Българите: Светослав Стефанов

Светослав Стефанов е третото попълнение на серията ‘Българите’, посветена на наши сънародници, които се занимават с големи или малки проекти свързани със свободен софтуер и/или отворен код.

Светли е създателя на диска ‘Учи свободен’, какво те накара да го направиш?

Нека започна с малко предистория. Преходът ми към свободен софтуер се осъществи плавно и неусетно и далеч не поради чисто идеологически причини. Просто в един момент се усетих, че повечето от програмите, които използвам ежедневно, се вместват в рамките на определението за свободен софтуер. Не бих могъл да кажа, че винаги съм ползвал такъв софтуер или че никога не съм имал на компютъра софтуер, които е “излекуван” за да работи. Просто не би било истина. Истина е обаче, че съвсем съзнателно направих избор за себе си – вместо да си губя времето в ровене за серийни номера, кракове и т.н., който да тегля от съмнителни места и да ги ползвам като крадец, по-добре да положа усилия да си намеря програми, които и днес и утре ще ми е лесно да поддържам и използвам, при това с чиста съвест. Така че, като потребител с обикновени нужди постепенно си набавих комплекта – OpenOffice, Firefox, Thunderbird, 7-zip, Paint.Net, VirtualDub… и да не изброявам още колко чудесни програми се оказа , че само са ме чакали да ги намеря.

Веднъж направил това, преходът към следващата стъпка – изцяло свободна операционна система, скроена според моите си нужди, беше неизбежна. Може да се каже че Линукс и свободният софтуер ми върнаха удоволствието от ежедневната работа с компютър, направиха рутинните неща да изглеждат някак си по-леки. И когато започнах да използвам свободен софтуер, се случи нещо интересно. Изведнъж започнах да забелязвам колко малко хора около мен изобщо знаят, че съществува алтернатива на нещата, които са приели за даденост при работата си с компютър. Още по-малко пък разпознаваха в тази алтернатива нещо, от което и те биха могли да извлекат полза.
(more…)

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.