• Протести и в Прага. #оставка

  Протести и в Прага. #оставка

  Както и в много други градове, така и в Прага се проведе поредния протест против правителството на Бойко Борисов и против мафията по принцип. Този протест беше част от по-голям протест на българите зад граница, който се проведе в над 20 места от целия свят.

  Ако сте тук случайно и не знаете какви са исканията на протеста или кратката му история от началото до сега можете да се осведомите тук.

  wikipedia

  Заедно

  Аз ходя на протести и ги организирам вече над 10 години. Нямам търпимост към глупостта, корупцията и шуробаджанащината.

  За първи път обаче на протест виждам хора с различни политически убеждения и разбирания по сложната проблематика на живота да са заедно, без големи конфликти на едно място и да имат общи искания.

  Може би, ще си кажете, че това е нормално и че се случва навсякъде, но всъщност не е така. Изисква се компромис и воля да се достигне до такова ниво на човешко взаимоотношение. Да откриеш желание да намериш общ „враг“, като решиш да не задълбаваш в различията си.

  Нека ви дам пример – когато чуя антиваксър да говори, как Ковид-19 е една голяма измама, със сигурност ще вляза в темата, за да му обясня и моята гледна точка. Този път не го направих, макар, че имаше такива изказвания.

  Може би, трябва да благодарим на Бойко Борисов, че така успя да ни обедини, че да забравим различията си и водени от много силното желание за промяна да застанем един до друг с искането за по-добра България.

  Какво не ми хареса?

  Въпреки, че повечето от исканията са ми по сърце, има няколко тенденции, които са породени от гняв. Искрен или не, това не мога да коментирам.

  Read More
 • За протестите и маските

  Вгледайте се внимателно в двете снимки и намерете общите неща. И на двете има маскирани хора, които правят нещо. По нашето законодателство първото е законно, а второто не, само заради използваните различни термини.

  Дефилиране
  Маскирани хора вървят и викат по улиците на град в България:

  сурва 2009
  (cc) oт Klearchos Kapoutsis

  Законно

  Протестиране
  Маскирани хора вървят и викат по улиците на град в България:
  anonymous
  (cc) oт skenmy

  Незаконно

  Извод
  Следващия път когато излезем на протест, ще искаме разрешение да дефилираме и можем да изразим протеста си по нормален начин !

 • Валентинки,Трифон Зарезан и поздрави за 14 февруари

  тази публикация, беше публикувана точно преди 1 година, нещата стават и по-зле, що се отнася до правата ни, така, че можем отново да правим валентинки на любимите си хора и тази година

  Ако приемате присърце идеята за това да не бъдем следени в Интернет, което ще стане скоро по силата на промени в закона за електронни съобщения, можете да изразите обичта си към някой по случай празника , защо не и ежедневно, чрез тази картичка със социално послание.

  Обичам те – са последните думи на главния герой от „1984“, насочени към Големия брат, вие на кого искате да ги кажете?

  Трифонееее

  Aко празнувате Трифон Зарезан – ето картичка и за този повод.

 • Протестът на 14.01.2009 – хронология, снимки, видео, медии и блогове

  Информацията се допълва постоянно. Да не се чудят от МВР как да намерят информацията самички :)

  Снимки

  Всички снимки са с препратка към албуми с още много. Кликайте на препратките ПОД снимките

  TeenProblem
  Снимки автор: Teenproblem.

  Гора
  Снимки на „За да остане природа в България“

  Protest
  Албум на Коос

  Раковска
  Още от албума на Люба

  бой
  Снимки на ексцесиите от Юлиана Ник

  Протести

  Снимките на Жюстин

  BNT
  БНТ

  Към орлов мост

  Още от „Как не се“

  Oще мнения:

  Мишел
  Дзвер
  Еленко
  Радан
  http://geryniko.blogspot.com
  Господин И
  http://gdinko.blogspot.com
  Мартин Ангелов
  Сашо
  Радо
  Много добър фото-разказ от „Как не се“.
  Павел Николов
  Интересна ситуация описана от Делян
  Правителството критикува протеста (154 са арестуваните…)

  Муша Буша

  Комитата

  Данаил

  Димитър Аврамов

  Йовко Ламбрев

  Вени Марковски

  Видео

  От дир.бг


  Полицията бие хора в гръб


  RE:TV

  Видео на SPAS.bg

  4 видео-клипа от Комитата

  Медии

  БНТ
  bTV (според тях полицаите са били стотина)
  REUTERS
  BBC News

  Хронология

  Публикувана по време на случващото се.

  Със заповед на зам. кмета на Столична община Юлия Ненкова се прекратява провеждащия се в момента протест пред сградата на Парламента. Заповедта е издадена след получено в Столична община писмо от МВР за постъпил сигнал на горещата линия на Дирекция „Противодействие на тежката и организираната престъпност” при Главна дирекция „Криминална полиция” от администратор на интернет сайт, с което се огласяват намерения за взривяване на самоделно взривно устройство по време на протестните действия пред сградата на НС днес. Решението е взето след 30-минутен телефонен разговор между кмета на столицата Бойко Борисов и гл. комисар Павлин Димитров. Столична община е поискала от главен комисар Павлин Димитров да извършват проверка за истинността на сигнала. Фокус

  12:23 Бойко Борисов сега говори по RE:TV за сигнал за някаква заплаха от администратор на уеб-сайт и това е причината за спиране на протеста.

