Христо Ботев .ком

Днес случайно попаднах на този сайт hristobotev.com, носещ гръмкото заглавие -‘официален сайт на легендарния български поет’.

Как може един сайт за историческа личност да е официален, а друг пак за него да не е? Сигурно той им е казал да го направят? Стига глупости.

Недоумявам.

Другото което ми направи впечатление е че под всяко стихотворение стои следното:

© 2003 – 2008 M3 Communications Group, Inc. Всички права запазени

А всички много добре знаем, че произведенията на Христо Ботев са вече обществена собственост, а не със права на медийна агенция.

Недоумявам

Тежко, тежко! Вино дайте!
Пиян дано аз забравя
туй, що, глупци, вий не знайте
позор ли е или слава!

Да забравя край свой роден,
бащина си мила стряха
и тез, що в мен дух свободен,
дух за борба завещаха!

Да забравя род свой беден,
гробът бащин, плачът майчин, –
тез, що залъкът наеден
грабят с благороден начин –

грабят от народът гладен,
граби подъл чорбаджия,
за злато търговец жаден
и поп с божа литургия!

Грабете го, неразбрани!
Грабете го! Кой ви бърка?
Скоро той не ще да стане:
ний сме синца с чаши в ръка!

Пием, пеем буйни песни
и зъбим се на тирана;
механите са нам тесни –
крещим: „Хайде на Балкана!“

Крещим, но щом изтрезнеем,
забравяме думи, клетви,
и немеем, и се смеем
пред народни свети жертви!

А тиранинът върлува
и безчести край наш роден:
коли, беси, бие, псува
и глоби народ поробен!

О, налейте! Ще да пия!
На душа ми да олекне,
чувства трезви да убия,
ръка мъжка да омекне!

Ще да пия напук врагу,
напук и вам, патриоти,
аз вече нямам мило, драго,
а вий… вий сте идиоти!

Произведенията от този автор са oбществено достояние в България, САЩ и страните с времетраене на авторското право 100 години след смъртта на автора или по-малко.

5 мнения за “Христо Ботев .ком

 • Reply Endymion 04.06.2008 at 16:55

  След като авторските права не са за всичко в сайта, трябваше да напишете след „© 2003 – 2008 M3 Communications Group, Inc. Всички права запазени“ за коя част от съдържанието това не се отнася. Иначе си изглежда или като непознаване на законите или като опит да се присвоят правата върху творчетвото на Ботев. Освен това „Официалният сайт на Христо Ботев“ наистина звучи тъпо. „Сайт посветен на легендарният български поет“, което сте написали на началната страница страница е доста по-добро описание.

 • Reply Максим Бехар 31.05.2008 at 9:18

  Чайкайте, явно нещо грешите. Създадохме сайта за Христо Ботев с цялото си чувство, че вършим нещо страшно полезно. И продължавам да твърдя това.

  Знаете ли, един ден, преди много години, написах името на средно известен български политик в Google и след това написах името на Хросто Ботев… Записите за нашия политик, повтарям средно известен тогава, средно неизвестен днес, бяха около три пъти повече от тези за Христо Ботев…. Ако тогава не бяхме създали този прекрасен сайт, положението щеше да е още по-трагично. Това е цялата история.

  Нямам идея защо скачате срещу думата „официален“, просто го разработихме като подарък на фондация „Христо Ботев“ и искахме да го отличим така сред всеки един друг проект, която би се появил на пазара. Далеч, ама далеч по-важен е фактът, че този сайт го има, че се обновява, че се пълни с актуална информация, която фондацията прави за своя патрон. Само „сайтът на Христо Ботев“ пък съвсем не ми стоеше някак…

  Но това е незначим детайл. Няма защо на вас, хората които се занимавате с онлайн бизнес да ви казвам, че авторските права под всяка страница отдолу са за сайта, а не за стихотворенията – разбира се. Слава Богу, те са собственост на всички нас, българите, и това беше основната цел на http://www.hristobotev.com – да станат още по-близки и по-достъпни.

  А пък http://www.dotbulgaria.com не го мислете, това е един страшно необходим проект, който скоро ще стане лидер на пазара… С ваша помощ.

  Хайде приятен уикенд и оставете емотциите си някъде по чекмеждетата в офисите, че не ни отива 2008 година и от онлайн да се връщаме в дребнавите първи години на балгарския Интернет….

  Максим Бехар

 • Reply Endymion 30.05.2008 at 20:44

  То и под сайта на БСП стои гордият надпис „(c) БСП 1891 – 2006“ :)

 • Reply Стан 30.05.2008 at 12:28

  В България, за известни автори (а каквато и да е дефиницията за известен автор Ботев попада в нея) времетраенето е 70 години след смъртта. Всъщност, в момента в България масово се нарушава авторското право и то без последици. Дори и нещата пуснати под свободен лиценз биват обект на подобни деяния.

 • Reply wampeters 30.05.2008 at 11:23

  M3 Communications? Глупостите на Максим Бехар! То и „българският Facebook“ dotBulgaria спада в тази категория.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.