Как можете да вземете парите, дадени за Уиндоус.

Всеки човек, на който му кажа, че може да върне копието на Уиндоуса, който си е купил без да иска, ме гледа с големи очи и ми вика “Да бе, да”. Ето и ситуацията, как може да стане това и помнете, че самите Майкрософт са го заложили и са се съгласили с това когато са сложили операционната си система на компютъра, който вие искате да купите.

Ситуацията

Случва се един ден да си купите компютър /лаптоп от някой магазин. Разбира се, че в 90% от случаите ще ви бъде продаден с операционната система на Майкрософт.

Добре де, ама аз не искам, да давам пари за операционна система или поне не за тази. Вариант едно е да се обадите на производителя и да попитате за модел без нея.

Вариант две е да си получите парите обратно за закупената от вас операционна система. Как става това.
Всеки Уиндовс върви със така нареченото споразумение с краен потребител (EULA). В него изрично е споменато, че производителя, които ви е продал компютъра с операционната система, трябва да ви възстанови парите, при положение, че вие не искате да я използвате.

Какво трябва да направите:
1. Не инсталирайте Уиндоуса. При всеки нов компютър, той започва да се инсталира при пускане. Там трябва да посочите ясно, че не желаете да го ползвате, точно когато се появи EULA.
2. Въоръжавате се със серийния номер и всички данни на лаптопа и звъните на производителя на лаптопа или на официалния вносител и заявявате желанието си да го ви бъдат възстановени парите.

3. Разбира се, че ще ви отговорят, че това не може да стане. Ето и как да им отговорите:

Оператор: Вие не можете да върнете операционната система
Вие: Тогава защо тя идва с лиценз, че мога да го направя. Не е ли това обвързващ договор.

Оператор: Свържете се с Майкрософт
Вие: В лиценза изрично пише, че производителя възстановява сумата

Оператор: Софтуера и в пакет с хардуера, не можете да го върнете
Вие: Тогава защо в лиценза му пише, че може

Оператор: Ако махнете софтуера, компютурут ви не може да работи
Вие: Ще използвам друга операционна система.

Въоръжете се с търпение и със знания. Това не е нещо необичайно, а е законно и вие сте в правото си да върнете това, което не ви трябва и не сте използвали, според лиценза му.

Бъдете любезен и не се карайте с хората, едва ли се случва често да се оправят с такива клиенти. Винаги, ако ви откажат, можете да се обърнете към комисията за защита на потребителите или към съда, но съм сигурен, че до там няка да се стигне.

Ето и няколко примера за различно развитие, които можете да цитирате като аргумент:
http://www.linux.com/articles/59381?tid=12
http://linuxjournal.com/article/7040

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.