• Вечеря с полза.

  Първото събитие от поредицата обучителни вечери, в които ще си говорим по различни теми за нови медии, за тенденции и за обмен на идеи, ще е с тема Community Management или по точно, какво е това общество в Уеб и как да го управляваме и какво представлява професията на един такъв човек и с какво тя или той би бил полезен за компанията или проекта ви.За кого е предназначено това събитие?За хора, които работят в уеб и имат малки или големи рекламни агенции, представители на компании разработчици на уеб-софтуер и приложения и за компании, които биха искали да имат успешен бизнес с помощта на хорaта, които ги са техни клиенти.

  Вижте повече информация тук .

 • Добрата новина от днес е OpenID

  Днес се зарадвах на следната добра новина:


  Вероятно скоро потребителите ще могат да използват много по-малък брой пароли при посещение на любимите си сайтове в интернет, пише BBC, цитирана от БГНЕС.

  Гигантите в компютърната индустрия Microsoft, IBM, Google и Yahoo обединиха усилията си за разработване на системата Open ID, която опростява процеса на оторизиране в световната мрежа. Смята се, че потребителят ще има нужда от само един идентификатор.

  В момента ползването на много интернет услуги предвижда трудна процедура за регистриране. С много търпение трябва да въведете доста информация за себе си, че и да измисляте име и парола.

  Open ID предвижда потребителят да се регистрира веднъж и когато в друг сайт му поискат име и парола, системата автоматично да се насочва към мястото на първична регистрация за потвърждаване. Това означава, че няма да се налага да се измислят ново име и парола за всяка нова регистрация.

  До момента над 10 000 сайта са въвели новата система. Преди присъединяването си към разработването на Open ID, Yahoo и Google опитаха да разработят аналогични системи самостоятелно.

  Аз мога да кажа само – ‘Амин’, това да се случи.

 • Презентации : Как да правим (1)

  Тъй като много от търсенията към блога ми са свързани със ‘презентация’, реших да напиша как се прави презентация. Логично е да се очаква от мене, че това няма да е нормален материал и за това веднага почвам.

  Днес случайно открих едно инструментче, наречено KeyJnote, което е писано на Python и работи на много платформи. С негова помощ. можете да направите чудеса с презентацията си, която обаче трябва да е на PDF. (ама не е задалжително).

  1. Свалете си сорса от тук:
  https://sourceforge.net/project/showfiles.php?group_id=147688

  2. Ще имате нужда и от следните пакети, ако вече ги нямате инсталирани:
  pyOpenGL
  PyGAME
  PIL

  yum install python-opengl python-pygame python-imaging

  3. Стартирайте демото и му се радвайте:

  ./keyjnote.py demo.pdf

  Aма какво толкова прави това?

  Eто малка (ogg) демонстрация, правена от мене с помоща на Istanbul.

  Eто и малко екрани:


  Интересни ефекти на страниците


  Преглед на страниците на презентацията

  и още много които можете да си нагласяте от командния ред на инструментчето. Аз лично мисля да го ползвам.

  Следва … как да направим ефектна HTML презентация