Какво е Creative Commons?

Криейтив Комънс предоставя алтернатива на познатото авторско право, с изработването на гъвкав диапазон от защитни механизми и свободи за творци и автори и за техните произведения. На основата на “всички права запазени” от традиционното авторско право, те създават щедрия “някои права запазени” лиценз. Киейтив Комънс не са търговска организация и всички инструменти, които са създали се разпространяват свободно.

Когато използвате някой от лицензите на Криейтив Комънс за свое произведение, това не значи, че се отказвате от авторските права. Това означава, че отдавате някои от правата си и то при определени условия.

Какви условия? От страницата “Изберете лиценз” можете да избирате и комбинирате тези специфични условия. Ето основните Криейтив Комънс лицензи:

Attribution (Признание.) Вие позволявате на другите да копират, разпространяват, представят или изпълняват вашето авторско произведение, както и да създават производни произведения – но само при условие, че посочат името на автора, т.е. вас.

Noncommercial(Некомерсиално.) Вие позволявате на другите да копират, разпространяват, представят или изпълняват вашето авторско произведение, както и да създават производни произведения – но само за некомерсиални цели.

No Derivative Works (Без производни.) Вие позволявате на другите да копират, разпространяват, представят или изпълняват вашето авторско произведение само в неговата цялост, така, както сте го създали, без да го променят или да създават производни произведения.

Share Alike (Споделяне на споделеното.) Вие позволявате на другите да разпространяват производни произведения само съгласно условията на Криейтив Комънс лиценза, под който е лицензирано вашето произведение.

Забележете: Не можете да комбинирате едновременно условията на Споделяне на споделеното и Без производни, защото условията на Споделяне на споделеното са приложими само за производни произведения.

По материали от: Open-Culture.net. Горното съдържание е лицензирано под CC лиценз.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.