Нагледна агитация

Не за първи път отивам на изложба на Райо, спомням си инсталациите му по време на OpenFest и тази в Гьоте институт, където той винаги ме е изумявал с креативността си и с начините на представане на идеите си. Фактът, че работи под Криейтив Комънс лиценз на мене ми дава свободата да споделям идето му малко по-добре от тези на другите артисти.

NA има за цел да припомни агитационните средства, използвани през социализма и да намери мястото на буквите в тях
За да функционира по-добре, сложният свят на социалистическото общество се нуждае от серия правила – норми, които управляват човешкото поведение. Как са били показвани тези правила, как се е развивал механизмът за тяхната изработка във времето.
НА е пространство на спомени и истории от времето на социализма. Зрителят също е част от това пространство – сам може да остави своя отпечатък в пространството на НА.

Инсталацията е разделена в две посоки:

СПОМЕНИ – 2-3 дървени рафта, пълни със специализирана (графична) литература от 80-те. От двете страни на рафтовете са окачени в рамки разпечатки на подбрани от специализираната литература по-интересни страници.

БУКВИ – На стената е закачен картон, върху който с оловни букви, дървени клишета и мастило, зрителят може да остави нещо от себе си, както и да се запознае с типичната за онова време технология на висок печат. На другата стена зрителят може с помощта на компютър и проектор да изпише своя дума, фраза или спомен.

“Нагледна агитация” е разположена в бар “Барабар”, който се намира на улица Асен Златаров, много близо до Евлоги Георгиев. Самата атмосфера в бара, допринася за по-големия ефект от цялата инсталация. Аз съм от хората, които помнят комунизма. Може би не толкова добре, колкото други мои връстници, но някой от нещата вътре ме накараха да си спомня приятни моменти.

Ако не сте “дете на комунизма”, най-добре е да отидете и да видите за какво става дума, макар и от съвсем друга точка на възприятие, пречупено през вашата собствена представа за това какво е било само преди 15 години.

Това съвсем не значи, че ще видите чичко ви Ленин или пълна стая с безброй червени петолъчки. Насладете се на атмосферата, на изкуството и пийнете по една бира докато го правите, а защо не да оставите свой отпечатък на таблото с оловни букви, докато гледате заглавната страница на “Работническо дело”.

Хубавото на изкуството, е че всеки има своя собствена интерпретация, която не винаги съвпада с възприятията на другите. Тази изложба е една от малкото интересни в последно време и така я видях аз.

Снимки
Вижте и как изглежда изложбата през фотоапарата.

Споделяне
Статията е публикувана и в следните издания, благодарение на свободния си лиценз:
http://culture.actualno.com/news_109677.html
http://news.club.bg/109677.html
http://yellow.bg/?act=culture&news_id=109677

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.