Борбата срещу пиратите, пиратството или свободния разум?

Европа ни готви нов удар.

Подготвят се серия мерки за „борба с пиратството“. Част от мерките са легализиране на spyware слаган от производителя на софтуер, за да може да се следи дали той е ‘законен’.

Всички сме загрижени от поправки, заплашващи личните данни, които са предложили за обсъждане докладчици от Комитета за култура на Европейския парламент.

Те предлагат за разглеждане две предложения за рамкови директиви, известни като „Телеком пакета“. Предложенията имат за цел да внесат наредбата за „гъвкава реакция” или за „трите удара” в пакета.

Долния документ трябва да информира европейските депутати за подробностите на тези поправки, причините, които се изтъкват за нанасянето им и как те застрашават правата и свободите на гражданите. Френското общество за колективни авторски права SACD, предлага още няколко поправки. Те предвиждат понижаване на нивото на сигурност на личните данни в Европа. Те нарушават едно скорошно постановление на Европейския съд. Други поправки позволяват на Интернет доставчиците да санкционират потребителите без съдебна процедура.

Съобщението разглежда и други поправки, предвиждани от Комисията за кулутра, които биха довели до узаконяване на шпионския софтуер в областта на културата, до институционализиране влиянието му или да им позволи да определят кои безжични технологии да се използват в обществото. Последната разгледана поправка отрича съществуването на правото на хората да препредават свободни или лицензирани творби в обществени домейни. (PD, Creative Commons или GPL)

Повече за това, вижте в документа, намиращ се тук (на английски)

Ако желаете да спрете тези директиви и бъдещи такива, запишете се към „Електронна граница“ и участвайте в европейския ден под наслов „Свобода, а не страх“.

3 мнения за “Борбата срещу пиратите, пиратството или свободния разум?

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.