• Измамите в Интернет: Спечелих от лотарията ура!

  Един ден се събуждаш, отваряш си пощата, която я проверяваш веднъж на 3-4 дни и виждаш да се мъдри писмо – „Поздравления, току що твоя email адрес спечели 1 000 000 паунда“.

  Скачаш от радост и моментално вече си ги изхарчил за нова кола, апартамент, за децата (ако има такива) и за цяла каса уиски (да почерпиш комшиите и колегите).

  Тъй като доста хора получават подобни ИЗМАМНИ съобщения, ето как работи схемата.

  Важно
  1. Ти НЕ ПЕЧЕЛИШ. Дори и да си си въвел някъде e-mail, никъде по света НЯМА лотария, която да работи на този принцип. Какъвто и да си късметлия, няма как да спечелиш от несъществуваща лотария.

  2. Искат да те метнат, защото:
  – Ако прочетеш целия мейл, че видиш, че за да „получиш“ наградата, трябва да изпратиш малка (в сравнение с огромната печалба) сума, за технически разходи, за превод или за някаква друга, добре звучаща причина. И все пак какво са 600 лири, на фона на очакващата те печалба от … 1000000 или там колкото дават.

  Какво целят
  Измамниците, печелят именно от тези, вързали се на измамата, които им изпращат тези 600 (или друга сума) валутни единици и дим да ги няма. Много често, ако отговориш на мейла, ще видиш, че дори той не съществува.

  „Компаниите“
  Често срещано е, „наградата“ да идва и от името на компания, която познаваш. Най-често използвани са големи компании, като „Майкрософт“ или „Нокия“ или дори „Google“.

  Какво да правим в този случай?
  Не изпращайте ПАРИ! Ако имате съмнения, питайте хора, които са по на „ти“ с Интернет или пишете тук, например, но не изпращайте ПАРИ, защото това е ИЗМАМА.