„Скайп“ призна, че в Китай разговорите се записват

Значи технически и юридически нещата могат да станат под натиска на правителствата. Ей това е най-страшното.

Като знам, че сме тръгнали към Китай по отошение на дигиталните ни права, няма да се учудя и в Европа да се появи такова нещо.

Четете тук

Доколкото имах информация от компанията се бяха заклели, че никой не може да прави тези неща, които сега се появяват, че са правени. Дори ако не се бъркам, някой беше споменал, че и полицейски органи за били отпращани, заради законодателството на държавата в която е регистрирана компанията.

Мен юридическите неща не ме интересуват, важното е че в една страна СКАЙП записва разговори и прави анализ на целия трафик, за да може да реагира на ключови думи и да ги предава на недомократичен режим. Това се случва !!!

Хъх?!?

Най-тъпото в случая, че хора борещи се за демокрация, за свободата в Тибет и други дисиденти са били хванати, съдейки по информацията, че те са считали програмата и протокола за „сигурен“ и са вършели част от дейността си свободно и без страх и че властите са слушали точно за тези думи. Абе … майната им на програмите със затворен код.

А дали Skype е сигурна и за бизнес комуникация? А дали не се събират данни и някъде другаде? Едва ли, но не съм сигурен вече …

Единствения сигурен начин за комуникация остава Jabber с PGP. Скоро ще излезе документ, как да се използва този сигурен начин от „Електронна граница“. Ако сте забравили, вече има документ за това как да се защитим от мониторинг на трафика, намиращ се тук.(PDF)

12 мнения за “„Скайп“ призна, че в Китай разговорите се записват

 • Reply Писна ми от глупости за Skype в Личен блог на Богомил "Бого" Шопов. 14.10.2008 at 8:03

  […] тестер Николай Филипов, постоянно ми прави забележки, че не съм проверявал фактите до край и че всичко било к… Разбира се, хората могат да вярват в каквото си искам, […]

 • Reply Богомил "Бого" Шопов 14.10.2008 at 7:49

  @Николай: Параноята те е хванала :) Самия факт, че фирмата в Китай дава логовете на правителството и следи за ключови думи е достатъчна причина за притеснение.

  Може да си намираш всякакви причини за ‘атаката’, но факта си е факт – Тази компания сътрудничи на един недемократичен режим и информацията подавана към правителството на китай, може да компроментира много хора.

  Ако искаш счети, че и луната е в грешна фаза и затова хората говорят против скайп, ако искаш и радиацията намеси. Фактите говорят – проверени и публикувани навсякъде по света.

 • Reply Николай Филипов 13.10.2008 at 23:08

  Привеждам съобщението на мой приятел от чужбина, което получих в същия ден 8.Х.2008 г., в който документа на сайта ФСФ излезе:
  http://www.fsf.org/campaigns/priority.html#skypereplacement
  =
  The Free Software Foundation started a new „High priority“ campaign of free software projects that should be pushed for increasing the adoption and use of free software and free software: Free software replacement for Skype ranks third http://www.fsf.org/campaigns/priority.html
  /=

  Препратих го на Богомил по Skype с мой коментар (как всичко е организирано по конец) почти веднага след като се запознах. На хората от ФСФ желая успех в начинанието!
  Но нека да е ясно, че цялата тази кампания срещу Skype е зле организиран черен ПР (не смея да го нарека „партизански маркетинг“, защото за това се иска ум и познаване на особеностите на пазарите). Само със страх не се печелят.

  Повече фактология дадох под материала първоизточник на истерията (към електронния PC World.бг). Който се интересува да види препратките от heise.de и от wikileaks.org там.
  Жалко наистина, че хора, които се борят за свободата и за неприкосновеността на гражданите, сами стават проводници на слухове и полуистини. А свободата изисква не предпочитания, нито идеологеми като „свободен/затворен“, а само и единствено за позоваване на неопровержими факти.

 • Reply turin 06.10.2008 at 22:16

  Jabber + GnuPg, за да зме точни. Всъщност го ползвам така от дълги години и с не един клиент. Първо все пак трябва да има мрежа на доверие с разменени наживо и на сигурно ключове. След това е песен ;)

 • Reply Николай 05.10.2008 at 15:00

  @АнтиДанс, не се излагай. ICQ е далеч далеч по добре от скайп. Не те спамят постоянно и получаваш съобщение независимо дали и двамата са онлайн за разлика от скайп. Пък и ти няма как да знаеш. Ако знаеш, докажи го. Ще чакам с нетърпение.

 • Reply Георги 05.10.2008 at 9:56

  Бого, разбирам пристрастието ти към Jabber, но всеки изпитва симпатии към някаква програма. Не мисля, че се знае кое е много сигурно и кое не (И намен не ми допада скайп).

 • Reply Седмицата в линкове (2008-10-04) | .:: ju ::. 04.10.2008 at 18:21

  […] “Скайп” призна, че в Китай разговорите се записват | Б

 • Reply Zeridon 04.10.2008 at 16:30

  Вече съм писал една статийка по темата jabber + pgp

  http://www.getoto.net/2007/09/secure-communication-with-jabber-and-pgp/lang/bg/

  Лиценза и е CC-BY-SA 3.0

 • Reply Анти-ДАНС mini HOWTO | SS7 blog 04.10.2008 at 4:20

  […] 3. Не използвайте ICQ – лесно подслушваемо е. Скайп е по-труден за подслушване, но аз му нямам доверие. […]

 • Reply Иво 04.10.2008 at 0:58

  Jabber е истината и повтарям ли повтарям, ама хората едно знаят: „А, да бе джабер – в тва май само ти седиш и два бота, а скайп ползват всички.“ И хайде на флаш-подобната гадна програма с qt и живота е песен. Е, сега – подслушвали били и чели били /etc/-то – – това е цената на това да имаш отделен джам за всеки разговор, разнообразни смайлита и видео чат – ууууууууууаааааааааааа.

 • Reply Антон 03.10.2008 at 18:40

  Всъщност в съобщението на Нетинфо не става ли въпрос за записване на текстовите съобщения, а не за разговорите?
  http://tech.yahoo.com/news/nm/20081002/wr_nm/us_skype_china

  второ, TOM-Skype не е скайп, а Joint venture на Sкype и Tom online (голямо китайско ISP), където skype имат миноритарен дял, т.е друг определя правилата. Над тях пък стои големия брат.

  Както казва говорителя на Том Груп – те са длъжни да се съобразяват със законите на страната. Не ги оневинявам, но всеки знае че там правителството подслушва. Всичко.

  А и не става въпрос за Тибет, а за Тайван.
  все пак беше добре да се знае, че освен в такситата на София и по скайп не трябва да се правят конспирации :)

 • Reply Николай Филипов 03.10.2008 at 18:03

  Адски тъпа препечатка, по-добре прочете какво казва Джош Силверман в прав текст тук: http://share.skype.com/sites/en/2008/10/skype_president_addresses_chin.html

  Бизнесът в Китай си е бизнес и всеки се съобразява с реалностите там.

  Имам чувството, че вие в Електронна граница хем сте против Скайп, хем искате да имате сигурен софтуер, пък хем нямате друго освен (skype) (rofl).

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.