История на УебТех

УебТех конференциите

Започнахме да организираме УебТех още от 2004 година. Целта й е да бъде среща на хора, които се интересуват от уеб-програмиране, развитие, бизнес в Интернет и всичко свързано с световната мрежа.
Основната цел е да покажем новостите, да популяризираме технологиите и да намерим начин да работим заедно. До сега наши гости са били Ричард Столман, Дерик Ретанс, Ландон Брадшоу, Марко Хасинен, Кай Арно и много други чужди и български специалисти.

Сигурно сте любопитни да разберете как започна всичко? Ето как …

2004

Събитието се проведе за първи път на 6 и 7 март, през далечната 2004 година в Интер Експо Център в София. Като за първо събитие, залата беше претъпкана и места се намираха трудно, дори за правостоящи.

Не ни вярвате? Ето малко снимки:

HPIM0959 Задавайте въпроси
Лектори бяха много добри български специалисти и чужди такива. Гост ни и директорът на LPI, имахме лектори от Финландия и Русия, а лекциите показваха какво ще се случи в уеб през следващите години, както и стана.

2005

Убедени, че трябва да направим по-добро събитие от миналата, 2004 година, ние дадохме всичко от себе си и започнахме подготовката още на следващата седмица след приключването на първата.

Решихме събитието да е 3 дена, в една зала в НДК. Така и стана. Водещ гост беше създателят на идеологията на свободния софтуер – Ричард Столман. Той успя да събере над 450 човека в залата по време на встъпителната си реч, която я има на запис ето тук

 

Над 1600 човека минаха през конференцията за трите и дни. Лекциите бяха в огромен спектър, от това как да правим бизнес, до това какво са най-новите, все още невъведени възможности за езиците на програмиране. Лекторите ни са най-добрите имена в своите области от България и от чужбина. Имахме лектор, прекарал повечето си време в Моторола и други интересни компании. Спонсорите ни бяха и от България и от чужбина.

Освен всичко това, през същата година имаше и събитие във Варна със същата насоченост. И там залите бяха пълни и там лекторите бяха чудесни. Ето, дори малко снимки от варненското издание.

 

2006

Решихме през 2006 година да направим събитието в повече от една зала. През 2006 година то се проведе във столичния хотел Родина и събра отново чудесен брой хора – над 400. Тази година за първи път имаше и такса за участие, която беше символична и беше по-скоро пожелателна, а не задължителна. Трите зали бяха изпълнени с много лекции, работилници, имаше дори уроци по салса за програмисти, както и неконферентни сесии с активно участие на публиката. Разбира се, че отново бяхме на ръба на технологиите и показвахме много интересни неща за всички присъстващи. Бизнесът в световната мрежа беше и основен акцент. Вице-президентът на MySQL Кай Арно, беше специален гост на това събитие, имахме и лектори от Турция, Норвегия и Германия, както и гости от почти цяла Европа, за които бяхме осигурили превод от български на английски.

2007 - mariqn sponsors

Незабравим беше пороят излял се над София, след нетуоркинг събитието между двата дни. Малко снимки има тук.

2007

През 2007 година, събитието се проведе във Варна. Отново морсия бряг ни събра с чудесна комбинация между лекции, знания и море. Разбира се, предвидливо бяхме избрали активния летен сезон, за да го направим. Дори и датата 1 юли да не ви говори нищо, самият мирис на море се усещаше по време на конференцията.

Лекциите бяха в 2 зали и имаше около 350 човека, за двата дни. Тогава за първи път поставихме традицията цели екипи на фирми да идват на събитието. Едновременно с възможността за научаване на най-новите неща, се дава възможност за сплотяване на екипа по много начини, за който и ние съдействаме.

 

2009

След като си взехме почивка през 2008, организирайки други по-малки събития насочени главно към уеб (баркампове), през 2009 година изместихме събитието във Велико Търново. Това отново се оказа попадение, тъй като въпреки задължителната минимална такса, трите зали бяха пълни. 380 човека, бяха дошли до Велико Търново специално за събитието от различни краища на страната. Така в известна степен успяхме да решим проблема със всички, който искаха да дойдат, градът е в центъра на България.

За първи път, имахме потоци като мобилни технологии и маркетинг и блогове. Чудесните условия, които предлага градът, спомагат за една чудесна конференция, пълна освен със знания и с много емоции от специално организираното парти, както и от духът на старата столица.

P2P Conference 2009 P2P Conference 2009

Снимки от това издание има тук. Отново имахме лектори от чужбина, но наблегнахме, този път, на специалистите от България, защото ние имаме какво да покажем, макар и все по-рядко да ни се дава възможност. Ето, че ние я дадохме.

 

2010

През 2010 специални гости на събитието бяха Микаел Видениус – един от създателите на MySQL, Робърт Ниман – може би, най-добрият познавач на HTML5 и Патрик Финч от екипа на Mozilla.

Разбира българските лектори бяха на същото ниво и дори и малко по-добри от колегите си от чужбина.

Събитието се проведе отново във Велико Търново и събра 350 човека от цялата страна. Спонсори бяха Майкрософт- България, Суперхостинг и още чудесни компании.

снимки:

Николай

Бутилките ги пазят Болярка FTW! Патрик и Монти Стефан и salle Патрик обяснява Патрик е учуден Патрик Комитата гледа Бого е страшен Монти Робърт е сериозен Публика Робърт "HTML5" Ниман Публиката внимава Журито отзад Журито отгоре Клавиатурата свети Журито не спи Лина и Робърт представят идеята си Отбор Linux Христо, Петьо и... Вучков Христо и Петьо внедряват Владо Стефан Монти обяснява на Мариян Мариян обяснява на Монти Мариян се радва, че Стефан се е избъзикал с него Стефан Стефан Боги говори

Стефан

Пристигаме Патрик Публиката Момичетата от Superhosting Патрик Публиката Дончо Монти Методи от Superhosting Сале снима Николай Веселин е скептичен към Николай Николай Компютърът на Николай Декорацията беше коледна ju провокира Въпроси Емил харесва каквото чува Комита задава въпроси Робърт Робърт Аз с награда Изгледът от тераса Петьо Петьо позира Ицо Монти Петьо и Ицо говорят за deployment Мариян Врагът

Любо

IMGP6372 IMGP6374 IMGP6375 IMGP6377 IMGP6378 IMGP6379 IMGP6381 IMGP6382 IMGP6386 IMGP6387 IMGP6388 IMGP6389 IMGP6391 IMGP6394 IMGP6396 IMGP6397 IMGP6399 IMGP6400 IMGP6401 IMGP6403 IMGP6405 IMGP6407 IMGP6408 IMGP6409 IMGP6411 IMGP6412 IMGP6413 IMGP6417 IMGP6421 IMGP6422

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.