Искам линукс? Стъпка 1: Да изберем медията.

Всеки ден срещам хора, които щом чуят за Линукс , резонно ме питат – какво да направя за да го имам? Ето сега какво да направите:

Предполагам, че вече използвате друга операционна система и искате да изпробвате и двете. Никакъв проблем. Имате 2 варианта:

1. Умният вариант

Може би не знаете, но ГНУ/Линукс има възможност да се стартира директно от CD или DVD устройството ви. Да, онова, което много прилича на поставка за кафе :) Ако сте избрали този вариянт, имайте предвид, че трябва да имате поне 1 ГБ RAM, повече е по-добре.

Сигурно, ще чуете много версии за много версии базирани на Линукс, ако имате познания или познати, можете заедно с тях да изберете, тази която най-много ви допада, ако нямате, обаче, можете да ни се доверите и да го направим заедно в няколко лесни стъпки:

 • Осигурете си хубав достъп до Интернет, за да изтеглим заедно всички необходими файлове
 • Свалете този файл и го запишете на твърдия си диск. Важно е да се знае, че ако вашият компютър е с x86_64 архитектура (или ‘64 битов’, както някой го наричат), трябва да изтеглите не предния, а този файл. Ако не знаете какъв е точно, ви съветваме да попитайте този от когото сте си го купили.
 • След като сме го свалили, време е да го запишем на диск. Сигурно вече разполагате с програма за записване на дискове или на DVD, така, че няма нужда от специална инсталация. Много важно е да използваме въжможността за ‘Burn CD image’, а не да запишем сваления файл на диска. Всеки софтуер за запис ви дава възможност да направите това. Потърсете такова меню в него.
 • След като го запишем, вече имаме т.нар. “жива” версия на Гну/Линукс.
 • Поставяме диска или DVD-то в устройството и рестартираме.
 • След началните моменти на зареждане б итрябвало да се появи и новата ви операционна система

Помнете, че разполагате с ограничена функционалност и ако искате да се насладите на пълните възможности и на досрата скорост на работа на новата ви операционна система, трябва да изберете друг подход, а именно “Смелия” :)

Разбира се, че може да имате проблеми със описания процес. Ако имате такива – пишете ни като коментар тук и заедно ще намерим решение.

2. Смелият вариант

Този вариянт включва инсталация на операционната система върху твърдия ви диск. Ако сте били просто любопитни за акво става дума, може би, предния вариант би бил по-подходящ за вас, но ако сте смел, можем заедно да продължим напред:

 • Пригответе си празно DVD.
 • Нека да свалим файловете от тук или за _64 aрхитектура от тук.
 • Нека пак да запишем файловете върху диска, като не забравяме да използваме възможността ‘Burn DVD image’, а не да ги запишем дикретно върху диска.
 • След като всичко е готово, поставяме диска в устройството и рестартираме компютъра
 • След кратки моменти на очакване и на пресмятане, ще бъдете попитани дали искате да инсталирате тази операционна състема на твърдия си диск. ако все още не сте се отказали – действайте. Следвайте стъпка по стъпка инсталатора и след края на работата му, ще имате нова операционна система, която ще работи заедно със старата.

Ако се интересувате от всички екрани и начин на специфична инсталация върху диска, следете блога и ще намерите и този урок.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.