Какво е BSD

BSD (на английски: Berkeley Software Distribution) понякога също наречена Berkeley Unix е вторият важен клон на UNIX разпространяван от Бъркли университета в Калифорния в началото на 1970-те години.

Има много вариaции на BSD, най-популярния от които е FreeeBSD.

FreeBSD е свободна, UNIX компютърна операционна система с отворен код. Базирана на AT&T версията на UNIX, Berkeley Software Distribution (BSD), 386BSD и 4.4BSD. Системата работи на следните процесорни архитектури: Intel x86, PC-съвместими платформи (включително Microsoft Xbox), DEC Alpha, Sun UltraSPARC, IA-64, AMD64, PowerPC, NEC PC-98, ARM и MIPS.

FreeBSD бива разработвана като цялостна операционна система. Това означава, че ядрото и базовите потребителски инструменти (например обвивката) се разработват от една общност. Това е една от основните разлики с GNU/Linux системите, където ядрото и всеки един инструмент се разработват отделно и накрая се пакетират заедно, като продукта се нарича Linux дистрибуция.

FreeBSD е считана за изключително стабилна и надеждна операционна система и бива използвана от много хора като сървърно решение в различни среди, система за работни станции и крайни потребители.

One thought on “Какво е BSD

  • Reply инж.Здравко Зафиров 27.03.2009 at 18:47

    От два месеца използвам BSD – pf sense.Имам два ADSL модема на БТК и една приятелска LAN мрежа.Ще Ви бъда благодарен,ако с нещо можете да ми помогнете по конфигурирането.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.