• Електронно правителство – 2

  След като ударих на камък в опитите ми да си комуникирам електронно с държавни органи има продължение. Какво всъщност е електронно правителство.

  Е-правителство е достъп по алтернативен път до тези, които трябва да ни управляват и които трябва да се грижат за интересите на всички – тоестправителството и държавните органи.

  Имаме ли такова? По пари и по закон – Да. Изхарчиха се страшно много пари за да може да се похвалим, че сме готови и да може да отбегнем санкциите на ЕС в тази част. След като го имаме, всички са страшно изненадани, че сме на последните места в Европа по този параграф.

  Николай Василев в последно време даже се учудваше, ама на него това му е работата. Ние го направихме – ама никой не го използва, брей колко е тъп тоя народ, брей …

  Тези, които трябва да са готови не са готови

  Всъщност за да използваш нещо, трябва да имаш продукт, който да има своите бизнес процеси и да има някаква управленска логика зад него. Е, да, ама не и пак не.

  Не знам дали ви се е налагало да говорите с хора, които трябва да работят с електронни документи. В едно министерство e-mail ите се разпочатват на лист и се изпращат по факс до друг отдел. Малоумие? Не, просто така са научени и така са свикнали.

  единица

  Ето пропуск 1 – хората в министерствата и в администрацията не знаят какво да правят. Вярно е че може би е проведено обучение, ама пак не знаят, а ние им даваме заплатата и им плащаме обучението и данъците и трябва да искаме да могат да го правят.

  двойка

  За служителите в министерствата работата с компютър е като наказание божие и във всеки един момент гледат да го избегнат. Ето пропуск 2 – мотивиране на персонала. Как да бъдем напред в класацията по е-готовност, когато хората, които трябва да бъдат от другата страна и да правят връзката между новото електронно писмо и старата система ги няма.

  тройка

  Пробвали ли сте да пратите цифрово подписан документ … Сигурно не сте, защото не ви трябва. Проблем 3, е това, че жителите на таз истрана не знаят какво може този нов метод да им помогне. Това, че не трябва да излизат от тях, ако искат да свършат някаква работа и вместо да се разкарват до общината, те всъщност могат да накарат общината да дойде до тях, което си е тяхно право. Да не говорим за министерство или служба отдалечена на 500 километра. Вече няма нужда да се пътува … е да, ако работеше всичко това. Но ако ние не го поискаме – няма кой да ни го даде.

  четворка

  Тези на които разчитат институциите да свършат нещо – не го правят. Всички помним некадърно направения сайт на Агенцията по вписванията, които въпреки всички проблеми – не го оправиха. Когато нашите пари отиват във фирми, които само за да отбият номера, като правят ‘нещо’, винаги ще бъдем бедни и няма да имаме електронно правителство, заради мързела и шуробаджанащината.

  Ето четири причини да нямаме е-правителство и да сме на последно място. А за да тръгне, просто трябва да имаме желание.