технологии, политика, глупости

on 06.04.2009 by Богомил "Бого" Шопов in Цифрова свобода, 8 коментара

Защо е важно Интернет да е неутрален?

Какво е всъщност Интернет неутралността?

Първо нека се замислим, дали искаме ето такава оферта от нашия интернет доставчик (цъкнете на картинката за по-голямо изображение):
оферта

А какво значи неутралност? С две думи без дискриминация. Неутралността предотвратява доставчиците на Интернет от блокиране, намаляване или увеличаване на скоростта на достъпа до уеб съдържание, в зависимост от източника, собствеността или местонахождението. Предотвратява и това в изображението, в зависимост от цената да се дава достъп до едно или друго съдържание, и съответно филтрацията на останалото на базата на някакъв критерии.

Неутралността е причината която Интернет е иновация, демократично участие на всички нива и свобода на словото. Тя защитава правото на потребителя да използва каквото иска оборудване, съдържание, приложения или услуги, на не-дискриминационен принцип, без намеса от доставчика на Интернет.

Работата на мрежата е да премества данните, не да избира кои данни да са с по-голям приоритет или да прави други действия с данните.

8 коментара

 1. Селин

  06.04.2009 @ 16:50

  Много добре казано. :)

 2. Antivirus

  06.04.2009 @ 17:46

  Едно гласче и от мен. Статиите за интернет следенето винаги са и ще бъдат чувствителни за обикновените потребители, както и за фирмите. Не е лошо да го има, но голяма част от администраторите и хората с права могат да бъдат обвинени в злоупотреба с това. А тук ида голямата дилема. ;)

 3. Daniel

  06.04.2009 @ 20:22

  Super. Mnogo e vashen, tozi vupros. Kradnal sym snimkata za mojat blog.

  Sujulavam, che ne sreshtnahme v Turnovo. Mnogo mi harsaha kato gra, no v nedelja bjahme utvun grada, i za ova ne sym te svunnil.

 4. От днес е-пощата ви вече не е лична в Блог на Богомил "Бого" Шопов

  07.04.2009 @ 9:34

  […] посветен на кандидатурата ми за избори 2009. « Защо е важно Интернет да е неутрален? Знаете ли, че и сървърите в чужбина също подлежат на […]

 5. Новини от Биг Брадър-България « Кътчето на Селин

  08.04.2009 @ 20:45

  […] които четох и горещо препоръчвам: Богомил Шопов: Защо е важно Интернет да остане неутрален? Богомил Шопов: От днес е-пощата ви вече не е лична […]

 6. Неутралността на Интернет и защо вече няма да я има? в Блог на Богомил "Бого" Шопов

  15.10.2009 @ 21:16

  […] Ето още малко от моя блог […]

 7. Мухата

  22.10.2009 @ 23:52

  Защо, това е само шум ? Първо доставчика ми не може да ме следи ако аз не искам… Връзките ми на торент клиента са криптирани. Доставчика няма техническа възможност да следи за съдържанието на всеки пакет за да следи какво правя. Няма как да ми ограничава достъпа до услуги за заплащане или за друго, понеже веднага ше го сменя с друг доставчик, който не ги ограничава и не иска допълнително заплащане за тях. Ако искам анонимност, винаги мога да ползвам мрежа с навързани динамични проксита от рода на TOR. А ако си поигря малко повече със снифиране на физическия сегмент на мрежата и клониране на МАК адреси, някое 80 годишно бабе от другия блок ще го “отнесе”. Поредната глупост за сплашване на стадото ! Наскоро четох тъпотия от рода на “Обама лично ще ви спира интернета…” Сигурно скоро и Бойко Борисов, ще обикаля с пожарникарски маркуч да хаква компютри.

 8. Да спасим свободния интернет – NET NEUTRALITY!

  11.07.2017 @ 23:08

  […] от Българското интернет общество в ефира на Bulgaria On Air и коментарите на Богомил Шопов от 2009 година. В Европа отношението към момента е „ЗА“ […]

Leave a comment

XHTML: Allowed tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>