• Да запомня – електронната комуникация се следи от държавата

  Има неща, които не трябва да се забравят. Едно от тях е че държавата следи комуникацията ни в Интернет и пази данни за нея в продължение на една година с неясни цели.

  От 10 май тази година влезе в сила поредната промяна на Закона за електронни съобщения, чиято сага започна доста отдавна с един протест наречен „един свободен обяд“, след това разговори, сезиране на още институции, няколко парламентарни сесии, заседания на комисии, драми и какво ли още не, което можете да прочетете навсякъде, ако потърсите за Наредба 40, ЗЕС и „Електронна граница“.

  Данни
  Целта на този материал е да напомни какво всъщност се съхранява и от кого:

  От Мобилния оператор:

  • – Какви телефонни номера се водят на кого (човек, ЕГН, адрес)
  • – Какви разговори са провели всички в мрежата на дадения оператор за една година назад;
  • – Информация за всеки разговор: Продължителност, кореспонденти (кой е говорил) и местоположение на тези лица с точност до 1 метър;

  От доставчика ви на Интернет (общи изисквания):

  • – Кой зад кой IP адрес се намира в дадено време;
  • – Собственика на този адрес какви лични данни има (по договор с доставчика);
  • – Какви активни услуги се използват в Интернет;
  • – Кой на кого какво съобщение е изпратил и кога (e-mail кореспонденция)

  Стейтуоч е създадена през 1991 г., с цел наблюдението на европейските политики, засягащи гражданските свободи. Вчера те публикуваха нашия доклад и информация на техния сайт.

  В доклада се даваше информация за последните мерки, които предприехме по повод наредба 40, която дава право на МВР да събира и съхранява чувствителна и лична информация за всеки потребител на Интернет, както и един преглед на всичките събития до тук, публикувани в Global Voices.

  Изисквания:
  – Операторите ще трябва да предоставят на МВР трафичните данните във възможно най-кратък срок, но не повече от 72 часа от постъпването на разпореждането за достъп.
  – За направените искания спецслужбите ще водят специален регистър, който не е публичен. Операторите също ще водят регистър за постъпилите до тях заявления (като няма изискване да не е публичен)
  – Комисията за защита на личните данни е наблюдаващ орган относно сигурността на данните (Комисията все още няма такива практики)
  Народното събрание чрез комисия осъществява парламентарен контрол и наблюдение на процедурите по разрешаване и осъществяване на достъп до данните, както и за защита на правата и свободите на гражданите срещу незаконосъобразен достъп до тези данни.
  – Министерството на вътрешните работи, Министерството на отбраната, Държавна агенция „Национална сигурност“, Националната разузнавателна служба и главният прокурор всяка година до 31 март трябва да изготвят обобщена статистическа информация за направените искания, издадените съдебни разпореждания, получените и унищожените справки, която предоставят на комисията в парламента.

  Всичко изглежда привидно спокойно и гражданите на републиката не се притесняват, нали …. Браво

 • 95 милиона лева за 2 години за подслушване със СРС

  Близо 95 млн. лв. е изразходвало МВР за прилагане на Специални разузнавателни средства /СРС/ за периода 1 януари 2006 г. – 31 декември 2007 г.

  Данните съобщи председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов.

  Той цитира отговор на негово запитване от вътрешния министър Михаил Миков. Спасов допълни, че е поискал от вътрешното министерство подробна разбивка на направените разходи.

  Според него, комисията трябва да предложи мерки за ограничаване на употребата на СРС. Минчо Спасов предложи да се създаде подкомисия за контрол на работата на ДАНС.

  Той допълни, че очаква политическите партии да предложат кандидатури за тази подкомисия и че поддържа предложението на правителството тя да бъде съставена на паритетен принцип -по трима представители на опозицията и управляващите и да се оглавява от опозицията.

  Новината е на Актуално.ком

  Може ли да сметнем, колко ще струва цялата игра с мониторинга на Интернет, създаването на социограмите, събирането на данните и всички мерки, които са предвидени в Наредна 40 и последващите съвсем скоро законодателни актове.

  А, забравих, че тези пари, ще се усигурят от доставчиците на Интернет, ехх, ама и аз какъв съм забраван…

  Положително
  Положителното в цялата схема е идеята за създаване на комисия по контрол на използване на СРС в ДАНС. Има още много какво да се изговори по тази тема. Жалко, че политици, ще правят контрол върху неща, които не разбират.

  Идеалната формула според мен би била – досега предложената, плюс екип от независими експерти. Тоест политици + експерти в областта на СРС и на последващите видове наблюдения.

  Много е важно освен политически да има и експертен контрол. Политиците дърпат ‘чергата’ в своята си посока и изпълняват своята си политическа игра 4 години или по-малко, ако можем да ги отзоваваме, докато ако има експертно присъствие, то това би дивело до по-голама прозрачност. Всъщност една неправителсвтена организация или екип от независими експерти би била добър гарант за работата на депутатите и на контрола върху ДАНС.

  Уви, думата народен представител, вече не е валидна за мен. Депутат си е професия, кято няма нищо общо с това да представлява народа, а само себе си и политически интереси. затова е нужно и от третата категория жители на страната да има представители на паритетен принцип или на друга основа.

  Власт + депутати + експерти = правилната формула за гарантиране на правилнот оизползване на СРС

  Oще по темата:
  От Борислав Цеков.
  От моя политически блог
  От Иван Бедров

 • Чели ли сте конституцията?

  Чели ли сте Конституцията? Аз я прочетох снощи от началото до края. Интересно четиво е.

  Днес, попадам на следната новина в Нетинфо, благодарение на Komitata:

  … И още едно заглавие от изданието: „Родното ФБР ще ни чете мейлите“. Неограничена възможност да четат електронната поща и да ровят из писмата на гражданите ще имат бъдещите спецагенти от Държавната агенция „Национална сигурност“ четем в публикацията.

  Нейните служители ще имат право на „контрол на пощенската, телеграфната и друга кореспонденция и да събират „информация от технически канали за комуникация“. Това са само два от общо 20 способа за оперативно-издирвателната дейност на агенцията, които парламентът одобри на второ четене вчера.

  Основният ни закон, казва по случая:

  Чл. 34.
  (1) Свободата и тайната на кореспонденцията и на другите съобщения са неприкосновени.
  (2) Изключения от това правило се допускат само с разрешение на съдебната власт, когато това се налага за разкриване или предотвратяване на тежки престъпления.

  Maй ще станем свидетели на това как един закон има върховенство над Констутуцията ни, което ще е правен абсурд. (ама да не забравяме къде сме.)

  Но все пак ви съветвам да използвате GPG и да им кажете на тези дето ви слушат пощата едно здраво „Да ви *** мамата“