• Какво ми направи впечатление днес

  1. Защо никой не говори на „Вие“?  Може би в обслужващата сфера си мислят, че всички сме приятели. Аз винаги заговарям някого на вие, но не дълго след това минавам на ‘ти’, стига човека да ми е приятен и да е приветлив. Дори и с повечето депутати така си говоря, може и да ми се сърдят, ама …

  2.  За президента и речите му.  Вчера се събрахме да празнуваме 3-ти март на площада голямото чакане не си заслужаваше.

  3. Aнна пък има рожден ден  – да е честит. Не бих могъл да й отговоря на последния въпрос, но ако бях на нейно място бих се забавлявал много.

  4. Калоян пита, може ли да се пие разреден таратор, аз вече му отговорих

  5. В блога за икономика се говори за една моя любима тема – за Лисабонската стратегия . Уви ние сме далеч от такива сложностии и хич и не ни пука.

  6. Мартин ме кефи, защото си върши работата, ако всички депутати си я вършеха, можеше  ида не ме кефи. Аз съм на мнение, че трябва да се затворят всички заводи за цигари по света, ама наистина си е въпрос на личен избор, до момента в който някой запали цигара пред мен.

  7.Георги Ангелов говори за разни интересни неща.

  8. Tези ме кефят яко, давайте напред . Всички на сапун, аз бих казал. Писна ми от зомбирани блогъри, а другите са готини.

 • Видео – урок: Как се работи с WP

  Блогът за WordPress, започна публикуването на видео-уроци за това как се работи с WP. Първият е на български език и показва с превъзходно качество, следното:

  • 1. Как се регистрира акаунт в WordPress.com
  • 2. Как се създава блог
  • 3. Как се пише първо съобщение
  • 4. Как се сменя темата на блога, така, че да изглежда добре.

  Ако все още не знаете, ето къде има повече информация.

  Очаквайте още видео-материали.

 • OpenFest 2007 – станете част от него

  OpenFest e ежегодна конференция, посветена на свободния софтуер, свободната култура и свободното споделяне на знания. Създаден като празник на почитателите, създателите, поддръжниците на софтуер с отворен код в България и целящ да популяризира проекти и идеи, днес OpenFest е най-голямото събитие в България, включващо технически лекции, презентации на конкретни продукти, проекти и бизнес-модели, концептуални дискусии за проблематиката, разработването и внедряването на свободния софтуер и софтуера с отворен код, форум за свободно изкуство, интерактивни инсталации, аудио-визуални изложби.


  OpenFest се провежда в рамките на три паралелни потока – OpenTech, включващ разнообразни технически лекции и презентации, характерни с високо професионалното звучене и експертна тематика и ниво на сложност, покриващо спектъра от начинаещи до силно напреднали; OpenBiz панел, посветен на приложението на свободния софтуер и софтуера с отворен код в бизнеса; OpenArt, форум за свободното изкуство.

  Паралелно с тях се провежда и специализираната конференция BSDcon за потребителите и разработчиците на тези операционните системи.
  Мотото на конференциите е „Да споделим свободата!“.

  Кога и къде ще се проведе през 2007 година?

  В София, празника ще се проведе на 27 и 28 октомври (събота и неделя) във няколко зали във Военен Клуб, където беше и миналата година.
  Хубавото на мястото е, централното му местоположение, многообразността на залите и разбира се, наличието на места за пиене на бира, което за участниците в OpenFest е от критическо важно значение.

  Какво ново тази година?

  За новите неща тепърва ще се разбира. Към момента новината е свързана с OpenBiz конференцията, която тази година ще бъде по-бизнес насочена. Ще може да се влиза само с покана и ще се разглеждат РЕАЛНИ решения за приложение на продукти с отворен код. Ще бъдат показани успешни практики и ще бъде показано на бизнеса как да печели от софтуера с отворен код и от свободния софтуер. Полезно, нали.

  Kак можете да участвате?

  Ако искате да сте замо зрител, елате в деня на празника в залата на провеждане и водете приятели, но както всяка година така и през тази имаме нужда от вашите лекции за да стане това събитие полезно. Ако искате да сте лектор, моля имайте предвид следните теми:

  – OpenTech – технически лекции на тема свободен софтуер и софтуер с отворен код
  – OpenBiz – лекции, ориентирани към въпросите на бизнеса със свободен софтуер и софтуер с отворен код. Търсим лектори с РЕАЛЕН опит в въвеждането на такива решения.
  – OpenArt – презентации на тема свободна (отворена) култура, свободно съдържание, Creative Commons

  Както и досега в рамките на OpenFest ще се проведе и BSDcon – годишната конференция на потребителите на BSD, за която също може да се изпращат заявки за лекции.

  Връзки:
  Заявка за лектор
  История на OpenFest със снимки

 • За масите и идеите.

  Днес попаднах на един сайт, на който бях попаднал и преди време, считащ себе си за сайт за кампания. Този сайт се появи, когато вълната от протести против свободата на словото и застрояването на Странджа беше във пиковата си зона от графиката, явно с цел популярност или с цел оправдаване на средства, а може би и за двете, но кой знае.

  Този блог, имал за цел да защитава свободата на словото и с призив „Долу ръцете от блоговете“, ехххх, че приятно. Инициативата е полезна, но каква всъчност е тя – да отразява някакви събития, който са отразени в поне 100 блога и вестници и да събира подписи с поредната безумна надежда, че 20 подписа някъде в Интернет ще променят нещо.

  Блулинк е организация, която получава пари от международни организациии, за да реализира проекти на местно ниво, но хайде поне те да са полезни за цялото общество, а не само да се оправдаят средствата, а?

  Тъй като искам критиката ми да е конструктивна, ето и предложенията ми.
  1) Да се изчисти идеята с какво този сайт може да е полезен и как точно да помогне НАИСТИНА за опазване на свободата на словото. Да информира е целта на блоговете, а те се спряват повече от добре, нали?

  2) След като се изчисти това, като идея и действия, да се премине към тях, а не да се публикуват 2-3 статии на месец и да се гърми, че сме създали инициативата, която се бори срещу правата на блогърите. С информация не се бори за права, а със действия и с други неща.

  Според сайта, целите им са:

  „БлуЛинк стартира кампанията „FreeNet – Долу ръцете от блогърите”, за да обедини стремежа на граждани, организации и медии да обменят свободно информация по интернет.“

  Никой, никога не е забранявал или още по-малко ограничавал обменянето на свободна информация по интернет, да не говорим за Интернет (каква е разликата между двете?)