Официалната позиция по случая с easytrader

До: Българската уеб-асоциация
Копие: easytrader.bg

Официално становище
на списанието за отворен код “OpenSource Mag” във връзка с разследването за некоректни отношения от страна на българска уеб-компания.

По подаден сигнал от наш читател, започнахме проверка по посочени показатели на дейността на фирма ИЗИ Трейдър ООД, която стопанисва и управлява сайта easytrader.bg.

Извадка от разследването, можете да намерите в прикаченият файл с името proverka.html или на сайта на списанието, тук : http://spisanie.cc/?p=33

Установихме следните нарушения или по-точно неясноти:

Сметката, която бяхме отворили във системата им беше затворена, поради факта, че имаме кликове от нашия IP-адрес и според общите условия на сайта това е нарушение. Според общите условия, които могат да бъдат намерени във файла с име easytrader-toc.txt (UTF-8), които ние приехме, няма подобна кауза и щом не е забранено, значи е позволено. Съобразявали сме се единствено с условието на програмата, която бяхме започнали да рекламираме, че валиден клик е 1 на ден от 1 IP адрес.

След като публикувахме статията, след серия писма от нас до тях, което може да се види с желание за разяснение, какво точно сме нарушили, сметката ни беше закрита и събраната сума “възстановена” на търговеца. Поради факта, че търговеца е получил желания ефект от програмата си и дори може да е направил продажба или в последсвие да направи такава, понеже програмата поддържа определен период в който клиент може да направи продажба, ние считаме, че сумата ни е отнета неправомерно, точно както се е случило и на читателя, който ни прати сигнала.

Няколко дена след като поканихме на диалог собствениците на easytrader.bg в най-различни форуми се появиха, меко -казано смешни твърдения от тяхна страна, които доста надхвърлят рамките на добрия тон. Такова изказване, можете да намерите във файла с име screen-1.png. Освен всичко това, те бяха публикували и лична информация, която може да вижда само търговеца, на показ на всеки които посещава дадените форуми, които ние много уважаваме и се учудваме, че позволяват публикуването на такава информация на страниците им.

Днес получихме и друг сигнал от наш читател за други нарушения, които ще продължим да разследваме, за да накараме easytrader да води коректен бизнес с всеки в българския уеб.

Според нас това не е поведение на фирма, която може да членува в българската уеб-асоциация и да съществува на пазара на услуги, поне докато не оправи всички пропуски на системата си и на отношението си към клиенти, търговци и потребители. Ние не критикуваме услугата, която предоставят, тъй като тя е полезна и добра, нито имаме нещо напротив срещу тях лично. Просто желаем всяка услуга да достигне service level, които българския пазар заслужава.

За пореден призоваваме easytrader да сподели официалната си позиция по проблема, а не да пише смешни неща из форумите. Ние за втори път протягаме ръка за диалог.

Надявам се, да разгледаде серизоно нашият сигнал и да вземете превид и допълнителните данни, които ви предоставихме. Ще ви държим и в течение на промените по разследването на новият сигнал, както и на делото, което ще заведем срещу тях, след разговора с адвоката си.

С пожелание за чист и професионален български уеб
Богомил Шопов
OpenSourceMag
http://spisanie.cc

Промяна:
След сигнала ни, правилата за ползване бяха променени, така , че всяка от страните да има изяснени права.

Влезте в общността на блога ми.
8269 човека го направиха от 2004 година досега! Запишете се и получавайте нови материали от време на време.
Аз мразя спама. Няма да получавате такъв от мен.

Публикувано от

Богомил "Бого" Шопов

Емигрант. Пират. Революционер. А, още интересни факти има тук

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.