БарКамп:03 се проведе в събота

В събота, 1.12, се проведе поредния БарКамп. Както и преди съм казвал всеки път става все по-добре и това ми дава сили да се занимавам всеки път с още по-голямо желание.

Залата беше чудесна, както и кетъринга, макар, че свърши много бързо :) Проблеми имаше с проектора и то доста, но успяхме да започнем с нормалното 30 минутно закъснение.

Въведение

Аз говорих малко за какво е това Уеб 2.0 и какво е това БарКамп, след което пихме кафе, ядохме сладки и соленки и си говорихме във фоаето пред залата на интересни теми. Запознах се отново с няколко интересни човека, които не бях виждал лично.

Микроформатите

След кратката почивка на кафе и безалкохолни с папкане започна малкото ми представяне на много актуалната тема за микроформатите. Който не знае, микроформатите са опит за преизползване на
информацията публикувана в Уеб, така, че неизползваемата част на тази информация да бъде достъпна през стандартен интерфейс.

Това е част от семантичния подход за търсене на информация, но с правила определени от издателя на информацията.

WordPress

След мене говори Ники Бачийски, които най-накрая се съгласи да направи една малка лекция, последвана от интересна дискусия за WordPress и фирмата, която го поддържа и доразработва и от чийто екип е и самия той. Бяха раздадени и 3 фланелки с логото на най-популярната блог-платформа.

Уеб 2.0

След лекцията на Ники, започна фа говори Иван, който представи много интересно решение за он-лайн backup на файлове. Пресентацията му срещна много критики, но и получи много похвали. Единствената забележка към лекторите на подобно събития е – Слушвайте се в хората, те са тук за да ви дават съвети. Използвайте техните критики и идеи за да направите продукта си по-добър, Ето това е предимството на БарКамповете. Говорете, но най-вече слушайте.

Дизайнерите атакуват

След неговата лекция, започна да говори още един Ники, този път от Flowdes. Той се опита да говори за това на какво трябва да отговаря един дизайн за да е Уеб 2.0. Как се смесват новите тенденции, ползваемостта и идеите за да се получи наистина качествен продукт. За съжаление нямаше време да стигне до края на лекцията, но следващия път може да я продължим.

Какво стана

Определено 4 часа не стигат. Времето излетя и трябваше да си тръгваме от хотела, защотот си бяхме платили само за 4 часа. Другия път повече и време и дискусии.

Участвайте, но не седете само да слушате (това не е семинар), а говорете и участвайте и хвалете и критикувайте. Място за кибици няма и без това залата е тясна. Активизирайте се и се събудете.

Презентациите

Снимките ще са видими от фото-галерията в сайта на БарКамп обществото.

Кой освен мене писа за това събитие?

Ето няколко мнения:

Komitata

Oggin

Петър

Ники Бачийски

Ако и вие сте писали – пратете ми препратката.

Следващия БарКамп ще се проведе на 26 януари и има заявени интересни теми. Включете се и вие.

4 мнения за “БарКамп:03 се проведе в събота

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.