  12:24 Полицаите избутват всички протестиращи извън района на народното събрание.

  12:25 Бойко Борисов: Полицията трябва да арестува провокаторите веднага.

  12:25 РЕ:ТВ отразява директно протеста

  12:27 Дори и ДСБ не подкрепя вече протеста. Депутатите НЕ ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС какво се случва навън, само 10 човека са се качили на втория етаж за да погледнат какво става навън – Re:TV

  12:29 Повечето от протестиращите се разотиват.

  12:31 Има леко ранени хора

  12:32 Полицията се опитва да всява респект с тракане на плакати в предпазните щитове.

  12:33 Полицията тръгна към протестиращите

  12:34 Полицаите извлякоха човек от протестиращите

  12:35 Полицията арестува част от провокаторите

  12:36: Комитата ще говори по RE:TV – близо е до загражденията, вижда се че полицията е в тълпата до хотел радисън. Той вижда сценарии в цялото това развитие.

  12:38 „НЕ знам какво му дава правото на кмета да забранява митинга.“ – Комитата – никой няма да се уплаши от това, казва той.

  12:40 Полицията се дръпва назад. Депутатите си заседават НОРМАЛНО.

  12:42 Хората на Боян расате са подклаждали конфликтите.
  12:50 Станимир Илчев: Няма напрежение пред парламента. Протестите са основателни.
  12:52 Появиха се полицейски кучета
  12:53 Има ранени протестиращи, полицаи и журналисти

  12:52 : Главен секретар на МВР: на сайта за борба с организираната престъпност е постъпила информация за бомба. Поради този факт е забранен протеста. Преди протеста са ЗАДЪРЖАНИ 5 ЛИЦА със самоделни взривни устройства.

  12:55: Самата организация е в нарушение на закона, каза главния секретар на МВР. Било ясно, че организаторите не можели да гарантират сигурността.

  13:05 Полицаите избутват протестиращите по-далеч от сградата на парламента
  13:07: Провокациите били платени
  13:20 Полицаи са били журналисти

  Oт коментарите:

  Милора:
  10:45
  Колеги… Работя близо до булевард Сливница и Опълченска… Преди малко тук преминаха “момчетата” на Расате, заредени със знамена, сопи и качулки… Чуваха се от далеч… възгласи за насилие, кръв, бой! Отиват към шествието! Внимавайте, тези които ще сте там, да не бъдете употребени от подобни организирани групи, целящи единствено провокации! Тяхната кауза не е като нашата! Успех!

  Факти

  Охраната в парламента посъветва журналистите и депутатите да не се доближават до прозорците на втория етаж на сградата на по-малко от половин метър. Това се прави, за да не бъдат предизвиквани хората, които са се събрали на протест. Вътре в парламента не се чуват скандиранията отвън.

  Над 1000 служители на реда от Столичната дирекция на вътрешните работи, областни дирекции на МВР в страната и жандармерията ще охраняват обществения ред.

  Недоволни млекопроизводители от страната започнаха да раздават по чаша мляко на протестиращите пред парламента, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Към площад Народно събрание от всички посоки пристигат хора, които се присъединяват към протеста.

  Протестът е изключително разнороден – освен студенти и футболни фенове, има еколози, медици от Кардиологията в Ямбол, млекари, земеделски стопани. Студентите бяха призовани – ако има провокации, да не се присъединяват към тях и да стоят настрана от провокаторите.
  „Фокус“

  Депутатите от БСП Валентина Богданова и Четин Казак от ДПС поеха ангажимент за промяна на статута на „Студентски град“ и решаване на проблемите на кандидат–висшистите. Братът на убития пред дискотека „Анмезия“ Стоян Балтов обвини властта, че е виновна за смъртта му.

  Междувременно униформените заградиха сградата на НС. Няколко полицейски автобуса и микробуса са паркирани около сградата на парламента. Има заграждения на бул. „Цар Освободител“. Служителите на реда са направили жива верига.

  Все пак има и жива верига :)

  Канал 3 излъчва директно кадри от протеста

  До лек сблъсък се стигна между охраняващия Народното събрание кордон полици и протестиращи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това се случи вследствие на провокация от страна на гражданите, които искаха да преминат през полицейския кордон. Наложи се полицаите да използва палките си. На протеста бяха хвърляни и пиратки.

  Следете Фокус, Ре:TV

 • Готви се нов национален протест на 14.01

  От тук таме, чувам, че се готви протест за 14.01 – датата в която народните избранници се „връщат на работа“ – има призиви в форума на шоуто на слави, в бг-мама и още на 3-4 места.
  Въпроса е дали след като се налющим с пържоли и се налочим с вино по празниците пак ще мислим така.

  Хляб и зрелища държавата ни е усигурила, дали ще искаме да й покажем, че все пак нещо не е наред?

  Повече за протеста, можете да видите тук.

 • Пресконференция

  След малко в БТА ще започне пресконференцията за това какво граждански организации и депутати от нашия и европарламента ще направим срещу наредбата за следене на Интернет. Нещата тепърва започват …