95 милиона лева за 2 години за подслушване със СРС

Близо 95 млн. лв. е изразходвало МВР за прилагане на Специални разузнавателни средства /СРС/ за периода 1 януари 2006 г. – 31 декември 2007 г.

Данните съобщи председателят на парламентарната комисия по вътрешна сигурност и обществен ред Минчо Спасов.

Той цитира отговор на негово запитване от вътрешния министър Михаил Миков. Спасов допълни, че е поискал от вътрешното министерство подробна разбивка на направените разходи.

Според него, комисията трябва да предложи мерки за ограничаване на употребата на СРС. Минчо Спасов предложи да се създаде подкомисия за контрол на работата на ДАНС.

Той допълни, че очаква политическите партии да предложат кандидатури за тази подкомисия и че поддържа предложението на правителството тя да бъде съставена на паритетен принцип -по трима представители на опозицията и управляващите и да се оглавява от опозицията.

Новината е на Актуално.ком

Може ли да сметнем, колко ще струва цялата игра с мониторинга на Интернет, създаването на социограмите, събирането на данните и всички мерки, които са предвидени в Наредна 40 и последващите съвсем скоро законодателни актове.

А, забравих, че тези пари, ще се усигурят от доставчиците на Интернет, ехх, ама и аз какъв съм забраван…

Положително
Положителното в цялата схема е идеята за създаване на комисия по контрол на използване на СРС в ДАНС. Има още много какво да се изговори по тази тема. Жалко, че политици, ще правят контрол върху неща, които не разбират.

Идеалната формула според мен би била – досега предложената, плюс екип от независими експерти. Тоест политици + експерти в областта на СРС и на последващите видове наблюдения.

Много е важно освен политически да има и експертен контрол. Политиците дърпат ‘чергата’ в своята си посока и изпълняват своята си политическа игра 4 години или по-малко, ако можем да ги отзоваваме, докато ако има експертно присъствие, то това би дивело до по-голама прозрачност. Всъщност една неправителсвтена организация или екип от независими експерти би била добър гарант за работата на депутатите и на контрола върху ДАНС.

Уви, думата народен представител, вече не е валидна за мен. Депутат си е професия, кято няма нищо общо с това да представлява народа, а само себе си и политически интереси. затова е нужно и от третата категория жители на страната да има представители на паритетен принцип или на друга основа.

Власт + депутати + експерти = правилната формула за гарантиране на правилнот оизползване на СРС

Oще по темата:
От Борислав Цеков.
От моя политически блог
От Иван Бедров

2 мнения за “95 милиона лева за 2 години за подслушване със СРС

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.