• Протестът на 14.01.2009 – хронология, снимки, видео, медии и блогове

  Информацията се допълва постоянно. Да не се чудят от МВР как да намерят информацията самички :)

  Снимки

  Всички снимки са с препратка към албуми с още много. Кликайте на препратките ПОД снимките

  TeenProblem
  Снимки автор: Teenproblem.

  Гора
  Снимки на „За да остане природа в България“

  Protest
  Албум на Коос

  Раковска
  Още от албума на Люба

  бой
  Снимки на ексцесиите от Юлиана Ник

  Протести

  Снимките на Жюстин

  BNT
  БНТ

  Към орлов мост

  Още от „Как не се“

  Oще мнения:

  Мишел
  Дзвер
  Еленко
  Радан
  http://geryniko.blogspot.com
  Господин И
  http://gdinko.blogspot.com
  Мартин Ангелов
  Сашо
  Радо
  Много добър фото-разказ от „Как не се“.
  Павел Николов
  Интересна ситуация описана от Делян
  Правителството критикува протеста (154 са арестуваните…)

  Муша Буша

  Комитата

  Данаил

  Димитър Аврамов

  Йовко Ламбрев

  Вени Марковски

  Видео

  От дир.бг


  Полицията бие хора в гръб


  RE:TV

  Видео на SPAS.bg

  4 видео-клипа от Комитата

  Медии

  БНТ
  bTV (според тях полицаите са били стотина)
  REUTERS
  BBC News

  Хронология

  Публикувана по време на случващото се.

  Със заповед на зам. кмета на Столична община Юлия Ненкова се прекратява провеждащия се в момента протест пред сградата на Парламента. Заповедта е издадена след получено в Столична община писмо от МВР за постъпил сигнал на горещата линия на Дирекция „Противодействие на тежката и организираната престъпност” при Главна дирекция „Криминална полиция” от администратор на интернет сайт, с което се огласяват намерения за взривяване на самоделно взривно устройство по време на протестните действия пред сградата на НС днес. Решението е взето след 30-минутен телефонен разговор между кмета на столицата Бойко Борисов и гл. комисар Павлин Димитров. Столична община е поискала от главен комисар Павлин Димитров да извършват проверка за истинността на сигнала. Фокус

  12:23 Бойко Борисов сега говори по RE:TV за сигнал за някаква заплаха от администратор на уеб-сайт и това е причината за спиране на протеста.

  12:24 Полицаите избутват всички протестиращи извън района на народното събрание.

  12:25 Бойко Борисов: Полицията трябва да арестува провокаторите веднага.

  12:25 РЕ:ТВ отразява директно протеста

  12:27 Дори и ДСБ не подкрепя вече протеста. Депутатите НЕ ПРОЯВЯВАТ ИНТЕРЕС какво се случва навън, само 10 човека са се качили на втория етаж за да погледнат какво става навън – Re:TV

  12:29 Повечето от протестиращите се разотиват.

  12:31 Има леко ранени хора

  12:32 Полицията се опитва да всява респект с тракане на плакати в предпазните щитове.

  12:33 Полицията тръгна към протестиращите

  12:34 Полицаите извлякоха човек от протестиращите

  12:35 Полицията арестува част от провокаторите

  12:36: Комитата ще говори по RE:TV – близо е до загражденията, вижда се че полицията е в тълпата до хотел радисън. Той вижда сценарии в цялото това развитие.

  12:38 „НЕ знам какво му дава правото на кмета да забранява митинга.“ – Комитата – никой няма да се уплаши от това, казва той.

  12:40 Полицията се дръпва назад. Депутатите си заседават НОРМАЛНО.

  12:42 Хората на Боян расате са подклаждали конфликтите.
  12:50 Станимир Илчев: Няма напрежение пред парламента. Протестите са основателни.
  12:52 Появиха се полицейски кучета
  12:53 Има ранени протестиращи, полицаи и журналисти

  12:52 : Главен секретар на МВР: на сайта за борба с организираната престъпност е постъпила информация за бомба. Поради този факт е забранен протеста. Преди протеста са ЗАДЪРЖАНИ 5 ЛИЦА със самоделни взривни устройства.

  12:55: Самата организация е в нарушение на закона, каза главния секретар на МВР. Било ясно, че организаторите не можели да гарантират сигурността.

  13:05 Полицаите избутват протестиращите по-далеч от сградата на парламента
  13:07: Провокациите били платени
  13:20 Полицаи са били журналисти

  Oт коментарите:

  Милора:
  10:45
  Колеги… Работя близо до булевард Сливница и Опълченска… Преди малко тук преминаха “момчетата” на Расате, заредени със знамена, сопи и качулки… Чуваха се от далеч… възгласи за насилие, кръв, бой! Отиват към шествието! Внимавайте, тези които ще сте там, да не бъдете употребени от подобни организирани групи, целящи единствено провокации! Тяхната кауза не е като нашата! Успех!

  Факти

  Охраната в парламента посъветва журналистите и депутатите да не се доближават до прозорците на втория етаж на сградата на по-малко от половин метър. Това се прави, за да не бъдат предизвиквани хората, които са се събрали на протест. Вътре в парламента не се чуват скандиранията отвън.

  Над 1000 служители на реда от Столичната дирекция на вътрешните работи, областни дирекции на МВР в страната и жандармерията ще охраняват обществения ред.

  Недоволни млекопроизводители от страната започнаха да раздават по чаша мляко на протестиращите пред парламента, предаде репортер на Агенция “Фокус”. Към площад Народно събрание от всички посоки пристигат хора, които се присъединяват към протеста.

  Протестът е изключително разнороден – освен студенти и футболни фенове, има еколози, медици от Кардиологията в Ямбол, млекари, земеделски стопани. Студентите бяха призовани – ако има провокации, да не се присъединяват към тях и да стоят настрана от провокаторите.
  „Фокус“

  Депутатите от БСП Валентина Богданова и Четин Казак от ДПС поеха ангажимент за промяна на статута на „Студентски град“ и решаване на проблемите на кандидат–висшистите. Братът на убития пред дискотека „Анмезия“ Стоян Балтов обвини властта, че е виновна за смъртта му.

  Междувременно униформените заградиха сградата на НС. Няколко полицейски автобуса и микробуса са паркирани около сградата на парламента. Има заграждения на бул. „Цар Освободител“. Служителите на реда са направили жива верига.

  Все пак има и жива верига :)

  Канал 3 излъчва директно кадри от протеста

  До лек сблъсък се стигна между охраняващия Народното събрание кордон полици и протестиращи, предаде репортер на Агенция „Фокус”. Това се случи вследствие на провокация от страна на гражданите, които искаха да преминат през полицейския кордон. Наложи се полицаите да използва палките си. На протеста бяха хвърляни и пиратки.

  Следете Фокус, Ре:TV