Дишаме прах в пъти над допустимото.

След като на сайта на столична община се появи информация за показатели в атмосферата в София, се оказва, че дишаме прах ‘като за световно’.

Допустимата граница на фини прахови частици е 50 µg/m3

Нека да видим при нас как е:

1_1_11.jpg

1_3_8.jpg

1_4_11.jpg

Сами можете да видите къде е цифрата 50 и къде сме ние. Регламентите на EС, позволяват превишаване само 35 пъти на година, а ние на ден ги имаме толкова :)

Честита ни отрова !

Графиките, могат да бъдат видени в оригинал тук.

Според запознати след Кайро, София е втората с най-високи показатели. В Кайро имат пустиня, а ние какво имаме?

Да не говорим за серния диоксид, който е поне 5 пъти над евро-нормите.

9 мнения за “Дишаме прах в пъти над допустимото.

 • Reply Това е блог. Как решихме проблема със замърсяването на София - помагало в Личен блог на Богомил "Бого" Шопов. 20.06.2008 at 15:05

  […] Преди няколко месеца само в публикация в блога, бях писал за проблема с едни микрочастици, които се намират във въздуха. По норма, те трябва да […]

 • Reply Angel 06.02.2008 at 22:42

  nai posle da zagovorih ne za ikonomii , a za ekologia. Ako produktat behe zapohnal da se reklamira kato ekologihen , a ne kato ikonomihen moje bi FFI htehe da varvi po dobre.

 • Reply Пламен Петров 06.02.2008 at 11:02

  Поредната тъжна статистика, след която ти идва да удариш на екс една ракия (та било и шотландска) и да кажеш – за пореден път – „Мамка му и държава!“.

  Можем да минем и само с псуването (и махмурлука на другата сутрин – щото поводи за псуване много, а ракиеният тост си върви с всяко отделно споменуване на правителството, дупетатите и техните родителки).

  Можем и да почнем да ходиме по улицата с противопрахови маски (в много мегаполиси на Азия това вече е често срещана картинка). Моят син почва да кашля всеки път като падне гъста мъгла. Лекарят каза, че няма настинка. Не каза обаче, че има лошия късмет да се роди точно в тази държава…

  Можем и да потърсим решения – поне в личен план.

  А решения има. Само дето повечето хора не са и чули, примерно, за продукти, които не само намаляват разхода на гориво, но и вредните емисии, изхвърляни от ауспуха на автомобила – с над 75%! (Тук вече виждам как някой хора сбръчват вежди: „Айде пак поредния рекламен спам!“. Всеки има право да мисли каквото си иска – българинът традиционо е недоверчив, скептичен и „професор“-разбирач. За част от това има реални причини – кой ли не ни е лъгал и не ни е обещавал чудеса – но повечето злобица си ни е част от характера…

  На невернците мога само да кажа, че на личният ми автомобил тази „виагра за автомобили“ (така я нарече един приятел, който в началото също беше доста скептичен, но после разбра истината) се ползват успешно вече повече от 15-16 месеца. Ако дойдат да ми замерят вредните емисии, ще останат доста изненадани – все пак колата е на 13 години.

  За останалите давам направо цялата информация: http://www.biznet.myffi.biz

  П.П. Хубавото не е за всеки!

 • Reply Росен Антонов 04.02.2008 at 17:16

  По-горе да се чете: За да ви се случи това трябва да работите във силно запрашена среда с години…

 • Reply Росен Антонов 04.02.2008 at 17:14

  Частици с размер под 10 микрона след вдишване не излизат никога от белия дроб, защото слепват към мембраните на клетките изграждащи алвеолите. Това е и причината за болести от типа на силикозата. Общата площ на белия дроб е около 80 кв. м. Когато тази площ намалее драстично хората си умират. Спокойно! За да ви се случи това трябва да работите във силно запрашена с години…

  И… 50 е число, а не цифра :)

 • Reply Орлин Василев 04.02.2008 at 15:58

  Днес точно това си мислех, докато се возех в родни 413. Просто вътре беше такава отврат толкоз прах не бях виждал и в прахосмукачка скоро, надишах се юнашката и сега едва гледам, и ме боли носът! В егати гнусотията живеем :(

 • Reply GaN 04.02.2008 at 14:32

  А аз се чудя, защо откакто напуснах София и дойдох в Брюксел спрях да се разболявам, спя, храня се редовно и не съм толкова изнервен. Виж ти каква била работата :)

 • Reply Боян 04.02.2008 at 13:20

  Видях, че нормата наистина е такава и макар че датата към която трябва да се постигне това е 31.12.2008, си е нагло в легендата да се лъже по такъв начин.

 • Reply Боян 04.02.2008 at 13:14

  На сайта към който си дал линк, има легенда и там се казва че в зелен цвят са отчететните стойности, които са в рамките на допустимите. Мислиш ли че могат толкова нагло да лъжат? Или казано по друг начин, откъде взе тези 50 микрограма на кубичен метър като норма в ЕС?

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.