INDECT нова система за следене от Евросъюза

Доклад случайно публикуван в Интернет хвърля светлина върху секретен проект, финансиран от Европейския съюз, предназначен за мониторинг на гражданите. Проектът INDECT, ще обработва данни от камери, трафика ви в Интернет, разговорите по телефон, споделянето на файлове, чрез P2P и още доста източници с цел да предпазва от престъпления и да предсказва заплахи.

Бюджетът на цялата система е 14.6 милиона долара и е започнал през януари тази година и се предвижда да приключи за 5 години.

INDECT („Extraction of Information for Crime Prevention by Combining Web Derived Knowledge and Unstructured Data“) е спонсорирана по седма рамкова програма и включва участия на фирми и от България. Повече за проекта, можете да прочетете в тази новина, също е интересна и тази новина

Ето и едно видео, което можете да видите тук

Oще:

Автоматично наблюдение на уебсайтове, форуми и социални мрежи

В рамките на ЕС-проекта Indect учени от девет страни разработват техники за наблюдение на уебсайтове, социални мрежи и форуми. Целта е една система, която автоматично разпознава „необичайни” съдържания. Когато немският вътрешен министър Волфганг Шойбле въведе онлайн претърсването на компютри на дневен ред, имаше бурни протести. Дръзкото предложение, да бъдат наблюдавани отделни компютри от разстояние, е сравнително безобидно в сравнение с въведеният в живота проект на ЕС Indect. Неговата цел е да разработва технологии, които да наблюдават целия Интернет в търсене на криминални съдържания.

Постоянно и автоматично наблюдение

Целта на проекта е, да се изгради „платформа за наблюдение и обмен на потребителски данни, събирането на мултимедийни съдържания, интелигентната обработка на цялата тази информация, автоматичното улавяне на заплахи и разпознаването на необичайни съдържания и насилие”, се казва на уебсайта на проекта, стартирал в началото на годината. Така софтуерните агенти „постоянно и автоматично” ще претърсват основно Интернет и ще събират информация. За това ще бъде предвидена система за набавяне на информация.

Ще бъдат наблюдавани според описанието на проекта „публично достъпни източници като уебсайтове, дискусионни форуми, файл сървъри, P2P-мрежи, но и частни компютри”. Претърсвани ще бъдат при това не само текстове, но и снимки и видео.

Тогава събраната информация ще бъде автоматично обработвана. Информатици от университета в английския Йорк разработват на базата на компютърната лингвистика техники за разпознаване на смисъла на думите, за анализ на социалните мрежи.

Проектът, който е част от цяла поредица проекти за борба с престъпността и тероризма, е заложен за пет години. Участват не само полицейските власти, а и университети от девет европейски страни.

Източник: mytech.bg

3 мнения за “INDECT нова система за следене от Евросъюза

  • Reply Още малко за INDECT – мониторинг на Интернет трафик @ уеб мястото на Бого! 20.02.2012 at 11:20

    […] и информацията, която публикувах през 2009 година.: Доклад случайно публикуван в Интернет хвърля […]

  • Reply Алиса 19.11.2009 at 15:04
  • Reply znamli 22.10.2009 at 20:39

    Колкото и интересно да звучи един такъв проект от научна гледна точка от правна гледна точка това ми се струва абурдно. Да не говорим че американците вече се провалиха в подобен проект.

    Не свързано с конкретния пост: Ето новата ми чутовна идея – преди бях писал за раздаване на тениски. Ако има кой да спонсорира могат да се раздават тениски на по големите ученици от училищата които са отявлени фенове на youtube, vbox7. Девиза разбира се ще е: „Аз искам да съм СВОБОДЕН. Особено в ИНТЕРНЕТ.“ , и един url долу, на което да са обяснени „някои неща“

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.