• Използване на уеб услуги за доставка на информация

  Не знам дали знаете какво е уеб-услуга, но в кратце, тя не се различава в нищо от това, което знаете за услугите.

  Нека да се представим, че искате на някого да ви направи услуга, като ви преведе нещо или ви плати нещо или да ви даде информация от която имате нужда.

  Ако можем да я представим в графичен вид, ето как би изглеждала тя:

  postservice1.png

  1.Искаме нещо от някого
  2.Той решава дали да ни го даде или не
  3.Ако отговорът е “НЕ”, по някаква причина, той би трябвало да върне отрицателен отговор или въобще да не отговори
  4.Ако отговорът е “Да”, той би трябвало в момента на отговора да даде желаната информация или да го направи по-късно.

  Нека сега да сложим и другия основен елемент за да имаме уеб- услуга – Интернет.

  postservice-http.png

  Какво е нужно, за да ползваме една уеб-услуга?

  Разбира се, че първо е нужно да имаме Интернет или интранет, в който комуникацията да стада по HTTP.

  Малко теория

  Другoтo, което ни е нужно е да имаме доставчик на услуги. За да се избегне хаоса в предлагането на услуги, има създадени спецификации и протоколи за това. Най-известният за това е SOAP, на чиято спецификация няма да се спирам сега, но той може да бъде онзи ‘приятел’, когото можем да помолим да ни извърши услугата и да направи нещо за нас.
  Пример

  Може би най-известния пример за уеб-услуги това, е когато поискате информация за времето по пощенския код, тя да ви бъде доставена или, ако желаете да направите плащане, да можете да го направите или ако желаете да проверите цената на една книга да имате възможността да го направите.

  Протокола по който се доставят услугите, може да бъде имплементиран на почти всеки програмен език, което пък ви дава възможността да използвате функционалности, които вие не можете да разработите. Няма как да направите система за познаване на времето и на температурите, нали? Други вече са го направили, защото разполагат с апаратура за измерване и с лаборатории в които работят специалисти и са решили да ви дадат възможност да използвате тази информация под формата на уеб услуги.

  Искате да си направите карта за пазаруване и да приемате плащане? Чудесно! Можете отново да използвате такива уеб-услуги, които да ви помогнат с това и да направят уеб-сайта ви по-посещаем и по-лесен за поддръжка.

  Разбира се, че можете, ако имате познанията и възможностите да предлагате и вие уеб-услуги, които другите да използват. Спомянм си, че преди 2 години предлагахме една такава услуга, която при подадено име на домейн, връщаше цялата налична информация за него.

  При малко повече желание, можете да продавате полезни услуги и да печелите пари от уменията си и от нуждите на тези, които ще ви ‘молят’ за тях.

 • “Не се сърди уебче”

  По време на BarCamp-a ще се проведе игра с цел да събудим заспалите си мозъци и да направим дискусиите по интересни, а по важното – полезни :)

  Правилата: Създават се отбори с по до 6 човека, които ще имат за цел да разработят на хартия за 30 минути решението на даден проблем. Всеки отбор ще има достъп до Интернет (ако имат техника за това) и право на помощ от публиката или от всеки на който искат да се обадят.

  Награда: Ще поставим спечелилите в стената на славата на сайта на BarCamp-a, който ще бъде он-лайн съвсем скоро.

  Искате да участвате?

  Елате на BarCаmp-a и сформирайте отбора си. Изберете му име и победете.

  Важно: 

  Ако желаете да се запишете за новини, бъдещи прояви и дискусии, можете да изпратите празно съобщение на: web2.0-subscribe@oicl.org и след потвърждение ще бъдете записан за пощенския списък на Уеб 2.0 BarCamp

 • Web 2.0 Barcamp – второ издание

  Ето, че дойде време за втората проява от тази серия. Целта е да се покажат Уеб 2.0 проекти и идеи за обсъждане. Първият премина чудесно с голям интерес, очакваме същото и за втория.

  Имате идея или вече сте я реализирали? Елате и я покажете. Искате да инвестирате в Уеб 2.о проекти? Елате, вижте и говорете с хората. Представете се !

  Прочетете повече за събитието.

 • Какво е Интернет и каква е разликата му с интернет

  В общия смисъл, интернет (с малко и) е компютърна мрежа, която свързва няколко мрежи.

  Интернет е съкращение от интер-нетуърк, или буквално преведено на български — междумрежа. Като съществително собствено име, Интернетът е обществено-достъпна международно свързана система от компютри (заедно с информацията и услугите, които те предлагат на потребителите), която използва протоколния стек (Transmission Control Protocol/Internet Protocol) TCP/IP. Така че, най-големият интернет е просто наричан Интернет.

  Процесът на свързване на мрежи по този начин е известен като internetworking.

 • Какво е Уеб 2.0

  Уеб 2.0 се появява като понятие през 2003 година, измислено и популяризирано от Тим О’Райли. Година по-късно се провежда и първата конференция в която се обсъждат проблеми и решения свързани с това понятие.

  Уеб 2.0 са второ поколение от уеб-базирани общества и предоставени услуги, като социални мрежи, уикита и много други, на чиято поява ставаме свидетели всеки ден.

  „Основната им характеристика е комуникацията и сътрудничеството между потребителите за създаване на услугата или сайта“
  Това не значи че технически във WWW се налагат нови спецификации и технически изисквания, а че се променя начина на използване на Уеб, като цяло. Затова, не можем да говорим за WWW 2.0, а само за Web 2.0