Българите: Александър Шопов

Александър “Сашо” Шопов е второто попълнение на серията ‘Българите’, посветена на наши сънародници, които се занимават с големи или малки проекти свързани със свободен софтуер и/или отворен код.

ash.png

/снимка : Бобсън/

Ето и неговите отговори на блиц-интервюто.

Ти водиш екипа за преводи на Gnome на български, както и превеждащ ценните статиите на Ричард Столман . Какво те кара да се занимаваш със свободен софтуер? Какво друго правиш свързано със свободния софтуер.

Когато има екип по превод на GNOME – по-скоро го следвам отколкото ръководя. Превеждам, обучавам познати и колеги. Често се заяждам. Есетата на RMS се превеждат от доста хора и екипът се ръководи от Явор Доганов. Превеждам и други статии – примерно на Ебен Моглен, но това, че съм преводач не означава, че си нямам собствено мнение по различните въпроси.

Кой e всъщност Сашо Шопов

Не се сещам за отговор, който да не е клише или поне да представлява интересно мнение. Примерно – мисля, че и теб (Богомил Шопов) съм докарвал до ръба на нервна криза, но като че ли и след това някак сме работили.Аз съм страхотен събеседник, когато съм в настроение, така че с мен е интересно и много лесно се съгласявам да ме черпят.
Мисля задълбочено, но предимно глупости. В момента правя една система за бизнес софтуер на Java и представлявам поредният аналог на програмист на COBOL от миналия век – правим едно и също приложение от 1959 година насам отново и отново.


Как живея? Е, ако това е живот – значи са ни излъгали. Аз съм призрак по блоговете.Като ученик мечтаех да стана виночерпец-дефлоратор – нещо не ми се получи. Сега се мъча да разбера къде сбърках…

Проектът за превод на GNOME има нужда от подкрепа.
Научете повече за нас на http://gnome.cult.bg
Докладвайте за грешки на http://gnome.cult.bg/bugs

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.