Web 2.0 в България (1.0)

Ех, има ли и български приложения в Уеб 2.0 света ще възкликнете вие, като знаете колко сме назад в технологиите. Да, ама не. Точно в принципите на Уеб 2.о се крие успеха на тери приложения и факта, че влязоха тук толкова бързо.

Е, неоспоримo e, че са копие на световните сайтове, но това не ги прави по-лоши, нали.

Ето първите 3 сайта, които успях да намеря и да им се зарадвам, ако вие сте ползвали някои други такива, моля, оставете ги като коментар към този материал.

Svejo.net

Този сайт ми попадна в полезрението отдавна, но си признавам, че не му обърнах подходящото внимание. Принципът му е ясен.

1. Харесвате си нещо някъде в Интернет

2. Добавяте го към сайта на svejo

3.Всеки може да го види и да гласува за него.

Какъв е принципа? Ами много е просто, всеки като добавя към него, се отибива и да почете какво са добавили другите. Google, разбира се, също има голяма роля в намирането на информация, но по-важен фактор тук е човешкия, което ще продължи и занапред.

Създателите са се постарали да направят повече неща от колкото има в един такъв сайт, като ви дават възможност и да печелите пари добавяйки линкове към сайта, умно нали? Така инвестицията във времето, което сте отделили за да добавите информация в сайта, може да ви бъде заплатено. Освен това, съм сигурен, че скоро ще можем да очакваме много изненади от svej-арите, както и много нови възможности за работа с този сайт. Освен да им пожелая успех и много трафик, друго няма какво да направя.

Radar.bg

Да, да знам, че е грозен. Тук искам да говоря за идеи и за съдържание, а не за дизайн. От няколко години Икономедия си „играят“ със съдържание, генерирано от други и се справят доста добре. Чудесно!

Радар представлява визуално представяне на много новини от много различни източници в много категории. Ще ми простите тавтологията, но думата ‘много’, наистина определя съдържанието на сайта, който аз бих нарекъл много, а не радар, защото тогава принципа би бил доста по различен, но това май е отклонение от темата.

Можете да се потопите в морето от информация, но и да се изберете, това което на вас ви хареса и да си го персонализирате, използвайки Ajax и други медорени технологии, които изобщо не искам да споменавам. Радвам се, че този сайт го има, понеже той прави информацията ползваема и ползна и помага в бързата ориентация според теми, интереси и различни други критерии. Ето тук се намира един друг подобен проект към който радар трябва да се стреми да се приближи, поне малко, най-вече заради интерфейсите и заради търсенето, но и двата има върху какво още да поработят. Успех

Третото Уеб 2.0 приложение, което искам да разгледам е

BuzzURLs

То много прилича на предното представено творение, но има, разбира се и своите особенности. Там не можете да персонализирате, надявам се засега, но авторите му, са преценили, че голяма част от аудиторията у нас ползва именно тези източници и ги е подредило в удобен за четене и използване вид. Освен достъп до новини, има раздели със снимки, видео и времето.

Удобното е, че можете да видите един snapshot на това какво става в момента в българския уеб за 2-3 минути и да се ориентирате на къде да се насочите. Полезен и практичен е заключението което мога да дам за него.

10 мнения за “Web 2.0 в България (1.0)

 • Reply скептик 02.11.2007 at 17:36

  „Точно в принципите на Уеб 2.о се крие успеха на тери приложения и факта, че влязоха тук толкова бързо.“ – толкова бързо в сравнение с …? В Америка за уеб 2.0 се говори поне от две години като отделно понятие, а повечето от техните уеб 2.0 услуги съществуват от доста преди това.
  Твърдя, че българските уеб 2.0 ентусиасти трябва да инвестират освен в собствените си разработки, така и в инфраструктурата, в почвата за уеб 2.0. Да се замислим, че извън София интернетът е все още твърде скъп и с ниско качество. Интенрет доставчиците редовно си режат кабелите един на друг, пазарната среда е криминализирана (да, пазарът на доставянето на интернет е и пазар на уеб 2.0!) Компютрите също са скъпи, може би е необходимо да се лобира за по-ниски мита за вноса на компютри. Нали драскат разни стратегии за развитието на информационните технологии в България, по тази линия трябва да се направи нещо.

  ПП: във формата за пускане на коментари пише „URI“ вместо „URL“

 • Reply Емил 06.09.2007 at 10:41

  Svejo.net е хубав сайт, uPost7.com обаче предлага по-добри възможности за потребителите си.

 • Reply Богомил Шопов 04.09.2007 at 16:25

  @Петър Караджов: Не мисля, че много се подчинява на принципите на Уеб 2.0. Няма потребителски профили, няма възможност за добавяне на препратки от потребителите (без ваше участие), няма го потребителското в създаването, а това е един от основните принципи на Уеб 2.0

 • Reply Петър Караджов 04.09.2007 at 16:12

  Аз искам да ви представя още един Web 2.0 сайт – http://www.liubopitno.com/

 • Reply Богомил Шопов 04.09.2007 at 12:37

  @Анислав: Визията е въпрос на гледна точка. Да се надяваме, че приложенията ще стават все по-полезни.

  Мерси за коментара ти.

 • Reply Web 2.0 в България (2.0).Списание за Уеб 2.0, Enterprise 2.0 и Технологии. 04.09.2007 at 12:35

  […] Вижте и още Уеб 2.0 приложения и идеи “Made in Bulgaria”. […]

 • Reply ники 03.09.2007 at 18:05

  в смисъл категория web 2.0 не най-грозен :)))

 • Reply ники 03.09.2007 at 0:54

  Също така http://lubimi.com може да влезе в тази категория

 • Reply Anislav 30.08.2007 at 23:48

  Следя развитието на Svejo.net и Radar.bg и много се радвам, че има БГ Уеб 2.0 сайтове. С buzzurls.com тепърва ще се запознавам :)

  Искам да отбележа, че визията на Радар.бг ми харесва много повече от тази на Свежо.нет

  И все пак успех на всички :)

 • Reply Ани 30.08.2007 at 12:01

  Здрасти,

  радваме се че radar.bg е един от примерите за български web 2.0.
  Мога да ви зарадвам и вас, че до няколко месеца дори ще имаме нов дизайн и ще се опитаме да излезнем от класацията за „грозен“ web 2.0 :)))

  Междувременно приемаме всякакви критики и предложения за функционалностите на radar.bg. Например: как да се доближим до търсенето в MTRnews? Тяхното търсене е просто търсене в Google. Ние също имаме такова, освен собственото ни търсене в българските новини… Може би да го сложим на по-видно място?

  Ако имате други забележки или желания към сайта ще се радвам да ми пишете. radar.bg постоянно се разработва и винаги можем да въведем някоя нова добра идея, за да бъде по-удобен и полезен.

  Поздрави,
  Ана Томова, radar.bg
  Ръководител на проекта

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.