Да запазим Странджа – нова инициатива

Инициатива на НЧ ”Просвета” гр. Малко Търново

Участвайте в създаването на най-дългото писмо в защита на Природен парк ”Странджа”! Най – голямата защитена територия в България е застрашена да изчезне! Ние всички заедно можем да я спасим!

Писмото ще бъде изпратено до Президента на Република България.
В тази инициатива могат да се включат всички деца и младежи до 21 годишна възраст.

Направи отпечатък на ръцете си или ги очертай и оцвети на лист, след което напиши своето име, възраст и града, в който живееш. Включи децата с които играеш, своите съученици, децата от детската градина, приятелите, с които ходиш на тренировки или участвате в една и съща школа, кръжок или курс. Покажи, че искаш да остане природа в България!
Изпрати отпечатъка /ците/ на адрес: гр. Малко Търново п. код 8162 ул.”България” № 18 получател: НЧ ”Просвета” .

Всички ние сме деца на природата и като такива сме длъжни да я уважаваме, опазваме и защитаваме.
Забързани в сивото си ежедневие не забелязваме какво се случва с нея. Но какво се случва, когато в свободното си време или почивния си ден решим да излезем на въздух, да отидем на пикник, да спортуваме, да поиграем с децата си в някой парк или да опознаем и научим нещо ново за историята си или просто да се порадваме на най – великия творец Природата? Всичко това звучи толкова хубаво, че сме сигурни че Ви се е приискало сега да сте навън, но какво се случва в действителност?

Отиваме на любимото си място за пикник и с ужас откриваме че вече не можем да му се любуваме, защото има огромна табела с надпис „ЧАСТЕН ИМОТ – ВЛИЗАНЕТО СТРОГО ЗАБРАНЕНО”. Отиваме до близкия парк или съседната детска площадка, но тях вече ги няма, там има само един голям изкоп, в който се излива бетон – бъдеща основа на поредната нова жилищна кооперация. Отиваме в гората, красиво е. Навсякъде зеленина, птичи песни, цветя, билки и въздух, чист планински въздух. Вдишваме дълбоко, но забравяме да издишваме – каква гледка само? Огромно оголено пространство запълнено само със стърчащи дънери на отсечени дървета …”

Из есе на тема „Природата това съм аз”
Николета Михайлова 19 год.
гр. Бургас

„В шепичките на красивото се събира само Странджа”
Анамария Коева 13 год.
Гр. Бургас