането и приложението на нови идеи. Като казвам ‘отворени’, това не значи, че реализацията на проектите е работа на една от трите компании, а е работа на всеки един от нас, било то с идея, било с парче код, било и с такова цяло решение за управление на автомобил.

Компаниите осъзнават факта, че те не могат да направят всичко на света и давайки начин на потребителите си и на отделни компании да развиват продукта и платформата, те остават актуални на пазара и съответно печеливши.

Споделянето на технологии и ресурси е и начин за компаниите, които се занимават с тези нови технологии да печелят добре, разпределяйки си един доста голям пазарен дял от тези услуги. Освен това, платформите разработвани от доставчиците помагат на всеки да достигне до потребители, които никога няма да може да достигне, ако работи сам.

Ползата за двете страни е добре известна, остана само да се включим в технологичната революция, всеки със своя дял.

Идентификация: MicroID

Може би понякога е полезно да се знае, дали автора на даден сайт, наистина е авторът му. Интересен казус, който вече има своето си място в уеб, чрез създадения наскоро логика за това, наречена MicroID.

Tя не е нищо особенно, а се базира на следния прост алгоритъм:

uri+uri:algo:hash

Сигурно ви изглежда като някаква странна смесица от букви и цифри, но всъщност е много проста и аз ще ви я разгадая.

Всъщност нека да погледнем как изглежда един готов ресурс, който служи за идентификация на определен e-mail адрес и един уеб-сайт.

mailto+http:sha1:0e7271ac131b8c5b6d61195fd21b59f283f37af1

uri+uri
malto и http са uri частта на горната формула. URI e уникален идентификатор на ресурси. Той указва какво е поискал потребителя.

Mailto: – означава, че е поискал да изпрати e-mail до някого
http – че е поискал показването на уеб-страница или ресурс

algo
Taзи чудна дума всъчност означава алгоритъма по които се създава следващата част от идентификатора. За момента той е sha1.

hash
Последната част от идентификатора пък е съставена от намирането на хеша на вашите e-mail и адрес, които искате да идентифицирате със себе си.

hash = sha1(
sha1( „mailto:bogomil@spisanie.com“ )
+
sha1( „http://bogomil.info/“ )
)

Резултат

В крайна сметка се получава готов низ, който можете да използвате по следния начин. Ако искате да се знае, че този сайт е ваш, сложете уникалния отпечатък, който генерирахме преди малко в кода на страницата си, например така:

<head>

<meta name=“microid“ content=“mailto+http:sha1:0e7271ac131b8c5b6d61195fd21b59f283f37af1″/>

</head>


Как да се използва?

Примерно при регистрация на някой сайт в машина за търсене или в каталог, може да се изисква да се докаже собствеността върху сайта. Google използват подобен алгоритъм за да потвърдите сайтовете, които се въвели за използването на няколко от техните услуги.

Друг полезен начин е комбинацията на микроформати, за които писах в предния материал с MicroID, за да се покаже собствеността върху даденото резюме например.

Ако искате да видите и други приложения, както и да си генерирате собствено MicroID, отидете на този сайт.

Умен плакат или NFC отблизо

Технологиите все повече стават и ще стават част от живота ни. Сигурен съм, че много хора използват доста от техно-джаджите, защото им харесва или просто защото вече не могат без тях. Какво би станало, обаче, ако гледайки един плакат, може получим още информация за това, което той изобразява?

Нека да си представим следното. Топъл следобед се разхождате по “Витошка”, гледате хората, магазините, прелитащите бавно трамваи, птичките и тревичките, бездомните кучета, плаката за концерта на Metallica у нас, близкия магазин, баничарницата, …

Ей, ей чакай, дай да се върнем на плаката. Плаката на любимата банда- безценно. Хубав дизайн, визия, близка дата. Разбира, се че трябва да отидете, поне аз така бих направил.
Е, добре. Какво обаче, може още да си представим. Вадим си мобилния телефон. Датата за концерта на Металика, веднага влиза в телефона ни, след оторизация и наглася алармата, за да ни извести за събитието, примерно 2-3 дена преди него.

След това ви предлага да куите билет, веднага и през телефона си, за да имате, така желания билет още днес с 4-5 настискания на бутоните на телефона. Готово !

Може да продължите доволно разходката си по “Витошка” с гарантиран билет и с чудесна емоция. А защо не и със снимки от предното турне, които сте свалили докато чакате да мине транзакцията.

Технология
Всичко това не е мечта, а е реалност. То става възможно благодарение на една технология, наречена NFC.

NFC е начин за високочестотна безжична комуникация, която позволява обмен на данни от близко разстояние. По принцип тя е разширение на досега съществуващите RFID стандарти, но комбинира в едно и картата и предавателя.
Тоест, имате устройство, което може и да чете и да предава данни, на друго подобно устройство, което се намира близо до него, в рамките на до 10 сантиметра.

Още един пример?
Искате да пътувате от София до Плевен, но нямате време да си купите билет? Е, случва се. Лично аз не харесвам, това, че трябва да си купя билет от място, което ми е на 40 минути от у нас или от офиса и то предния ден или дори една седмица по-рано. С помощта на NFC, това може да се промени и да купите билета си от всяко място, в което има такъв терминал, а заедно с него, можете да научите и разписанието и за връщане, което да се запамети на телефона ви и дори да ви предложи да си изберете билет за връщане.

Примери много могат да се посочат, но най-важна е идеята, че телефона или други устройство, което поддържа тази технология, може да се превърне в терминал за информация и покупки, което ще ви спести време и ще ви даде повод да се похвалите пред приятели.

Тук, можете да намерите реални примери на приложение на NFC технологията.