Официалната позиция по случая с easytrader

До: Българската уеб-асоциация
Копие: easytrader.bg

Официално становище
на списанието за отворен код “OpenSource Mag” във връзка с разследването за некоректни отношения от страна на българска уеб-компания.

По подаден сигнал от наш читател, започнахме проверка по посочени показатели на дейността на фирма ИЗИ Трейдър ООД, която стопанисва и управлява сайта easytrader.bg.

Извадка от разследването, можете да намерите в прикаченият файл с името proverka.html или на сайта на списанието, тук : http://spisanie.cc/?p=33

Установихме следните нарушения или по-точно неясноти:

Сметката, която бяхме отворили във системата им беше затворена, поради факта, че имаме кликове от нашия IP-адрес и според общите условия на сайта това е нарушение. Според общите условия, които могат да бъдат намерени във файла с име easytrader-toc.txt (UTF-8), които ние приехме, няма подобна кауза и щом не е забранено, значи е позволено. Съобразявали сме се единствено с условието на програмата, която бяхме започнали да рекламираме, че валиден клик е 1 на ден от 1 IP адрес.

След като публикувахме статията, след серия писма от нас до тях, което може да се види с желание за разяснение, какво точно сме нарушили, сметката ни беше закрита и събраната сума “възстановена” на търговеца. Поради факта, че търговеца е получил желания ефект от програмата си и дори може да е направил продажба или в последсвие да направи такава, понеже програмата поддържа определен период в който клиент може да направи продажба, ние считаме, че сумата ни е отнета неправомерно, точно както се е случило и на читателя, който ни прати сигнала.

Няколко дена след като поканихме на диалог собствениците на easytrader.bg в най-различни форуми се появиха, меко -казано смешни твърдения от тяхна страна, които доста надхвърлят рамките на добрия тон. Такова изказване, можете да намерите във файла с име screen-1.png. Освен всичко това, те бяха публикували и лична информация, която може да вижда само търговеца, на показ на всеки които посещава дадените форуми, които ние много уважаваме и се учудваме, че позволяват публикуването на такава информация на страниците им.

Днес получихме и друг сигнал от наш читател за други нарушения, които ще продължим да разследваме, за да накараме easytrader да води коректен бизнес с всеки в българския уеб.

Според нас това не е поведение на фирма, която може да членува в българската уеб-асоциация и да съществува на пазара на услуги, поне докато не оправи всички пропуски на системата си и на отношението си към клиенти, търговци и потребители. Ние не критикуваме услугата, която предоставят, тъй като тя е полезна и добра, нито имаме нещо напротив срещу тях лично. Просто желаем всяка услуга да достигне service level, които българския пазар заслужава.

За пореден призоваваме easytrader да сподели официалната си позиция по проблема, а не да пише смешни неща из форумите. Ние за втори път протягаме ръка за диалог.

Надявам се, да разгледаде серизоно нашият сигнал и да вземете превид и допълнителните данни, които ви предоставихме. Ще ви държим и в течение на промените по разследването на новият сигнал, както и на делото, което ще заведем срещу тях, след разговора с адвоката си.

С пожелание за чист и професионален български уеб
Богомил Шопов
OpenSourceMag
http://spisanie.cc

Промяна:
След сигнала ни, правилата за ползване бяха променени, така , че всяка от страните да има изяснени права.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.