Защо е важно Интернет да е неутрален?

Какво е всъщност Интернет неутралността?

Първо нека се замислим, дали искаме ето такава оферта от нашия интернет доставчик (цъкнете на картинката за по-голямо изображение):
оферта

А какво значи неутралност? С две думи без дискриминация. Неутралността предотвратява доставчиците на Интернет от блокиране, намаляване или увеличаване на скоростта на достъпа до уеб съдържание, в зависимост от източника, собствеността или местонахождението. Предотвратява и това в изображението, в зависимост от цената да се дава достъп до едно или друго съдържание, и съответно филтрацията на останалото на базата на някакъв критерии.

Неутралността е причината която Интернет е иновация, демократично участие на всички нива и свобода на словото. Тя защитава правото на потребителя да използва каквото иска оборудване, съдържание, приложения или услуги, на не-дискриминационен принцип, без намеса от доставчика на Интернет.

Работата на мрежата е да премества данните, не да избира кои данни да са с по-голям приоритет или да прави други действия с данните.

8 коментари относно “Защо е важно Интернет да е неутрален?

  1. Защо, това е само шум ? Първо доставчика ми не може да ме следи ако аз не искам… Връзките ми на торент клиента са криптирани. Доставчика няма техническа възможност да следи за съдържанието на всеки пакет за да следи какво правя. Няма как да ми ограничава достъпа до услуги за заплащане или за друго, понеже веднага ше го сменя с друг доставчик, който не ги ограничава и не иска допълнително заплащане за тях. Ако искам анонимност, винаги мога да ползвам мрежа с навързани динамични проксита от рода на TOR. А ако си поигря малко повече със снифиране на физическия сегмент на мрежата и клониране на МАК адреси, някое 80 годишно бабе от другия блок ще го “отнесе”. Поредната глупост за сплашване на стадото ! Наскоро четох тъпотия от рода на “Обама лично ще ви спира интернета…” Сигурно скоро и Бойко Борисов, ще обикаля с пожарникарски маркуч да хаква компютри.

  2. Super. Mnogo e vashen, tozi vupros. Kradnal sym snimkata za mojat blog.

    Sujulavam, che ne sreshtnahme v Turnovo. Mnogo mi harsaha kato gra, no v nedelja bjahme utvun grada, i za ova ne sym te svunnil.

  3. Едно гласче и от мен. Статиите за интернет следенето винаги са и ще бъдат чувствителни за обикновените потребители, както и за фирмите. Не е лошо да го има, но голяма част от администраторите и хората с права могат да бъдат обвинени в злоупотреба с това. А тук ида голямата дилема. ;)

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *