Общ фронт или българска работа

Нели пише вчера за делото срещу наредба 40.Това дело като че ли е обречено на провал. Ако не мине, се отива в Страсбург, от там може и при господ, а може и да се върне, ама това не е проблем.

Аз бях писал и преди за това, но проблема се крие в .. манталитета на българина. Не, не наредбата, а действията срещу нея и подобни. Защото наредба 40 е вече много малка като нарушение на правата спрямо подготвяния телеком пакет, но това, ще се осъзнае, когато той бъде вече вкаран в законодателството ни.

Има няколко организации, които работят срещу тази наредба. В предния си пост бях протегнал ръка за обединение, защото само така, може тази наредба да се спре, защото си мислех, че всички имаме общи цели, но съм бъркал. Целта не е да се спре наредбата и гражданите да са със защитени права, а е НИЕ да спрем наредбата. Е, тогава работата е обречена.

От едната страна имаме добре смазана машина, която и идея си няма какво прави, но може добре да мели и да замазва и да печели, а от другата страна имаме отбор, който се състои от 5-6 отделни малки отборчета, които се опитват да играят с техните си схеми, но без да си подават топката. Резултата е ясен, вече е 1:0, скоро ще ни вкарат дузпа, защото и съдията е от техния отбор.

ПДИ съди наредбата с правни аргументи. В една система , където ВАС идея си няма за новите тенденции в човешките права в цифровия свят. Те не са виновни, за решенията си, защото според техния морал и разбирания и аспекта на закона в който те вярват, са си прави.

Вени Марковсеки събира тайно екип, за да предложи промяна в закона, започната от друг екип, с цел да се ограничи действието на наредбата.

Група хора планират медийна атаката

Електронна граница се опитва да тръгне от човешката страна на проблема и да върви нагоре.

Всеки един от тези играчи сам не може да постигне нищо.  Проблема има много компоненти:

_ професионален

– правен

– човешки

Всеки един от тях е добре изучен, но отделните екипи са на принципа НИЕ можем да се справим сами, ама не можем и за това докато се борим за изкласяване или за пари по някоя програма, проблемите ще се множат.

„Електронна граница“ отново ще протегне ръка за сътрудничество, но и този път ще остане да виси в пространството, защото егото е на-първо място в българските НПО и професионалисти, а мисълта за обществото е на второ.

3 мнения за “Общ фронт или българска работа

 • Reply Acnapyx 19.11.2008 at 3:53

  Боя се, че дори и всички да се обединят, Наредба 40 пак ще си мине. Ако пък случайно не мине, пак ще я прокарат, като притурка към нещо друго. Лобистите в тази област са си прекалено силни. Примерите не са един и два, а процесът на подобно „прокарване“ през задната вратичка е описан блестящо от Хайнлайн още през 1940 в „Magic Inc“.

  С това не искам да кажа, че няма смисъл да се борим, просто казвам, че при сегашните власти, дори и заедно да успеем да спрем наредбата, шансовете тя да не бъде прокарана отново са минимални. Така че по един или друг начин, Страсбург е неизбежен.

  Това, което ме учудва, е липсата на реакция от провайдърите. Максимумът реакция, който съм получил в лични контакти, се свежда до нечленоразделни псувни и оплаквания колко усложнения ще им създаде реализацията на събирането на трафичните данни. Според мен, ако те се бяха надигнали, можеше нещата да тръгнат и в друга посока, при това преди още да се е стигнало до съд. Но не би.

 • Reply Добри Божилов 18.11.2008 at 14:25

  След решението на ВАС по въпроса за софийските данъци, изобщо няма да се учудя ако узакони и Наредба 40. ВАС е един палячо – кукла в ръцете на управляващите, който без да гледа закона, решава по заповед.

  А това, че българите работим по български, е пределно ясно. И данъчното дело го водехме 3-ма световно неизвестни обикновени граждани, и въпреки опитите ми да привлека и други, всеки се дърпа. Включително организации, които иначе се борят за ниски данъци.

  Така ще стане и с Наредба 40. Тези борби са борби не за свободата на народа, а за това кой да поведе бащината дружина и да се окичи със славата. Българска работа…

  Но споко – тази наредба, както и всяко европейско мракобесие по въпроса, ще го отменим като влезем в парламента с Интернет партията. Може да не е на тези избори, но ще стане…

 • Reply Веселин 18.11.2008 at 13:03

  А от април догодина ще трябва да съхраняваме и предоставяме трафични данни за всички услуги, съдържащи комуникация.

  Мисля си за приложение, което генерира случаен трафик и прави анализирането на мрежите от връзки безполезно.

Оставете ми коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.