Малко теория на социалните мрежи

Много хора възприемат социалните мрежи като име за FaceBook или Linkedin услуги, но реално погледнато понятието бърка много по-дълбото и кат отеория и като практика.

Понятие
Нека да видим какво казва wikipedia за понятието:
Социалната мрежа е социална структура от възли (представляващи предимно отделни хора или организации), свързани по специфични типове възли като идеи, виждания, финансови облаги, приятелство, традиции, хипервръзки и други.

В нейната най-проста форма социалната мрежа представлява карта на връзките между всички релативни възли, които са изучавани. Тези концепции обикновено се представят чрез социална мрежова диаграма, където възлите са точки, а връзките са линии.“

Теория
Намирането на връзка между два или повече обекта, винаги е била трудната част в планирането на поведенческия модел на дадена част от определена логика.

Ако имаме човек, който познава друг човек, можем да кажем, че той се отнася към първия с определено отношение, това е ниво едно на поведенчески модел

sn_1.png

Aко същия човек, има отношение към друг човек или обект, то може да се предположи, че вероятността обект1 и обект 3 косвено да се познават, което дава предпоставки да се следи и неговия поведенчески модел, за да бъде използван в анализа. Това отново е първо ниво:

sn_2.png

Ако разполагаме с повече данни, можем добре да знаем връзката между елементите и да можем да определим възлите на отговорност между отделните елементи. Можем да имаме информация, която да използваме в последствие за нещо друго.
Използването на повече от един вид информация за връзка на обект с обект или на група обекти с група обекти, може да се приеме като ниво 2, когато освен първичната информация се добавя и вторична такава.

Практика
На практика социалните мрежи изглеждат каталог за приятели и за запознанства. Влизаме в сайта регистрираме се и намираме приятелите си. Всъщност социалната мрежа в чистия и вид още не е дорасла и данните, които ние въвеждаме могат да бъдат показателни за равитието й. Социалната мрежа очаква от нас да въведем все повече информация за да може да се достигне ниво 2 из а да може да се определят връзките.
Обществените социални мрежи стигат само до свързване на познати и до използване на вторичната информация за облъчване с много целенасочена реклама. Нищо повече.

Използването на приьомите на проучване, обаче може да доведе до по-серизоно приложение. Не отдавна използвайки именно тях в Турция разкриха опасна нарко-мрежа,само следейки информации от стари дела на съда. Кой с кого е имал подозрение, че е говорил или че е работил. Дори недоказани обвинения, но съществуващи контакти помагат за разкриването на взаимовръзките в една мрежа.

Край
Е, не на социалните мрежи, а на този малък преглед на теорията на мрежите. Има си цяла наука и изписани са много книги за това, но аз в този блог ще продължа да пиша за някой аспекти, които биха могли да са интересни за уеб-хората.

Поведенческите модели могат да бъдат в помощ на полицията ни и използването на определени знания за социалната мрежа биха довели до по-голяма разкриваемост на престъпления, където това е възможност, жалко, че родните ‘спец-ченгета’ нямат такива способности …

5 мнения за “Малко теория на социалните мрежи

 • Reply Орлин 05.06.2009 at 14:40

  „Обществените социални мрежи стигат само до свързване на познати и до използване на вторичната информация за облъчване с много целенасочена реклама. Нищо повече.“

  Не съм съгласен. Като почнеш от намерените си познати, можеш да се запознаеш с още мнооого хора покрай тях. Колкото до рекламата, по-добре да е целенасочена, така „облъчването“ е по-малко. Много мразя като отворя една страница, да ми светнат една дузина банери. Но на страниците на обществените социалните мрежи рекламите не смущават, а е факт, че постигат селта си.

  Обществена и социална означават едно и също – на английски думата е social. Грешката идва от там, че често наричаме „социални“ тези мрежи, които са букмарк или микроблогинг.

 • Reply 111bits 14.08.2008 at 17:51

  „приьомите“ -> „прийомите“ ;)

 • Reply Това е блог. Айде и аз да се намеся в националната сигурност в Личен блог на Богомил "Бого" Шопов. 14.08.2008 at 16:20

  […] Освен това, ще говоря и за социални мрежи, но не за сайтовете, а за неща, които съм започнал да развивам тук. […]

 • Reply Теория на социалните мрежи в Личен блог на Богомил "Бого" Шопов. 17.03.2008 at 17:01

  […] тук съм започнал една интересна серия от статии относно социалните мрежи, която започва с […]

 • Reply теория на социалните мрежи 17.03.2008 at 15:39

  […] Социалната мрежа е социална структура от възли (представляващи предимно отделни хора или организации), свързани по специфични типове възли като идеи, виждания, финансови облаги, приятелство, традиции, хипервръзки и други. Малко теория на социалните мрежи […]

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.